Nacht Tegen Seksueel Geweld

Seksueel geweld kent geen grenzen. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met seksueel en/of fysiek geweld. Cijfers waar je verdrietig, boos en stil van wordt. Maar we blijven niet stilzitten. Plan International organiseert jaarlijks de Nacht Tegen Seksueel Geweld, een wandeltocht van 20 kilometer in een van de grote Nederlandse steden. Met deze tocht vragen we aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen.

Loop jij mee?

In de nacht van 29 op 30 maart 2025 maken we opnieuw een vuist tegen seksueel geweld. Wij willen dat iedereen in de wereld altijd veilig over straat kan lopen. Claim daarom samen met Plan International de nacht terug en loop met ons 20 kilometer door Rotterdam!

Ga jij de uitdaging aan? Loop mee, laat je sponsoren en haal zoveel mogelijk geld op.

Sta jij ook op tegen seksueel geweld?

Claim de nacht terug

Loop mee!

Straatintimidatie in kaart

Ben je wel eens nagefloten, achtervolgd of aangerand op straat? Meld jouw incident en breng samen met Plan International straatintimidatie in kaart. Zo lichten we onveilige plekken uit en vergroten we het bewustzijn over dit probleem. Samen maken we een vuist tegen ongewenst seksueel gedrag!

Samen brengen we straatintimidatie in kaart

De achtergrond

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld. In steden, maar ook ver daarbuiten. Helaas neemt het aantal gevallen alleen maar toe. Als gevolg van oorlogen, klimaatverandering, natuurrampen en andere crises lopen vrouwen meer risico om seksueel misbruikt te worden.

Straatintimidatie en seksuele intimidatie is aan de orde van de dag in steden wereldwijd. In Nederland heeft 83 procent van de meisjes ongewenst seksueel gedrag ervaren in de openbare ruimte, blijkt uit onderzoek van Plan International. Ook in veel andere landen ligt dat percentage rond de 80 procent. Intimidatie is de eerste stap naar seksueel en fysiek geweld tegen vrouwen. Eén derde van de vrouwen wereldwijd heeft hiermee te maken gehad (WHO, 2021). En voor vrouwen en meisjes die op de vlucht zijn voor oorlogen, geweld en natuurrampen is de kans op seksueel misbruik nog groter. In de chaos veranderen machtsverhoudingen en dat gaat ten koste van de veiligheid. Seksueel geweld moet stoppen. In steden, in dorpen, in vluchtelingenkampen. Daarom lopen we in april 2024 de Nacht Tegen Seksueel Geweld.

Ernstige gevolgen

De gevolgen na aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie zijn enorm en kunnen verwoestend zijn voor meisjes. Er is een groot risisco op een ongewenste zwangerschap en als gevolg daarvan een onveilige abortus. Meisjes kunnen verstoten worden uit hun gemeenschap omdat ze zwanger zijn. Of erger nog, ze worden gedwongen om te trouwen met hun verkrachter. Ook is er een risico dat ze seksueel overdraagbare aandoening oplopen of te maken krijgen met psychologische gevolgen.

Plan International werkt in landen wereldwijd aan het voorkomen van seksueel misbruik. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen geweld door het opzetten van veilige locaties in onveilige plekken. We leren meisjes dat zij niet de schuldige zijn als mannen hen lastigvallen en geven voorlichting over welke rechten ze hebben en hoe ze die kunnen verdedigen.

Ook geven we training aan mannen en jongens, om te zorgen dat ze hun gedrag aanpassen. Zo bieden we bijvoorbeeld sport- en toneellessen aan jongens aan, waarin zij leren meisjes te respecteren. Maar we bieden ook psychosociale hulp voor meisjes die slachtoffer zijn geworden, we werken aan veiligere vluchtelingenkampen en we identificeren gevaarlijke plekken in stadswijken en maken deze veiliger.

Wil jij samen met ons opstaan tegen seksueel geweld? Claim samen met Plan International de nacht terug en loop met ons 20 kilometer door Rotterdam!

Loop mee in Rotterdam!

Samen claimen we de nacht terug

Stop seksueel geweld

Ja, ik loop mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.