Nyapouch (20) gaat naar school in het Tsore vluchtelingenkamp

Nyapouch (20) is op haar negende met haar familie gevlucht uit Zuid-Sudan. Na een zware tocht kwam ze terecht in het Tsore vluchtelingenkamp in Ethiopië. Plan International zet in deze regio onder andere scholen op zodat kinderen op de vlucht geen leerachterstand oplopen. Nyapouch gaat inmiddels weer naar school in Tsore, met de droom om later zelf leraar te worden.

Toen in 2013 de burgeroorlog uitbrak in Zuid-Sudan was Nyapouch negen jaar oud. Ze moest samen met haar ouders, zusjes en opa vluchten naar buurland Ethiopië. Ze werd in verschillende kampen opgevangen tot ze met haar moeder en zusjes terecht kwam in het Tsore vluchtelingenkamp, waar duizenden mensen uit verschillende door conflict geteisterde gebieden in de regio zich verzamelen. De vader van Nyapouch is in een ander kamp opgevangen.

Nyapouch buiten, zittend
Nyapouch (20) verblijft in het Tsore-vluchtelingenkamp. ©Plan International
Lees hier meer over de noodhulp die Plan International biedt in Ethiopië

Nieuw leven opbouwen in Tsore

Voor Nyapouch en haar familie was dit de plek waar ze hun leven opnieuw konden opbouwen, maar het leven in een vluchtelingenkamp is niet makkelijk. Voor meisjes op de vlucht is de toekomst onzeker. Vaak gaan ze niet terug naar school, waardoor ze een grote leerachterstand oplopen. Ook is de kans groot dat ze worden uitgehuwelijkt, zodat de ouders thuis een mond minder te voeden hebben.

Om dit te voorkomen zet Plan International in verschillende vluchtelingenkampen in Ethiopië scholen op, gefinancierd door ECHO, zodat kinderen een eventuele leerachterstand kunnen inhalen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Kinderen en leraren ontvangen het benodigde lesmateriaal en leraren worden financieel ondersteund. Daarnaast worden leraren getraind om psychosociale hulp te geven en leren ze te herkennen wanneer een kind in een onveilige situatie zit.

Deze school is recent gebouwd in een ander kamp binnen dit project, het Nguenyyiel vluchtelingenkamp. ©Plan International

Terug naar school

In Zuid-Sudan vond Nyapouch school maar saai, en haar ouders hechtten er weinig waarde aan. Maar toen ze met haar familie in het vluchtelingenkamp aankwam ontdekte Nyapouch dat school ook leuk kan zijn, en dat onderwijs enorm belangrijk is voor haar toekomst. Ze zag hoe een opleiding iemands leven kon veranderen. Haar vader moedigde Nyapouch aan om weer naar school te gaan en haar best te doen. Ook is haar vader zelf weer terug naar school gegaan. Met een opleiding op zak hebben ze in de toekomst meer mogelijkheden en kansen op een baan.

Uitblinken

Op school bloeit Nyapouch op. Ze blinkt uit als leerling en heeft zelfs een prijs gewonnen in een quizwedstrijd over de lesstof tegen een andere school. Ondanks de uitdagende omgeving en het gebrek aan goede voorzieningen kan Nyapouch haar leergierigheid kwijt in de klas. Ze steunt haar vrienden en klasgenoten en motiveert ze om naar school te gaan.

Nyapouch wil later graag leraar worden. Ze gelooft dat leraren de wereld kunnen veranderen, want leraren vormen de nieuwe generaties. “Door les te geven kan ik mijn droom waarmaken en meisjes helpen hun dromen na te jagen.”

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Kinderen vieren de nieuwe school in Nguenyyiel. De mogelijkheid om weer naar school te gaan geeft kinderen op de vlucht een verbeterd toekomstperspectief. ©Plan International

Goede hoop voor de toekomst

In Tsore doet Nyapouch ook mee aan de Girls’ Club op haar school. Hierdoor is ze minder verlegen geworden en heeft ze geleerd om haar emoties beter te uiten. Ze heeft zelfvertrouwen opgebouwd en is hoopvol over de toekomst.

Haar verhaal is net pas begonnen. Op een dag hoopt Nyapouch herenigd te worden met haar vader. Ze droomt ervan om uiteindelijk met haar hele familie terug te keren naar Zuid-Sudan. Als leraar wil ze later een positieve impact hebben op haar omgeving.

ECHO

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulpprojecten. Op dit moment hebben wij projecten lopen in Ethiopië, de Dominicaanse Republiek en Zuid-Sudan.

Steun meisjes op de vlucht

Help jij mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.