Changemaker in de mode-industrie

Taslima uit Dhaka, Bangladesh, zet zich elke dag in voor een mode-industrie waarin vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen. Lees hoe zij met haar fair trade productiebedrijf Leatherina het verschil maakt.

Taslima (45) uit Bangladesh was in 2013 getuige van het instorten van de kledingfabriek Rana Plaza. Deze verschrikkelijke ramp kostte aan 1.134 mensen het leven. Voor Taslima was dit moment een wake-up call en ze kwam in actie. Nu maakt ze met haar eigen onderneming fair trade lederwaren.

Drie jaar na de ramp startte Taslima met een nieuwe onderneming: Leatherina. Haar bedrijf is inmiddels fair trade-gecertificeerd en heeft zo’n veertig vrouwen en mannen in dienst die werken onder goede omstandigheden en voor een eerlijk loon. Alle werknemers hebben gelijke kansen om zich te ontwikkelen.

Ogen geopend

De Rana Plaza-ramp schokte de wereld en legde de misstanden in de mode-industrie bloot. Taslima maakte het van dichtbij mee: “Toen ik hoorde van de ingestorte fabriek, haastte ik me met mijn vrienden naar de locatie om te zien hoe we konden helpen. Het was een totale chaos. Behalve geld inzamelen om voedsel, zuurstof en gereedschap te kopen, konden we nauwelijks iets doen om de mensen die vastzaten in het puin te redden. Het was een traumatische gebeurtenis voor mijn land. Ik realiseerde me direct dat er iets moest gebeuren.”

“Een mode-industrie waar mensen gewaardeerd worden” 

Taslima werkte als journalist, totdat ze in 2007 haar eerste bedrijf oprichtte. Het begon met de verkoop van computeraccessoires, maar in 2016 kreeg het idee voor productiebedrijf in de mode-industrie vorm. De instorting van Rana Plaza speelde een cruciale rol bij de inrichting van haar eigen bedrijfsbeleid. Dat was niet eenvoudig: “Veel kledingmerken kozen na de ramp voor de gemakkelijke weg en stopten met de inkoop en samenwerkingen in Bangladesh. Hierdoor raakten tienduizenden mensen hun baan kwijt.”

Ondanks de uitdagingen zette Taslima door. Ze kwam in contact met Marja Baas, de oprichtster van het Nederlandse tassenmerk MYoMY. Taslima: “Marja en ik hadden gelijk een klik. Zij wilde, net als ik, deel uitmaken van de verandering in de sector; een mode-industrie waar mensen gewaardeerd worden en gelijke kansen krijgen.” Met hulp en trainingen van MYoMY en RVO experts en het doorzettingsvermogen van Taslima werd Leatherina werkelijkheid. Tussen Taslima en Marja ontstond een bijzondere vriendschap. Samen werken ze aan hun missie voor een eerlijke mode-industrie, waarin makers en dragers van de producten meer met elkaar verbonden zijn.

Taslima is een changemaker in de mode-industrie

Taslima is een changemaker in de mode-industrie

“Dromen zouden grenzeloos moeten zijn”

Hoewel er al veel stappen zijn gezet, lijkt gelijkheid soms nog ver weg. Taslima maakt nog regelmatig mee dat zij anders wordt behandeld omdat ze een vrouw is: “Ik ben een ondernemer in een masculiene maatschappij, waarin van vrouwen verwacht wordt dat ze thuis blijven en hun kinderen opvoeden.

Ondanks dat vrouwen zich proberen te los te maken uit dit keurslijf door te gaan werken, zijn er weinig mogelijkheden om te groeien en eigen keuzes te maken. Ik ervaar regelmatig discriminatie omdat ik deze sociale grenzen wil doorbreken. Genderongelijkheid is diep geworteld en houdt verandering tegen. Vrouwen zijn vaak financieel afhankelijk van hun partner en scheiden is een taboe.” Taslima ziet daarin een groot verschil met landen zoals Nederland. “In Bangladesh wordt vrouwelijke ambitie gezien als iets dat ingeperkt moet worden, terwijl dit in Nederland juist wordt aangemoedigd. We kunnen hier veel van leren, dromen zouden grenzeloos moeten zijn.”

Impact van corona

De coronapandemie heeft ook op het bedrijf Leatherina veel impact gehad. Vooral in het begin van de pandemie. Toen was er nog weinig bekend over het virus en de overheid van Bangladesh bood nauwelijks steun. Taslima toonde ook in deze situatie dat ze een echte changemaker is. “Toen bleek dat er een tekort was aan mondmaskers en beschermende kleding voor zorgmedewerkers, zijn we die bij Leatherina zo snel mogelijk gaan maken. Andere orders lagen stil en wij hadden de middelen om deze spullen op een duurzame en sociaal verantwoorde manier te produceren.” Corona of niet, Taslima laat zien dat niks haar tegenhoudt om te werken aan een wereld waar iedereen eindeloos mag dromen.

Ook jij kunt de sleutel tot verandering zijn

Samen met MYoMY heeft Plan International een unieke sleutelhanger ontworpen ter promotie van gelijke rechten voor meisjes en jongens. Help mee voor 15 euro per jaar en ontvang deze exclusieve sleutelhanger. Zodat je er elke dag aan herinnerd wordt dat ook jij de sleutel tot verandering kunt zijn!

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.