Werk na de TUI Academy: de ervaring van Jusmin

Jusmin (21) heeft in 2023 een opleiding afgerond bij de TUI Academy in Thailand. Hier leerde ze de belangrijkste vaardigheden voor een carrière in de toerismesector. Maar zelfs gewapend met werkervaring en de juiste kennis is het vinden van een stabiele baan in Thailand niet makkelijk. Jusmin verloor haar eerste baan toen het toeristische hoogseizoen voorbij was. De oplossing lag dicht bij huis: Jusmin vond stabiliteit in een theebar om de hoek.

Werkloosheid onder jongeren is erg hoog in Thailand, waardoor ook de kans op (seksuele) uitbuiting toeneemt. De TUI Academy is opgericht om jongeren uit een kansarme omgeving een betere positie te geven op de arbeidsmarkt en hen voor te bereiden op een baan in de toerismesector. Ze worden gesterkt met kennis over onder andere gendergelijkheid, hun rechten en hoe ze uitbuiting kunnen vermijden of melden. Na een inspirerende stage rondde Jusmin de TUI Academy met succes af.

Jusmin in de theebar
Jusmin (21) aan het werk in een theebar. © Plan International

Van hotel naar theebar in de buurt

Jusmin liep stage bij een hotel en kon hier in eerste instantie na haar afstuderen blijven werken. Maar toen het toeristische laagseizoen begon raakte ze haar baan helaas kwijt. Dit overkomt veel jonge professionals in de horeca, en vormt een grote uitdaging. Jusmin gaf de moed niet op en ging op zoek naar een baan die minder afhankelijk was van toerisme. Ze vond haar plek bij een theebar in de buurt.

De vaardigheden die Jusmin tijdens haar opleiding bij de TUI Academy heeft geleerd, zoals gastvrijheid, past ze ook toe in haar huidige baan. Ze beheert de winkel in haar eentje en stelt een dagelijks werkplan op met haar leidinggevende. Haar functie vergt veel zelfstandigheid, waar Jusmin enorm veel van leert.

Jusmin begroet klanten
Klanten staan geduldig te wachten voor de theebar waar Jusmin werkt. © Plan International

“Wees geduldig en doe je best!”

Jusmin blikt positief terug op haar tijd bij de TUI Academy. Haar advies voor de huidige lichting studenten? “Wees geduldig en werk hard om je successen te behalen. Met geduld kan je alles aan, ook als je nog weinig werkervaring hebt. En nog een laatste tip: het loont om stipt op tijd te zijn!”

Voor jongeren blijft de arbeidsmarkt moeilijk te navigeren, vooral als ze niet naar school zijn geweest en uit een arm gezin komen. Daarom combineert de TUI Academy een praktijkopleiding voor de toerismesector en een stage met lessen in andere nodige vaardigheden. Ze volgen bijvoorbeeld lessen in Engels, IT-skills en het schrijven van een cv, maar ook lessen in zelfvertrouwen, gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Deze combinatie maakt jongeren weerbaarder wanneer ze beginnen aan hun carrière.

Jusmin poseert tijdens de diplomauitreiking van de TUI Academy.
Jusmin heeft afgelopen jaar haar diploma gekregen van de TUI Academy. © Plan International

De TUI Academy in Thailand

Hoge werkloosheid vergroot met name voor meisjes en jonge vrouwen de kans op (seksuele) uitbuiting. Dit komt onder andere door de ongelijke behandeling van vrouwen in de maatschappij. Tegelijkertijd is er veel vraag naar gemotiveerd personeel in de groeiende toerismesector. Om dit gat te dichten en jongeren weerbaarder te maken heeft Plan International met partners de TUI Academy opgezet. In Thailand is het programma in 2020 van start gegaan. De eerste editie loopt tot 2024. Gedurende het programma doen 150 jongeren tussen de 17 en 24 jaar mee. Minstens zestig procent van de ingeschreven jongeren is vrouw. De TUI Academy in Thailand is een samenwerking tussen Plan International en de TUI Care Foundation, Defence for Children-ECPAT en ROBINSON Khao Lak, met financiële ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het Fonds Bestrijding Kinderarbeid.

Lees hier meer over onze samenwerking met de TUI Care Foundation
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.