Veertien miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig in Sudan

  • 15 april 2024

Op 15 april 2023 brak er een hevig conflict uit in Sudan. Een jaar later zijn bijna 15.000 mensen omgekomen en miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Kinderen worden hard geraakt door het conflict.

Veertien miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig. Bijna 8,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Overvolle opvangkampen. 20 miljoen kinderen die niet naar school kunnen. Dat zijn de trieste cijfers na een jaar van gewelddadige conflicten in Sudan.

Onvoorstelbaar geweld

Plan International maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor kinderen en in het bijzonder meisjes:  “Kinderen in Sudan zijn getuige geweest van onvoorstelbaar geweld en hebben vriendjes en familie verloren. De meeste kinderen in Sudan zijn al een jaar niet naar school geweest”, vertelt Mohammed Qazilbash, directeur van Plan International in Sudan.

Veel schoolgebouwen zijn in gebruik als noodopvang. Ook de dertienjarige Muna woont tijdelijk in een school: “We hebben geen idee waar we hierna heengaan. Mijn moeder vertelde me dat ze niet langer in Sudan wil blijven.”

De dertienjarige Muna moest vluchten voor het geweld. © Plan International

Ontvoering en seksueel misbruik

Het conflict in Sudan heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Omdat ze niet naar school gaan, is het risico op uitbuiting, seksueel misbruik en ontvoering door gewapende groepen groot.

“Kinderen leven in onzekerheid, ze weten niet of ze ooit weer terug naar school en naar huis kunnen. De meeste kinderen vluchten van plek naar plek. Net als ze ergens gewend zijn, breekt ook daar het conflict uit en moeten ze weer vluchten. Ze beleven hetzelfde trauma steeds weer opnieuw”, zegt Hawa Eltigani, specialist kindbescherming van Plan International in Sudan. “Ook nemen kindhuwelijken toe, omdat wanhopige ouders hun dochters noodgedwongen uithuwelijken zodat ze een mond minder te voeden hebben.”

Tijdelijke watertappunten in een vluchtelingenkamp in White Nile State. © Plan International

Dreigende hongersnood

De voortdurende gevechten zorgen ervoor dat veel hulp de mensen niet kan bereiken. Als de gevechten niet stoppen, dan dreigt binnen een maand een hongernood in Sudan. Steeds meer kinderen raken ondervoed, ziet ook Qazilbash: “Het aantal gevallen stijgt alarmerend snel.”

Plan International is al 45 jaar actief in Sudan en kwam direct in actie na de escalatie van het conflict vorig jaar, onder meer via de samenwerking in de Dutch Relief Alliance. We hebben inmiddels ruim 200.000 mensen bereikt met noodhulp. Daarnaast ondersteunt Plan International in opvangkampen in buurlanden Ethiopië, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Zuid-Sudan en Egypte gezinnen die zijn gevlucht uit Sudan. Dat doen we onder meer met voedselhulp, medische ondersteuning, hygiënepakketten (met daarin onder meer maandverband), noodonderwijs en veilige opvangplekken voor kinderen. Ook blijft Plan International voorlichting bieden over kinderrechten om kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tegen te gaan.

Ondertussen ijvert Plan International voor een politieke oplossing, door druk te zetten op overheden om hier meer prioriteit aan te geven. De partijen moeten samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en vrouwenorganisaties werken aan een blijvende oplossing.

Steun mensen op de vlucht

Kinderen in Sudan hebben dringend hulp nodig

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.