WASH First

*Dit project van het WASH SDG Condortium is afgelopen. 

Het WASH First-programma is in 2020 opgezet door het WASH SDG Consortium, een samenwerking van Plan International, SNV en WASH Alliance International (WAI). Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 6 miljoen euro aan het Consortium toegewezen om de verspreiding van corona tegen te gaan in Ethiopië, Indonesië, Uganda, Kenia, Mozambique en Rwanda. Door te informeren over hoe je de verspreiding van het coronavirus kan voorkomen beoogt het programma in 15 maanden 5,5 miljoen mensen te bereiken. In alle landen wordt actief samengewerkt met de lokale overheden en gezondheidsinstanties.

Plan International voert WASH First uit in Indonesië, Kenia, Mozambique en Uganda. Corona heeft een enorme impact gehad op de landen waar het programma wordt uitgevoerd. Het raakt alle inwoners, de gezondheidszorg, de economie, de werkgelegenheid en het sociale leven. Sinds de start van het programma moeten de activiteiten voortdurend worden aangepast aan de veranderende coronamaatregelen en lockdowns. Het programma hanteert een gendertransformatieve aanpak waarmee onderliggende genderstructuren onder handen worden genomen om gendergelijkheid te stimuleren.

Lees hier meer over gendertransformatieve WASH
handen wassen in Kenia
Een jongetje gebruikt een handenwaspunt in Kenia.

De activiteiten van WASH First

Het WASH First-programma richt zich vooral op het informeren over goede hygiënemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te kunnen voorkomen. Via gemeenschaps-, radio- en tv-kanalen zijn boodschappen over preventie en coronamaatregelen uitgezonden en zijn mediacampagnes georganiseerd. De directe bewustmakingsactiviteiten zijn op de meest kwetsbare gemeenschappen en scholen gericht. Daarnaast worden gezondheidswerkers, leden van watercomités en overheidsfunctionarissen getraind in preventie. Ook worden de gemeenschappen voorzien van de benodigde hygiëneproducten.

In Uganda is er speciale aandacht besteed aan de situatie van meisjes, die het risico liepen uitgehuwelijkt te worden of zwanger te raken in de tijd dat de scholen gesloten waren. De campagnes in Kenia richten zich op scholen, gezondheidscentra (eerstelijns gezondheidswerkers) en kwetsbare huishoudens. Ze worden gevoerd op plekken waar veel mensen kunnen worden bereikt, dus ook bij bushaltes en aanlegplaatsen voor veerboten.

collega WASH First laat desinfecterend middel zien
Een collega van het WASH First-programma laat zien hoe je je handen kan ontsmetten in Indonesië.

Een greep uit de activiteiten die zijn uitgevoerd:

  • We hebben beschermingsmiddelen en hygiënepakketten uitgedeeld, zoals herbruikbare gezichtsmaskers, handdesinfectiemiddelen, zeep, handschoenen, posters over het belang van handen wassen, herbruikbaar maandverband en educatieve stripboeken over Menstrual Health & Hygiene (MHH).
  • We hebben handwasfaciliteiten opgezet en lokale ondernemers getraind in het produceren van handwasfaciliteiten en vloeibare zeep die vervolgens via hen werden verkocht.
  • Verouderde WASH-installaties, waaronder latrines en waterpunten, werden gerepareerd en er werden nieuwe installaties geïnstalleerd.
  • Frontliniewerkers zijn getraind in het herkennen van risico’s en het nemen van risico-beperkende maatregelen.
  • In samenwerking met lokale overheden (gemeentes en gezondheids- en onderwijsafdelingen) zijn sanitaire voorzieningen verbeterd of vervangen. Ook zijn samen met lokale overheden, gemeenschappen, scholen en gezondheidsinstellingen de locaties uitgekozen voor de bouw van handenwaspunten.

Vania Sobrinho uit Mozambique deed mee aan het project: “Het WASH First-project heeft veel veranderingen gebracht in onze gemeenschap. We kregen de kans om meer te leren over COVID-19 en wat preventieve maatregelen zijn. In onze community gebruiken meisjes als ze gaan menstrueren wat lappen stof als maandverband. Via het WASH First-programma kregen we hygiënepakketten met herbruikbaar maandverband dat heel comfortabel is. Ook waren er lezingen over persoonlijke hygiëne voor vrouwen en meisjes.”

Jongetje wast zijn handen
Moeder helpt haar kind handen te wassen in Kenia.

Meer kennis leidt tot vaker en beter handenwassen

De WASH First-activiteiten hebben in de landen waar we werken er aan bijgedragen dat handen vaker en beter worden gewassen. De algemene kennis over preventie en maatregelen om het risico op verspreiding van corona te beperken is toegenomen in de gemeenschappen en onder gezondheidswerkers, scholen en WASH-dienstverleners. Tegelijkertijd is het duidelijk dat vooruitgang tijd kost, dat de juiste strategieën gehanteerd moeten worden en dat leiders hierbij een belangrijke rol spelen omdat zij een voorbeeldfunctie hebben.

Onze strategie verschilt per land. Zo bleek in Mozambique dat een huis-aan-huiscampagne alleen effectief is als de gezondheidsmedewerkers bekend zijn bij de gemeenschap. Omdat op sommige plekken beperkte toegang is tot televisie, werden tv-talkshows vervangen door radio-uitzendingen om gemeenschappen beter te bereiken.

Kennis uitwisselen in WASH First

In 2021 zijn de deelnemende landen van WASH First begonnen met het uitwisselen van kennis via webinars over de samenwerking met lokale leiders en organisaties bij coronapreventie. Ook is er een onderzoek gestart naar de effecten van informatie verspreiden om aanpassingen in gedrag te bevorderen in Ethiopië, Uganda, Kenia, Mozambique en Rwanda. De geleerde lessen zullen vervolgens in volgende WASH programma’s worden toegepast. Het WASH First programma loopt af in 2021. Het WASH SDG Consortium blijft zich verder onvermoeid inzetten voor betere en duurzame WASH-voorzieningen in de landen waar we werken.

Lees meer over het WASH SDG Consortium

De Movers and Shakers

Het WASH First programma wordt mede mogelijk gemaakt door de vele mensen die zich in deze onzekere tijden onvermoeid inzetten voor het project. Wij willen deze Movers and Shakers graag in de schijnwerpers zetten.

Lees hier het verhaal van Martha, die strijdt voor water en hygiëne in de sloppenwijken van Nairobi Lees ook hoe Moses zich inzet voor zijn gemeenschap tijdens de coronapandemie Sophia helpt haar schoolgenoten met handenwassen, lees hier meer

Dit is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die tevens de programma activiteiten financiert.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.