Sofia & Sara: “Onze kinderen gaan met honger naar bed”

“Ik ga elke dag met honger naar bed, want er is niets te eten,” zegt de 23-jarige Sofia. Ze is acht maanden zwanger en woont in Tana River County in Kenia.

Na vier uitgebleven regenseizoenen kampen verschillende delen van Kenia met ongekende droogte. Als gevolg daarvan hebben 4,1 miljoen mensen te maken met voedselonzekerheid en hebben 1,4 miljoen kinderen acuut noodhulp nodig.

Sofia (23)

“Ik kan ze niets geven”

Sofia en haar baby lopen gevaar, want ze kan zich maar één maaltijd per dag veroorloven. Ook over haar twee andere kinderen maakt ze zich zorgen.

“Mijn kinderen kunnen gelukkig op school eten, maar de dagen waarop ze niet naar school gaan zijn moeilijk. Ik kan ze niets geven, dus ze moeten zonder eten naar bed,” deelt Sofia.

Voedingssupplementen
Sofia is, net als vele andere zwangere vrouwen in de regio, afhankelijk van voedingssupplementen die ze krijgt bij de lokale gezondheidspost. Elke dag staan daar honderden moeders in de rij in de hoop verrijkte ontbijtgranen of pindakaaspasta te krijgen.

“Ik werk hier al zeven jaar, maar door de droogte is het gewicht van zwangere en lacterende moeders enorm gekelderd. Kinderen die worden binnengebracht zijn soms zó zwak. Volgens de moeders is er thuis niks te eten. Ze zijn vaak afhankelijk van de supplementen die we uitdelen, maar we kunnen niet iedereen helpen,” legt voedingsdeskundige Mwanadie Omar uit.
Lees ook: Kulagalgalo verloor bijna al haar vee door de droogte

Mwanadie Omar geeft uitleg over verrijkte voeding


Extra risico’s
Honger is extra gevaarlijk voor jonge meisjes en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, omdat het risico op overlijden tijdens de bevalling toeneemt. Ook miskramen, doodgeboorten, sterfte vlak na de geboorte, een laag geboortegewicht en groeistoornissen komen vaker voor.

Sofia vertelt dat ze zich zorgen maakt. Ze is bang dat haar baby het nog slechter krijgt dan zij. “De situatie wordt niet beter. Het leven is nu gewoon zo.”

De situatie wordt niet beter. Het leven is nu gewoon zo

Voedselhulp

Plan International ondersteunt zwangere moeders en hun kinderen in Kenia door kant-en-klare verrijkte voeding uit te delen. “We hebben extra supplementen uitgedeeld bij de zorgfaciliteiten in Tana River, speciaal voor kinderen en moeders die getroffen zijn door de droogte. Denk aan kant-en-klaar, verrijkt voedsel om acute ondervoeding in kinderen tegen te gaan en speciaal melkpoeder voor moeders. Ook delen we voedselpakketten uit voor een gebalanceerd dieet,” zegt George Galugalu, Tana River project coördinator.

Levensbedreigende situaties

Ook in Ethiopië leidt de droogte op veel plekken tot levensbedreigende situaties. Ook het komende regenseizoen lijkt tegen te gaan vallen.

In de Oromia regio werkt Plan International samen met het gezondheidsteam uit de Borena zone. We gaan bij bewoners langs om ondervoeding bij kinderen onder de vijf vast te stellen. Tijdens een van onze huisbezoeken ontmoetten we Sara en haar dochtertje Lelo van één. Lelo was zwaar ondervoed.

Sara (35) en Lelo (1)

Honger en ziekte

“Het voeden van Lelo gaat moeizaam, want ik ben veel van mijn vee verloren. Vroeger gaf ik haar melk en yoghurt van mijn koeien, maar nu heb ik niets meer, niet eens een drupje melk voor in de thee. Lelo wordt daardoor ziek,” vertelt Sara.

Vroeger gaf ik Lelo melk en yoghurt van mijn koeien, maar nu heb ik niets meer, niet eens een drupje melk voor in de thee

“Lelo heeft diarree en hoest veel. Ze heeft medische aandacht nodig, maar ik kan het transport naar de kliniek niet betalen. Lelo heeft nu alleen mijn moedermelk, maar zelf eet ik ook weinig en ik kan haar niet goed voeden.”

“Ik heb nog maar één kalf over”

De 35-jarige Sara heeft zes kinderen. Net als voor de meeste anderen in het landelijke Borena was vee haar bron van inkomsten en voeding.

“Ik had 41 koeien, maar door de droogte gingen er veertig dood. Ik heb nog maar één kalf over. Daardoor kan ik mijn familie niet voeden. Ik verkocht namelijk koemelk om voor hen te kunnen zorgen.”

Ik had 41 koeien, maar door de droogte gingen er veertig dood

Lelo’s arm wordt gemeten om ondervoeding vast te stellen

Brandhout

Nu verdient Sara enkel nog een inkomen door brandhout te verkopen. Maar in haar dorp is brandhout verkopen lastig, want ook dorpsgenoten hebben geen geld. “Er zijn dagen waarop niemand hout koopt. Dan gaat mijn gezin met honger naar bed. Maar ook als ik wel wat verdien is dat niet genoeg om eten voor zes kinderen te kopen.”

Op de hoogte blijven van Plan International's werk in de Hoorn van Afrika? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Sara maakt zich zorgen over de toekomst en weet niet hoe lang ze nog verder kan. “Ik voed mijn kinderen alleen op. Ik ben de enige die voor ze zorgt. Lelo is ziek en we zijn uitgehongerd omdat er vaak niets te eten is.”

185.000 kinderen in levensgevaar

Het aantal ondervoede kinderen in Oost en Zuidoost-Ethiopië is in de afgelopen maanden enorm toegenomen als gevolg van droogte, ontheemding en conflicten. Geschat wordt dat er nu 185.000 kinderen in levensgevaar zijn.

Plan International ondersteunt in Borena met gezondheidseducatie, psychosociale ondersteuning en cash transfers. We leveren financiële hulp aan kwetsbare huishoudens en bereiken duizenden mensen met hoogstnoodzakelijke gezondheids- en voedingsondersteuning.

Samen ondersteunen we moeders en kinderen in de Hoorn van Afrika

Help jij mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.