Sophia is ‘chef handenwassen’ op haar school in Kenia

Sophia vond het erg jammer toen de scholen in Kenia gesloten waren door het coronavirus. Nu ze weer naar school kan doet ze er alles aan om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden. Ze is een van de zogenoemde Movers and Shakers die verandering teweeg brengen in Kenia.

Tijdens de coronapandemie is duidelijk geworden dat handen wassen en een goede hygiëne belangrijker zijn dat ooit. Met ons WASH First-programma zetten we in op bewustzijn daarover, maar zorgen we ook voor betere faciliteiten op het gebied van schoon water, toiletten en wasgelegenheden. We willen de mensen die zich hiervoor inzetten in deze onzekere tijden, de zogenoemde Movers and Shakers, in de schijnwerpers zetten. Zoals Sophia, die verandering teweeg brengt door de kinderen bij haar op school te informeren over het belang van handenwassen.

Voetbal

Sophia zit in de eerste klas van de middelbare school. Ze woont met haar moeder en twee broers in een dorpje ten zuiden van de hoofdstad Nairobi. Na de laatste les loopt ze terug naar huis en zorgt voor haar broertje en de schapen en geiten die de familie bezit.

Toen de lockdown begon kon Sophia niet meer naar school. Ze miste haar vrienden en leraren, maar het meest toch wel het voetballen op school. Het voetbalveld is de plek waar ze uitblinkt, waar ze leiding neemt. Toch ging Sophia niet bij de pakken neerzetten. Ze studeerde thuis door en toen de scholen weer open gingen kwam ze direct in actie om te voorkomen dat haar school nog een keer dicht zou moeten.

Sophia Nailantel

Chef handenwassen

Op school kreeg ze uitleg over het belang van handenwassen, afstand houden en het dragen van een mondkapje. Sophia wierp zich meteen op als ‘chef handenwassen’ om ervoor te zorgen dat alle kinderen hun handen wassen bij binnenkomst. Niet alleen aan het begin van de dag, maar ook na de pauze, een toiletbezoek en voor de lunch. Daarnaast houdt ze in de gaten of er voldoende schoon water en zeep is.

Ook legt Sophia aan andere leerlingen uit waarom hygiëne zo belangrijk is om het coronavirus tegen te gaan. En als er kinderen zijn die zich niet aan de voorschriften houden, dan geeft Sophia dat door aan de leraar.

Veel water

In een regio waar schoon water niet altijd makkelijk is te verkrijgen is het soms moeilijk uit te leggen dat er water gebruikt moet worden om handen te wassen. Elke dag gaat er meer dan 100 liter water doorheen op de school van Sophia. Dat is zeker in het droge seizoen een enorme hoeveelheid.

Het maakt dat Sophia en haar leraren nog duidelijker moeten uitleggen waarom het zo belangrijk is. Gelukkig gaat het heel goed, vertelt Sophia: “Ik wordt er heel blij van dat de andere kinderen de instructies volgen, want dan kunnen we de verspreiding van corona stoppen.”

jongetje leer handenwassen door vrouw
Een jongetje leert hoe hij zijn handen moet wassen.

Over WASH First

Het WASH First-programma is in 2020 opgezet door het WASH SDG consortium en loopt eind december 2021 af. Het algemene doel van het programma is de bevordering van betere hygiëne om verdere verspreiding van COVID-19 in risicolanden te voorkomen. Dit doen we door bewustwording te vergroten en toegang tot WASH-diensten te verbeteren. We willen met het project bijna 5,5 miljoen mensen bereiken. WASH First draagt bij aan doel 6 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals): schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Het WASH SDG Consortium is opgericht in 2017 en bestaat uit SNV, WASH Alliance International (WAI) en Plan International, met het ministerie van Buitenlandse Zaken als strategisch partner.

Lees meer over het WASH First-programma

Wil je nog meer verhalen van Movers and Shakers lezen? Ga dan naar www.movers-and-shakers.org

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.