Een opleiding geeft Yoismerlyn de mogelijkheid haar dromen waar te maken

De achttienjarige Yoismerlyn uit de Dominicaanse Republiek droomt ervan om dokter te worden. Maar een medische opleiding kost tijd en geld, en de familie van Yoismerlyn kan haar hier niet in ondersteunen. Ze weet dat ze hard moet werken om haar doel te bereiken. De TUI Academy biedt Yoismerlyn een kans op een veilige, vaste baan in de toerismesector, waardoor ze de levensvaardigheden en financiële zekerheid heeft om haar droom waar te maken!

In de Dominicaanse Republiek is jongerenwerkloosheid een groot probleem. Daardoor is er niet alleen veel armoede onder jongeren, maar lopen ze ook meer risico op (seksuele) uitbuiting. Met name meisjes en jonge vrouwen lopen een groter risico om (seksueel) uitgebuit te worden. Dit is ook een van de oorzaken van het grote aantal tienerzwangerschappen in de Dominicaanse Republiek. Jonge vrouwen die uit wanhoop onveilig werk moeten kiezen en zwanger raken moeten vaak hun droom op een carrière opgeven.

Tegelijkertijd zijn veel hotels en resorts in het land juist op zoek naar geschoolde en gemotiveerde werknemers. Maar de hotels, die een veilige werkplek en stabiel werk kunnen bieden, zoeken naar jongeren met ervaring en de juiste vaardigheden. De TUI Academy biedt jongeren een opleiding om de kloof tussen jongerenwerkloosheid en vraag naar arbeid in de toerismesector te overbruggen.

Sociale normen

Sociale normen en de maatschappelijke rolverdeling die daaruit voortkomt zorgen er in de Dominicaanse Republiek voor dat meisjes en vrouwen vaak thuis worden gehouden zonder toekomstperspectief. Ze worden verantwoordelijk gesteld voor het huishouden zonder de mogelijkheid om financieel onafhankelijk te zijn of worden. De kans om een volledige opleiding te volgen is klein. Als er thuis geld is, dan gaat het eerder naar een zoon. Meisjes worden aangespoord om jong te trouwen zodat ze het huis uit kunnen en er een mond minder te voeden is.

Lees ook: Werk na de TUI Academy: de ervaring van Jusmin

Een opleiding in de toerismesector

Plan International heeft daarom samen met partners de TUI Academy opgezet. Dit biedt jongeren de kans een opleiding te volgen in de toerismesector. Ze volgen een vakopleiding en lopen daarna drie maanden stage in de sector. Daarnaast worden de jongeren gecoacht in hun persoonlijke ontwikkeling, werken ze aan hun financiële basiskennis en krijgen ze seksuele voorlichting. Ook leren ze de juiste vaardigheden om zichzelf te beschermen tegen uitbuiting en leren ze bewuste keuzes te maken over hun toekomst. Studenten volgen lessen Engels en ICT-vaardigheden, maar krijgen ook les over gelijke rechten en kansen voor meisjes en jongens en lessen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Een groep van zes meisjes staat rond een tafel met een wit tafelkleed. Ze dragen alle zes een wit t-shirt.
Yoismerlyn en haar klasgenoten – ©Plan International

Kansen voor de toekomst

“Dit initiatief heeft veel voordelen voor jongeren en biedt ons mooie kansen voor de toekomst”, vertelt Yoismerlyn. Hoewel ze later niet in de toerismesector wil blijven werken, leert ze tijdens de verschillende programma’s binnen haar studie wel veel nuttige vaardigheden die ook later goed van pas zullen komen. Momenteel doet ze ervaring op in een hotel, waar ze op het secretariaat en bij de receptie werkt. Tijdens de opleiding leerde ze op een rustige manier met klanten om te gaan, een vaardigheid die ook als ze later haar eigen dokterspraktijk heeft niet kan ontbreken.

Stage

Na het volgen van allerlei verschillende lessen staat Yoismerlyn nu aan het begin van haar stage. Hier zal ze leren al haar vaardigheden ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. “Ik ben best zenuwachtig, maar kijk er ook naar uit om op professioneel en persoonlijk vlak te groeien. Ook hoop ik dat ik iets kan bijdragen aan het bedrijf dat mij de kans geeft deze stage te doen.”

Ik ben best zenuwachtig, maar kijk er ook naar uit om op professioneel en persoonlijk vlak te groeien

Dromen waarmaken

Aangemoedigd door de steun van haar familie grijpt ze de uitdaging met beide handen aan. Ze heeft een enorme passie om haar dromen waar te maken. “Uiteindelijk wil ik mijn eigen dokterspraktijk hebben en me specialiseren in kindergeneeskunde, omdat ik van kinderen houd.”

De TUI Academy

De TUI Academy is in 2017 opgezet door Plan International en de TUI Care Foundation, in samenwerking met INFOTEP (het officiële Dominicaanse instituut voor beroepsopleidingen) en Blue Diamond Resorts. De derde editie ging in 2023 van start. 180 jongeren tussen de 18 en 29 jaar uit zeven districten in La Altagracia volgen tussen 2023 en 2025 een opleiding bij de TUI Academy. Minstens zestig procent van de ingeschreven studenten bestaat uit jonge vrouwen. Inmiddels is er een alumninetwerk opgezet zodat afgestudeerden als rolmodel kunnen dienen en de groei van het project kunnen ondersteunen. Managers van de hotels die afgestudeerden hebben aangenomen melden dat ze erg tevreden zijn met de kwaliteit van training, sociale vaardigheden en flexibiliteit van hun nieuwe medewerkers.

Iedere jonge vrouw verdient de kans om zich te ontwikkelen

Steun jonge vrouwen als Yoismerlyn

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.