World Water Week 2022: aandacht voor klimaatverandering

  • 23 augustus 2022

Tijdens World Water Week komen jaarlijks ontwikkelingsorganisaties, bedrijven, overheidsinstanties en andere belanghebbenden bij elkaar om één onderwerp te bespreken: water. Een onderwerp dat in een tijd van ongekende droogte meer speelt dan ooit. Plan International is er dit jaar ook weer bij. We vragen aandacht voor de enorme impact van klimaatverandering op meisjes en vrouwen.

Tijdens de sessie op 25 augustus in Stockholm presenteren collega’s van Plan International Indonesië een voorbeeld van ons werk binnen het WASH SDG Consortium, bestaand uit SNV, Plan International en WAI* (WASH Alliance International). In dit samenwerkingsverband werken we aan de duurzame verbetering van sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon en veilig drinkwater in Bangladesh, Ethiopië, Indonesië, Nepal, Tanzania, Uganda en Zambia.

Lees ook: Kinderrechtenorganisaties luiden noodklok: 8 miljoen kinderen dreigen te overlijden door honger

Impact van klimaatverandering

Klimaatverandering heeft enorme impact op de toegang tot schoon drinkwater en sanitair. Door extreme weersomstandigheden zoals hevige regenbuien en overstromingen worden waterbronnen besmet en zijn toiletten niet meer te gebruiken. Kwetsbare, gemarginaliseerde groepen, waaronder meisjes en mensen met een beperking, worden extra hard geraakt door de effecten van klimaatverandering.

Een meisje wast haar handen onder een kraan buiten. Je ziet alleen haar handen met roodgelakte nagels.
Schoon (drink)water is essentieel voor een goede hygiëne en gezondheid

Verder reizen voor schoon drinkwater

Meisjes en vrouwen moeten verder reizen voor schoon drinkwater, met alle gevaren van dien. Door hoogstaand water is schoon sanitair het moeilijkst te bereiken voor mensen met een beperking, die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van leuningen en grond die niet glad is door de modder. Tijdens rampen veroorzaakt door extreem weer zijn er vaak geen sanitaire voorzieningen beschikbaar voor mensen die menstrueren.

Plan International pakt deze uiteenlopende problemen aan door inclusieve actieplannen op te stellen. Dit doen we samen met overheden, bedrijven en de kwetsbare groepen die het hardst worden geraakt.

Inclusieve en klimaatbestendige toiletten

Indonesië kampt de laatste jaren met toenemende extreme regenbuien en overstromingen, veroorzaakt door de klimaatcrisis. Hierdoor worden de openbare toiletten in dorpen, die zich vaak buiten bevinden, regelmatig overspoeld. Plan International Indonesië heeft actie ondernomen om deze toiletten voor iedereen toegankelijk te maken, ook na extreem weer. Dit is onderdeel van hun WASH SDG-programma WINNER, waarin de focus ligt op klimaatbestendige oplossingen voor schoon en toegankelijk drinkwater, sanitatie en hygiëne.

Lees hier meer over wat Plan International doet op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH)

Adriana kon de toiletten niet gebruiken

Bij World Water Week vertelde Plan International Indonesië het verhaal van Adriana. Adriana woont met haar dochter in Railor Tahak, een dorp dat de laatste jaren regelmatig overstroomt. Daardoor zijn de toiletten in het dorp vaak niet door haar te gebruiken: Adriana kampt namelijk met een beperking waardoor het lastig voor haar is om een modderige, gladde grond te navigeren. De toiletten bevonden zich laag bij de grond, waardoor ze tijdens een overstroming snel overspoeld raakten.

De inclusieve toiletten zijn een enorme hulp, ik ben niet meer bang om te vallen

Een toilet die aan Adriana’s behoeften voldoet

Plan International Indonesië keek naar de behoeften van Adriana en zette vervolgens een plan op om inclusievere toiletten te bouwen in het dorp. In samenwerking met de lokale vereniging voor mensen met een beperking en de lokale overheid heeft Plan International Indonesië toiletten gebouwd die hoger zijn dan tot waar overstromingswater gemiddeld komt. Ook werden het toiletten waar je op kan zitten, in plaats van een hurktoilet. De toevoeging van handrails maakt de toiletten beter toegankelijk voor iedereen, ook als de grond glad is.

Adriana en zoon bij toilet
Adriana is blij met het nieuwe toilet. Foto credit: Vinsensius Kia Beda, van lokale partnerorganisatie Pijar Timur

Adriana: “De inclusieve toiletten zijn een enorme hulp. Voor het toilet is er al een handrail bevestigd die ik kan gebruiken als het glad is buiten. En ik hoef niet meer te hurken, waardoor ik niet meer bang ben om te vallen.”

*Simavi, WaSte, Amref, Akvo, RAIN, Wetlands International, IRC, Practica en Ruaf

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.