Nacht tegen seksueel geweld

Seksueel geweld kent geen grenzen. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met seksueel en/of fysiek geweld. Cijfers waar je verdrietig, boos en stil van wordt. Maar we blijven niet stilzitten. Plan International organiseert jaarlijks de Nacht Tegen Seksueel Geweld, een wandeltocht van 20 kilometer in een van de grote Nederlandse steden. Met deze tocht willen we een vuist maken en opstaan tegen seksueel geweld.

Loop jij mee?

In de nacht van 20 op 21 april 2024 vindt de tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld plaats. Vind jij ook dat seksueel geweld moet stoppen? En dat meisjes en vrouwen veilig over straat moeten kunnen? Loop dan met ons mee!

Sta jij ook op tegen seksueel geweld?

Samen claimen we de nacht terug

Editie 2024
Nacht Tegen Seksueel Geweld 2023 Erasmusbrug

Editie 2023

Bekijk hier de aftermovie van de eerste editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Een bijzondere nacht met ruim 400 deelnemers! Ze liepen twintig kilometer door Rotterdam om aandacht te vragen voor dit onderwerp en haalden tegelijkertijd geld op voor de strijd tegen seksueel geweld.

De achtergrond

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Helaas neemt het aantal gevallen alleen maar toe. Als gevolg van oorlogen, klimaatverandering, natuurrampen en andere crises lopen vrouwen meer risisco om seksueel misbruikt te worden. Want meisjes op de vlucht zijn extra kwetsbaar.

Gezinnen vallen uit elkaar, buurten zijn verlaten, de sociale controle is weg en autoriteiten zoals politie en zorg zijn niet of veel minder beschikbaar. Een op de vijf meisjes en vrouwen op de vlucht krijgen te maken met aanranding of verkrachting. In de chaos veranderen machtsverhoudingen en dat gaat ten koste van de veiligheid van vrouwen, kinderen en in het bijzonder meisjes. Maar ook in vluchtelingenkampen lopen meisjes extra risico, want ook hier zijn alle systemen die hen thuis beschermen vaak niet aanwezig.

Maar niet alleen in crisissituaties krijgen meisjes en vrouwen te maken met seksueel misbruik. Wereldwijd worden vrouwen op straat lastig gevallen, krijgen te maken met aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie.

Ernstige gevolgen

De gevolgen na aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie zijn enorm en kunnen verwoestend zijn voor meisjes. Er is een groot risisco op een ongewenste zwangerschap en als gevolg daarvan een onveilige abortus. Meisjes kunnen verstoten worden uit hun gemeenschap omdat ze zwanger zijn. Of erger nog, ze worden gedwongen om te trouwen met hun verkrachter. Ook is er een risico dat ze seksueel overdraagbare aandoening oplopen of te maken krijgen met psychologische gevolgen.

Plan International werkt in landen wereldwijd aan het voorkomen van seksueel misbruik. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen geweld door het opzetten van veilige locaties in onveilige plekken. We leren meisjes dat zij niet de schuldige zijn als mannen hen lastigvallen en geven voorlichting over welke rechten ze hebben en hoe ze die kunnen verdedigen.

Ook geven we training aan mannen en jongens, om te zorgen dat ze hun gedrag aanpassen. Zo bieden we bijvoorbeeld sport- en toneellessen aan jongens aan, waarin zij leren meisjes te respecteren. Maar we bieden ook psychosociale hulp voor meisjes die slachtoffer zijn geworden, we werken aan veiligere vluchtelingenkampen en we identificeren gevaarlijke plekken in stadswijken en maken deze veiliger.

Wil jij samen met ons opstaan tegen seksueel geweld? Geef je dan op voor de tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Benieuwd hoe het er de eerste editie aan toe ging? Daar lees je hier meer over. 

Sta jij ook op tegen seksueel geweld?

Samen claimen we de nacht terug

Editie 2024
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.