Alles over WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne)

Elke dag sterven er meer dan 1.300 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Dat zijn bijna 480.000 kinderen per jaar! In 60 procent van de gevallen wordt diarree veroorzaakt door vervuild drinkwater, slechte hygiëne en het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen.

Wereldwijd hebben 844 miljoen mensen geen toegang tot een goede waterbron of zijn hier langer dan een half uur voor onderweg. Maar liefst 2,3 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen en 73 procent van de mensen in lage inkomenslanden heeft geen toegang tot water, zeep of een voorziening om hun handen te kunnen wassen.

Water, sanitatie en hygiëne zijn dan ook van levensbelang en bepalen de toekomstkansen van kinderen. Op deze pagina lees je alles over water, sanitatie en hygiëne en de WASH-projecten van Plan.

Bronnen: UNICEF, 2018
WHO, 2017

Water, Sanitatie, hygiene

Jarenlang stond de negenjarige Ludivina uit Oost-Timor op voor dag en dauw

Terwijl de zon opkwam, baande ze zich met haar zusje Pasquela (7) en broertje Cipriano (6) een weg door het dikke, hoge gras, door een gevaarlijk ravijn en langs een moeras, totdat ze bovenop een steile klif aankwamen. De rivier onderaan de klif was de dichtstbijzijnde waterbron voor haar familie.

Oorzaken & gevolgen

Gebrek aan water, sanitatie en hygiëne heeft cruciale gevolgen voor de toekomst van kinderen. Zo moeten ze verre, onveilige routes afleggen om water te halen, zijn ze vaak ziek en houdt het ze van school. Maar 27 procent van de mensen in lage inkomenslanden heeft de mogelijkheid om hun handen te kunnen wassen. 2,3 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen en 844 miljoen mensen hebben geen toegang tot een goede waterbron. De gevolgen zijn groot, de oorzaken veelzijdig.

Oorzaken en gevolgen voor Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)

oorzaken en gevolgen WASH

Gender transformative WASH

In veel lage –en middeninkomenslanden ligt de verantwoordelijkheid voor zogenoemde WASH-taken in het huishouden voornamelijk bij meisjes en vrouwen. De afwezigheid van goede WASH-voorzieningen raakt hen dan ook het hardst. Plan International hanteert daarom een gender transformative WASH aanpak, om iedereen toegang tot goede WASH- voorzieningen en diensten te bieden en om de rechten en kansen van meisjes en vrouwen te bevorderen.

Maandverband shop

Plan zet zich in voor betere hygiëne.

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer verhalen over WASH

Achter de nuchtere cijfers, percentages en feiten over WASH gaan de persoonlijke ervaringen schuil van vele meisjes. Dit zijn hun verhalen.

 • kinderen bij waterkraan van Plan International Meisjesverhalen

  Verstoppen op een begraafplaats om te overleven

  Cabo Delgado wordt sinds 2017 geteisterd door een gewapend conflict. Het eindeloze geweld in de noordelijkste provincie van Mozambique heeft ernstige gevolgen voor de bevolking. Laura (37) vertelt hoe ze met haar kinderen moest…

  Lees meer
 • schoolmeisjes Ghana Meisjesverhalen

  Cephas komt op voor zijn zusjes

  De dertienjarige Cephas dacht altijd dat menstruatie vies is en dat hij meisjes die ongesteld zijn moet vermijden. Maar sinds hij deelneemt aan de gezondheidsclub op school, opgezet door Plan International, leert hij dat…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Lornah beschermt haar community tegen het coronavirus

  Het coronavirus heeft – net als bij veel andere meisjes in de enorme Keniaanse sloppenwijk Kibera – een enorme impact op het leven van Lornah (21). Haar ouders kunnen vanwege de pandemie niet meer…

  Lees meer
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.