Fatoumata werd slachtoffer van seksueel geweld: “Ik deelde het met niemand”

Toen de Malinese Fatoumata* op haar dertiende verkracht werd, stond haar leven op zijn kop. Ze raakte zwanger en haar vrienden lieten haar in de steek. Nu, drie jaar later, staat ze op het punt terug naar school te gaan en haar leven ondanks alles weer op te pakken. Ze kijkt ernaar uit om verder te gaan met haar opleiding, maar het is een lange, moeilijke weg geweest.

Strijd mee tegen seksueel geweld!

“Mijn zus was ziek en mijn moeder was bij haar in het ziekenhuis. Na school was ik alleen thuis. Ik had mijn schooltas naar huis gebracht en ging water halen om te douchen. Toen ik naar de badkamer liep, zag ik een man in de tuin zitten. Hij volgde me naar de badkamer en viel me aan. Hij gaf me een harde duw, waardoor ik viel en met mijn hoofd op een steen terecht kwam.”

Geheim

De man verkrachtte Fatoumata en vluchtte daarna weg. Hij is nooit opgepakt of veroordeeld. Fatoumata hield wat er gebeurd was wekenlang voor zich. Ze wilde het aan niemand vertellen omdat ze bang was dat ze de schuld zou krijgen of niet geloofd zou worden.

“Ik deelde het met niemand, omdat ik zeker wist dat mijn vrienden me zouden verafschuwen als ze wisten wat er gebeurd was,” vertelt Fatoumata.

Zwanger

Een paar weken later realiseerde Fatoumata zich dat haar menstruatie uitbleef. Ze nam haar oudere zus in vertrouwen en vertelde haar over de verkrachting. De zussen kochten een zwangerschapstest en haar grootste angst bleek werkelijkheid: Fatoumata was zwanger van haar verkrachter.

Ik wist dat mijn vrienden me zouden verafschuwen als ze wisten dat ik verkracht was

“Al mijn vrienden hebben me laten zitten”

Toen het nieuws over haar zwangerschap naar buiten kwam, bleek dat Fatoumata gelijk had over haar vrienden. “Ze hebben me allemaal laten zitten. Als ik ze op straat tegenkom, gaan ze me uit de weg. Ik heb geen vrienden meer en dus zit ik elke dag alleen thuis. Ik schaam me en durf mensen niet aan te kijken,” vertelt ze.

Terug naar school

Inmiddels is Fatoumata zestien en heeft ze een dochter van twee, Awa*. Via Plan International krijgt ze eten, kleding en speelgoed voor haar kind. Ook kan ze door de steun van Plan International terugkeren naar school.
“Plan International heeft me opnieuw ingeschreven op school, maar ik krijg nu eerst les in wiskunde, Engels en Frans om mijn kennis op te frissen. Volgend jaar ga ik gewoon weer naar school,” vertelt Fatoumata.

Advocaat

“Ik wil advocaat worden, zodat meisjes niet hoeven doorstaan wat ik wel doorstaan heb. Toen het mij overkwam, was er niemand die me verdedigde. Ik wil dat veranderen en meisjes ondersteunen, zodat er geen mensenrechten meer geschonden worden in Mali. Daarna wil ik rechter worden, zodat ik eerlijke rechtszaken kan leiden en voor gerechtigheid kan zorgen. En ik wil een betere toekomst voor mijn moeder en dochter. Dat is mijn wens,” deelt Fatoumata.

Steun van de familie

Fatoumata wordt gesteund door haar familie, die haar altijd hebben bijgestaan. Haar moeder, die zelf ook slachtoffer werd van geweld tegen vrouwen, begrijpt hoe moeilijk het voor meisjes in Mali kan zijn. Toen haar man haar verliet, bleef ze alleen achter met haar vijf kinderen.

Haar familie en buren zeiden dat ze haar dochter moest laten vallen, maar daar peinsde ze niet over. “Veel mensen zeiden dat ik mijn dochter uit huis moest zetten, maar dat weigerde ik. Ik wilde haar niet nog meer laten lijden door haar op straat te zetten. Ik heb nu een kleindochter en ik vind het fijn om voor haar te zorgen. We moeten kinderen die slachtoffer worden van seksueel geweld juist ondersteunen.”

We moeten kinderen die slachtoffer worden van seksueel geweld juist ondersteunen

Licht in donkere tijden

Als je Awa vrolijk ziet spelen is het wel duidelijk dat ze zeer geliefd is en dat ze de familie licht brengt in een donkere tijd. Vooral Fatoumata’s oudere zus is gek op haar kleine nichtje: “Het is alsof ze mijn eigen kind is, we zijn altijd samen. Ik hou heel veel van haar, ze is zo’n blij kind en ze lacht altijd. We gaan ’s avonds samen naar bed en ze komt altijd naast me slapen. We zijn onafscheidelijk.”

*Namen zijn gewijzigd vanwege identiteitsbescherming

Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen

Help jij mee?

Word nu donateur
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.