Alles over WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne)

Elke dag sterven er meer dan 1.300 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Dat zijn bijna 480.000 kinderen per jaar! In 60 procent van de gevallen wordt diarree veroorzaakt door vervuild drinkwater, slechte hygiëne en het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen.

Wereldwijd hebben 844 miljoen mensen geen toegang tot een goede waterbron of zijn hier langer dan een half uur voor onderweg. Maar liefst 2,3 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen en 73 procent van de mensen in lage inkomenslanden heeft geen toegang tot water, zeep of een voorziening om hun handen te kunnen wassen.

Water, sanitatie en hygiëne zijn dan ook van levensbelang en bepalen de toekomstkansen van kinderen. Op deze pagina lees je alles over water, sanitatie en hygiëne en de WASH-projecten van Plan.

Bronnen: UNICEF, 2018
WHO, 2017

Water, Sanitatie, hygiene

Jarenlang stond de negenjarige Ludivina uit Oost-Timor op voor dag en dauw

Terwijl de zon opkwam, baande ze zich met haar zusje Pasquela (7) en broertje Cipriano (6) een weg door het dikke, hoge gras, door een gevaarlijk ravijn en langs een moeras, totdat ze bovenop een steile klif aankwamen. De rivier onderaan de klif was de dichtstbijzijnde waterbron voor haar familie.

Oorzaken & gevolgen

Gebrek aan water, sanitatie en hygiëne heeft cruciale gevolgen voor de toekomst van kinderen. Zo moeten ze verre, onveilige routes afleggen om water te halen, zijn ze vaak ziek en houdt het ze van school. Maar 27 procent van de mensen in lage inkomenslanden heeft de mogelijkheid om hun handen te kunnen wassen. 2,3 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen en 844 miljoen mensen hebben geen toegang tot een goede waterbron. De gevolgen zijn groot, de oorzaken veelzijdig.

Oorzaken en gevolgen voor Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)

oorzaken en gevolgen WASH

Gender transformative WASH

In veel lage –en middeninkomenslanden ligt de verantwoordelijkheid voor zogenoemde WASH-taken in het huishouden voornamelijk bij meisjes en vrouwen. De afwezigheid van goede WASH-voorzieningen raakt hen dan ook het hardst. Plan International hanteert daarom een gender transformative WASH aanpak, om iedereen toegang tot goede WASH- voorzieningen en diensten te bieden en om de rechten en kansen van meisjes en vrouwen te bevorderen.

Maandverband shop

Plan zet zich in voor betere hygiëne.

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer verhalen over WASH

Achter de nuchtere cijfers, percentages en feiten over WASH gaan de persoonlijke ervaringen schuil van vele meisjes. Dit zijn hun verhalen.

 • Meisjesverhalen

  Martha strijdt voor water en hygiëne in de sloppenwijken van Nairobi

  Tijdens de uitbraak van de coronapandemie bleek handenwassen belangrijker dan ooit. Met het WASH First-programma willen we het bewustzijn over water en hygiëne vergroten en zorgen voor betere faciliteiten op het gebied van schoon…

  Lees meer

  Lees meer
 • Droogte in Kenia Meisjesverhalen

  Droogte brengt het leven van Jenitor in gevaar

  In heel Afrika zijn meer dan 220 miljoen kinderen en hun families slachtoffer van de gevolgen van watertekorten. Jenitor (19) uit Kenia moet dagelijks op zoek naar water en eten en kan hierdoor niet normaal naar school.

  Lees meer

  Lees meer
 • kinderen bij waterkraan van Plan International Meisjesverhalen

  Verstoppen op een begraafplaats om te overleven

  Cabo Delgado wordt sinds 2017 geteisterd door een gewapend conflict. Het eindeloze geweld in de noordelijkste provincie van Mozambique heeft ernstige gevolgen voor de bevolking. Laura (37) vertelt hoe ze met haar kinderen moest…

  Lees meer

  Lees meer
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.