Veel jonge mannen zien ernst van seksuele straatintimidatie niet in

  • 5 April 2024

Jonge mannen herkennen situaties van seksuele straatintimidatie niet voldoende en weten te weinig over hoe zij meisjes en vrouwen die te maken krijgen met ongewenst gedrag kunnen ondersteunen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Plan International, waaraan 1.083 jongens en mannen tussen de 16 en 25 jaar meededen.

Het nieuwe onderzoek laat zien hoe jongens en mannen aankijken tegen ongewenst seksueel gedrag op straat, in het openbaar vervoer en het uitgaansleven. 83 procent van de jonge mannen begrijpt dat meisjes en vrouwen zich onveilig kunnen voelen in het openbaar, maar slechts 41 procent herkent het daadwerkelijk wanneer een vrouw zich onveilig voelt.

De jonge mannen die straatintimidatie zagen plaatsvinden (53 procent), waren vooral getuige van het nastaren, nafluiten en naroepen van een vrouw. Ook nasissen, betasten, in het nauw drijven en het vragen om seksuele handelingen werden genoemd als voorbeelden. Bijna een kwart van de jongens vindt het oké om vrouwen op straat te complimenteren over hun lichaam. Zij geven aan opmerkingen over het uiterlijk van meisjes en vrouwen eerder als compliment te beschouwen dan als ongewenst gedrag.

In het onderzoek zeggen jonge mannen ook dat zij vrouwen onbewust nastaren, iets waar vrouwen wel degelijk last van hebben. Uit eerder onderzoek van Plan International bleek dat de meeste meisjes en jonge vrouwen het (heel) erg vinden om indringend nagestaard te worden of seksueel getinte opmerkingen te krijgen over hun uiterlijk of kleding.

Meeste jonge mannen grijpen niet in

Uit het onderzoek blijkt ook dat 77 procent van de jonge mannen niets deed of zei bij de laatste keer dat ze getuige waren van seksuele straatintimidatie. Het grootste deel van hen (40 procent) geeft aan dat ze veelgenoemde gedragingen als nastaren of nafluiten niet belangrijk of ernstig genoeg vinden. Bijna een kwart van hen greep niet in omdat ze niet wisten wat ze moesten doen en één op de vijf was bang voor negatieve reacties.

Nog te vaak wordt seksuele straatintimidatie als ‘niet zo erg’ bestempeld

Hoewel de ernst van straatintimidatie voor veel jonge mannen een blinde vlek is, geven ze wel aan dat er meer aandacht moet komen voor ongewenst seksueel gedrag. Jonge mannen noemen voorlichting op school (55 procent), aandacht in de media (37 procent) en trainingen waarbij mannen zich leren uitspreken (23 procent) als methoden om ongewenst seksueel gedrag te verhelpen. Slechts 2 procent vindt dat er geen extra aandacht nodig is voor dit onderwerp.

Nacht Tegen Seksueel Geweld

Plan International vraagt tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld in Amsterdam op 20 april aandacht voor dit onderwerp. Honderden deelnemers lopen dan door de Amsterdamse nacht om seksueel geweld en straatintimidatie op de kaart te zetten. Wil je ook opstaan tegen seksueel geweld? Schrijf je dan nu in en loop mee!

De strijd tegen seksueel geweld gaat ook over bewustwording, zegt Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International: “Nog te vaak wordt seksuele straatintimidatie niet herkend, als ‘niet zo erg’ bestempeld of ontkend, terwijl seksuele intimidatie en geweld meisjes en jonge vrouwen wereldwijd beperken in hun bewegingsvrijheid en kunnen leiden tot angst en trauma. Iedereen heeft een rol in het uitbannen van ongewenst seksueel gedrag.”

Wat doet Plan International?

Plan International werkt wereldwijd aan betere bescherming van meisjes en vrouwen. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen seksueel geweld, door safe spaces op te zetten en gevaarlijke plekken in steden veiliger te maken. In alle programma’s betrekt Plan International ook jongens en mannen om diepgewortelde opvattingen te veranderen over hoe mannen en vrouwen zich zouden moeten gedragen. Plan International geeft voorlichting over meisjesrechten aan alle jongeren en traint meisjes en jongens om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie en geweld.

In Nederland vragen we aandacht voor seksueel geweld met de Nacht Tegen Seksueel Geweld, die van 20 op 21 april in Amsterdam plaatsvindt. Daarnaast brengen we straatintimidatie in kaart, met een speciale website waarop mensen incidenten van straatintimidatie kunnen melden.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.