Kulagalgalo verloor bijna al haar vee door de droogte

“Ik heb in mijn hele leven nog nooit zo’n erge droogte meegemaakt,” vertelt Kulagalgalo. De veehouder komt uit Borena, Ethiopië, een van de gebieden in de Hoorn van Afrika die wordt geteisterd door extreme droogte als gevolg van klimaatverandering. Van de 81 koeien die ze had, is ze in slechts twee dagen er 75 verloren door gebrek aan gras en water. Plan International biedt hulp in de vorm van cash transfers.

Met uitzicht op de karkassen die zijn overgebleven van haar vee, vertelt Kulagalgalo haar verhaal. Ze is geshockeerd en kan moeilijk bevatten wat haar familie is overkomen. Bovendien staat ze er alleen voor; haar man ligt ziek op bed.

Droog weiland in de Hoorn van Afrika
Weilanden in Ethiopië liggen droog

Vee kan niet overleven

Klimaatverandering heeft ertoe geleid dat al drie jaar op rij het regenseizoen is uitgebleven in Ethiopië. Dit heeft als gevolg dat de oogsten mislukken. De situatie is verergerd in de laatste maanden, toen ook het gehoopte korte regenseizoen uitbleef. De weilanden liggen er verdord bij, waardoor niet alleen mensen maar ook dieren niet genoeg te eten hebben.

Lees ook: Droogte in Hoorn van Afrika brengt miljoenen meisjes in gevaar

Voedseltekort

Veel mensen in Borena eten maar één keer per dag, soms twee keer als ze geluk hebben. Kulagalgalo heeft een grote familie om voor te zorgen, want ze heeft negen dochters en één zoon. Vijf van haar dochters zijn getrouwd, maar de rest van haar kinderen wonen nog thuis en kunnen niet naar school door het voedseltekort. “Voor de droogte waren we gelukkig. We zorgden voor onze grote trots: ons vee. We hadden een goed leven,” vertelt ze.

Voor de droogte waren we gelukkig

“108 koeien stierven op één dag”

Duizenden boeren proberen hun vee te redden door ze naar verre oorden te brengen. Veehouder Durette vertelt hoe hij met zijn kudde vee rondreisde op zoek naar groene weilanden en water, maar moest toezien hoe 108 koeien stierven op één dag. “Hun karkassen lagen overal, omhuld door een enorme stank en belaagd door gieren die vochten om de beste stukjes vlees.”

Man staat bij een overleden koe
Durette verloor 108 koeien op één dag

Dit doet Plan International

Meer dan 6,8 miljoen mensen in 26 gebieden in Ethiopië zijn getroffen. Zij hebben acuut hulp nodig op het gebied van voedsel aan mens en dier, veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Plan International deelt voedsel uit en biedt veterinaire ondersteuning. Bovendien verstrekken we cash geld en tegoedbonnen, waarmee mensen zelf in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien. “Met het uitdelen van geld en tegoedbonnen krijgen mensen weer de regie over hun eigen leven,” legt Mudasser Siddiqui uit, directeur van Plan International Ethiopië.

Met het uitdelen van geld en tegoedbonnen krijgen mensen weer de regie over hun eigen leven

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

“Met het geld kan ik zelf in mijn levensbehoeften voorzien”

Ook Kulagalgalo ontvangt geld van Plan International. Ze heeft al bedacht wat ze met het geld wilt doen: “Ik ga eten kopen en wil graag als familie gezamenlijk weer een lekkere maaltijd eten. Ook wil ik mijn kinderen naar school sturen, behandelingen betalen voor mijn zieke man en nieuw vee kopen. Ik vind het fijn dat geld krijg, omdat ik het kan gebruiken om zelf in mijn eerste levensbehoeften te voorzien.”

Samen strijden we tegen hongersnood

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.