Alles over WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne)
Elke dag sterven er meer dan 1.300 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Dat zijn bijna 480.000 kinderen per jaar! In 60 procent van de gevallen wordt diarree veroorzaakt door vervuild drinkwater, slechte hygiëne en het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen.
Wereldwijd hebben 844 miljoen mensen geen toegang tot een goede waterbron of zijn hier langer dan een half uur voor onderweg. Maar liefst 2,3 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen en 73 procent van de mensen in lage inkomenslanden heeft geen toegang tot water, zeep of een voorziening om hun handen te kunnen wassen.
Water, sanitatie en hygiëne zijn dan ook van levensbelang en bepalen de toekomstkansen van kinderen. Op deze pagina lees je alles over water, sanitatie en hygiëne en de WASH-projecten van Plan.
Bronnen: UNICEF, 2018
WHO, 2017

Jarenlang stond de negenjarige Ludivina uit Oost-Timor op voor dag en dauw
Terwijl de zon opkwam, baande ze zich met haar zusje Pasquela (7) en broertje Cipriano (6) een weg door het dikke, hoge gras, door een gevaarlijk ravijn en langs een moeras, totdat ze bovenop een steile klif aankwamen. De rivier onderaan de klif was de dichtstbijzijnde waterbron voor haar familie.
Oorzaken & gevolgen
Gebrek aan water, sanitatie en hygiëne heeft cruciale gevolgen voor de toekomst van kinderen. Zo moeten ze verre, onveilige routes afleggen om water te halen, zijn ze vaak ziek en houdt het ze van school. Maar 27 procent van de mensen in lage inkomenslanden heeft de mogelijkheid om hun handen te kunnen wassen. 2,3 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen en 844 miljoen mensen hebben geen toegang tot een goede waterbron. De gevolgen zijn groot, de oorzaken veelzijdig.
Oorzaken en gevolgen voor Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)
Gender transformative WASH
In veel lage –en middeninkomenslanden ligt de verantwoordelijkheid voor zogenoemde WASH-taken in het huishouden voornamelijk bij meisjes en vrouwen. De afwezigheid van goede WASH-voorzieningen raakt hen dan ook het hardst. Plan International hanteert daarom een gender transformative WASH aanpak, om iedereen toegang tot goede WASH- voorzieningen en diensten te bieden en om de rechten en kansen van meisjes en vrouwen te bevorderen.
Meer verhalen over WASH
Achter de nuchtere cijfers, percentages en feiten over WASH gaan de persoonlijke ervaringen schuil van vele meisjes. Dit zijn hun verhalen.