Sarah is vastbesloten weer naar school te gaan

Sarah* (13) woont in Zuid-Sudan. Ze woont hier met haar moeder en haar vier broers. Omdat haar moeder niet altijd genoeg geld had om haar schoolkosten te betalen, miste ze regelmatig lessen. Toen ze op haar twaalfde zwanger werd, stopte ze helemaal met school.

Slechts 34,5 procent van de volwassenen in Zuid-Sudan kan lezen en schrijven (Unesco, 2022). Vooral meisjes gaan niet naar school. Van alle vrouwen in het land, kan slechts 28,19 procent lezen en schrijven (Unesco, 2022). Meisjes worden in het land als minderwaardig gezien en wanneer het aankomt op onderwijs gaan jongens meestal voor. Ook kindhuwelijken en tienerzwangerschappen komen in het land veel voor en leiden er vaak toe dat meisjes vroegtijdig stoppen met school.

Sarah: “Als mijn zoontje wat ouder is, wil ik weer terug naar school.” – ©Plan International

Geen geld

Dat gold ook voor Sarah. Toen ze zwanger werd, wilden haar vrienden en haar gemeenschap niets meer met haar te maken hebben. Ook haar familie steunde haar niet. Omdat er geen geld was om haar en de baby te ondersteunen, wilden ze eigenlijk dat ze abortus zou laten plegen. Sarah voelde zich enorm in de steek gelaten: “Ik wilde de baby weg laten halen en zelf ook niet meer leven.”

Lees ook: Nyapouch (20) gaat naar school in het Tsore vluchtelingenkamp

Omdat ze niet gesteund werd, had Sarah ook geen geld om zichzelf te onderhouden. Ze kon geen zwangerschapskleding kopen en had geen zeep om zichzelf of haar kleding te wassen. Ook had ze niet genoeg te eten. Vaak at ze alleen rauwe noten. Heel af en toe kreeg ze wat rijst van haar moeder.

Ondersteuning

Een van de werknemers van Plan Internationals kindvriendelijke opvangplek in Zuid-Sudan hoorde over Sarah’s situatie en besloot haar collega’s bij Sarah langs te sturen. Zij ondersteunden Sarah met psychosociale hulp en spullen als dekens, kaarsen, zeep en een hygiënekit. Ook gaf Plan International, in samenwerking met partner Tear Fund, Sarah drie maanden lang dertig euro per maand. Het geld gebruikte ze om een ledikantje en babykleertjes te kopen, en om gezond eten voor zichzelf te kopen. Dit is mogelijk gemaakt met financiering vanuit de Europese Unie.

Sarah. – ©Plan International

“Psychosociale hulp gaf me mijn leven terug”

“Praten met de psychologen heeft me enorm geholpen om mijn stress onder controle te krijgen”, vertelt Sarah. “Het gaf me mijn leven terug.” Ook ging ze elke dag een stukje wandelen, om haar conditie op te bouwen voor de bevalling. Sarah’s zoontje kwam kerngezond ter wereld en is inmiddels een half jaar oud. “Als mijn zoontje wat ouder is wil ik terug naar school. Ik mis het leren. Later wil ik graag dokter worden, zodat ik zieke mensen beter kan maken.”

Ik wil terug naar school, want ik mis het leren

Dit doet Plan International

Plan International focust in Zuid-Sudan met name op onderwijs en het bieden van bescherming. We leveren onderwijsmaterialen aan schoolgaande kinderen en bieden kinderen, en met name tienermeisjes, die gestopt zijn met school alternatieve vormen van onderwijs. Ook zetten we kindvriendelijke opvangplekken op, waar kinderen terechtkunnen voor onder andere psychosociale hulp.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie

 

*Naam gewijzigd om de identiteit van het meisje te beschermen

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.