Midden in een crisis blijft Fatuma hard werken om de beste van de klas te zijn

Het noorden van Ethiopië wordt al jaren geteisterd door gewapende conflicten. Ook in de regio Afar, die grenst aan Djibouti en Eritrea, zijn de gevolgen zichtbaar. De twaalfjarige Fatuma woont in een dorpje in Afar en zag mensen vluchten. Maar ze wil ondanks de situatie in haar land de beste leerling van de klas worden: “Ik werk heel hard om goede schoolprestaties te halen.”

Onderwijs is voor kinderen in het noorden van Ethiopië allesbehalve vanzelfsprekend. Veel gezinnen moesten vluchten voor het geweld en de mensen die bleven, verloren hun inkomen door de instabiele situatie. In het dorp waar Fatuma opgroeide hebben veel gezinnen geen geld meer om schoolspullen voor hun kinderen te kopen. Bovendien werd haar school tijdelijk gesloten en ingericht als coördinatiecentrum voor gevluchte mensen.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie

Onderwijs is altijd noodzakelijk

Plan International verleent noodhulp in Ethiopië, met financiële ondersteuning van de Europese Unie. In gemeenschappen zoals die van Fatuma is het belangrijk dat onderwijs voor kinderen altijd doorgaat. Alleen op die manier hebben ze een toekomst. Dat gaat niet zonder kinderen en in het bijzonder meisjes te beschermen tegen de gevaren die er in dit soort situaties altijd zijn. En ook niet zonder gezinnen te ondersteunen met de meest noodzakelijke middelen.

Fatuma uit Ethiopië

Eén van de manieren om onderwijs mogelijk te maken, is door kinderen te voorzien van de leermaterialen die de ouders niet meer kunnen betalen. Met pennen, potloden, schriften en boeken kunnen kinderen weer naar school. Ook Fatuma kreeg materialen, nadat haar school weer werd geopend. “Ik ben heel blij dat ik nu deze spullen heb, want mijn ouders konden het niet betalen.” Fatuma’s moeder is trots op haar dochter en blij dat ze weer naar school kan: “Ik kon het niet geloven toen Fatuma me vertelde dat ze op school alle materialen krijgt die ze nodig heeft. Ik maakte me veel zorgen, want zelfs één boek is voor ons onbetaalbaar.”

Omdat haar school een tijdje gesloten was, liep Fatuma een leerachterstand op. Maar ze is nu bezig met een inhaalslag en maakt grote stappen vooruit. Ze wil de beste van haar klas worden: “Ik ga heel hard studeren, zodat ik later dokter kan worden en anderen kan helpen.”

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.