Tweede editie Nacht Tegen Seksueel Geweld groot succes

  • 21 april 2024

Bijna 500 deelnemers trotseerden de Amsterdamse nacht voor de tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Ze liepen 20 kilometer om aandacht te vragen voor seksueel geweld en geld op te halen voor het Safer Cities for Girls-project van Plan International. De teller van de opbrengst staat inmiddels op bijna 108.000 euro.

I got a feeling that tonight’s gonna be a good night dreunt door de luidsprekers. De hele zaal springt onder leiding van Dans Veilig op en neer op de beats, als warming-up voor de wandeltocht van 20 kilometer. Na de onthulling door Plan International-directeur Garance Reus-Deelder en ambassadeurs Moïse Trustfull, Yara Michels en LAKSHMI van het tot dan toe opgehaalde bedrag, is het zover. Het rolluik gaat open en de deelnemers verdwijnen in de donkere Amsterdamse nacht.

Nacht Tegen Seksueel Geweld 2024 © We Make It Spark

Iedereen die meeloopt heeft zelf wel eens seksueel geweld of seksuele intimidatie ervaren of kent iemand die dat is overkomen. Ook deelnemer Puck, die met een aantal leden van haar studentenvereniging meeloopt, maakt het regelmatig mee: “Tijdens het uitgaan gebeurt het dat er ongevraagd mannen aan je zitten.” Ze vond de start van de Nacht Tegen Seksueel Geweld indrukwekkend: “Met alle lichtjes liepen we met een grote groep in een slinger door Amsterdam. Maar ik heb ook al een paar momenten gehad dat ik dacht, als ik hier alleen zou lopen zou ik dat niet fijn vinden.”

Niet laten tegenhouden

Op de tweede rustpost komen we deelnemer Delayla tegen. Ze heeft haar enkel gebroken, maar dat laat haar niet tegenhouden om toch mee te doen. Delayla legt de route af in een rolstoel en dat valt nog niet mee: “Het is best zwaar met een rolstoel, in het centrum van Amsterdam zijn allemaal kleine straatjes met ongelijke steentjes.” Ze neemt deel omdat ze in haar eigen zorgorganisatie elke dag mensen ondersteunt die seksueel geweld hebben meegemaakt, maar ook vanwege persoonlijke redenen: “Ik ben helaas zelf ervaringsdeskundige, net als mijn moeder en zwager die ook meelopen. En zo ken ik nog heel veel mensen.”

Het is indrukwekkend om te zien hoe de deelnemers in een grote groep door Amsterdam wandelen. De stoet met lichtjes gaat in het eerste deel van de route langs het IJ, waar aan de overkant de A’DAM Toren in de kleuren van Plan International tegen de donkere lucht afsteekt. De gure noordenwind trekt aan, maar de deelnemers stappen stevig door.

Nacht Tegen Seksueel Geweld 2024 © We Make It Spark

Angstig op straat

Deelnemer Daan loopt samen met zoon Max mee met de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Voor Max is het de tweede keer en hij ziet dat hij niet de enige man is: “Vorig jaar liepen er behoorlijk wat mannen mee en ook dit jaar zie ik veel mannen.” Hij vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor het thema: “Het is best schokkend hoe weinig mensen hier iets over weten. Er moet gewoon verandering komen in hoe er met vrouwen omgegaan wordt.” Vader Daan weet zelf hoe het is om slachtoffer te worden van seksueel geweld: “Ook als man kun je te maken krijgen met seksueel geweld, dat is mij in mijn jonge jeugd overkomen. Ik ben heel lang angstig geweest op straat, dus zo’n evenement met heel veel mensen is wel een dingetje.”

Rond kwart voor vier komen de eerste wandelaars al binnen, zij hebben stevig doorgestapt. Ze zijn op tijd binnen voor het pittige regenbuitje dat de meeste andere wandelaars in het laatste deel van de wandeltocht treft. Maar de poncho’s worden enthousiast uitgepakt en bijna iedereen haalt de finish. Iets voor half zeven, als het alweer bijna licht is, druppelen de laatste wandelaars binnen. Ze worden met een warm applaus onthaald.

De tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld was een groot succes. Zoals directeur Garance Reus-Deelder bij de opening zei: “Ik heb echt het gevoel dat we met een nieuwe beweging zijn gestart.” Tonight was a good night.


 

Deze editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld was niet mogelijk geweest zonder de geweldige inzet van onze partners, deelnemers en sponsors. Enorm bedankt!

De volgende editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld vindt plaats op 29 maart 2025. Ben jij er (weer) bij?

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.