Alles over WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne)

Water is de belangrijkste bron van leven op aarde. Maar wereldwijd hebben 2 miljard mensen – dat is één op de vier – geen toegang tot veilig drinkwater. Daar bovenop hebben 3,6 miljard mensen geen goede sanitaire voorzieningen. 2,3 miljard mensen kunnen thuis niets eens hun handen wassen. Ook heeft bijna de helft van alle scholen wereldwijd geen plek om je handen te wassen met zeep en schoon water.

Water, sanitatie en hygiëne (WASH) zijn van levensbelang en hebben een enorme impact op de gezondheid van kinderen. Jaarlijks sterven meer dan 484.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree, veroorzaakt door bijvoorbeeld vervuild drinkwater of slechte hygiëne. Als kinderen ziek worden door gebrek aan WASH gaan ze niet naar school. Meisjes missen nog vaker school, omdat zij vaak verre, onveilige routes moeten afleggen om water te halen. Goede WASH-voorzieningen zijn cruciaal voor de toekomst van een kind.

Op deze pagina lees je alles over de WASH-projecten van Plan International.

Bronnen: WHO/UNICEF 2021
UNICEF 2022

Water, Sanitatie, hygiene

Jarenlang stond de negenjarige Ludivina uit Oost-Timor op voor dag en dauw

Terwijl de zon opkwam, baande ze zich met haar zusje Pasquela (7) en broertje Cipriano (6) een weg door het dikke, hoge gras, door een gevaarlijk ravijn en langs een moeras, totdat ze bovenop een steile klif aankwamen. De rivier onderaan de klif was de dichtstbijzijnde waterbron voor haar familie.

Oorzaken & gevolgen

Vervuild drinkwater, het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne leiden tot ziektes zoals diarree, cholera, hepatitis B, difterie en tyfus. Zelfs als er wel veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn, kan onhygiënisch gedrag ertoe leiden dat mensen alsnog ziek worden. Armoede, gewoonte en slecht beleid versterken het probleem. Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van slechte WASH-voorzieningen.

Oorzaken en gevolgen voor Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)

Dit doet Plan International aan WASH

Bewustwording en gedrag:

Plan International geeft informatie over het belang van handenwassen, schoon en veilig gebruik van het toilet, menstruatiehygiëne en meer aan ouders, leraren, kinderen en de rest van een community.

Betere WASH-voorzieningen:

Samen met gemeentes, bedrijven en community’s zorgt Plan International voor betere WASH-voorzieningen; zoals inclusieve toiletten, veilige waterbronnen en handenwaspunten.

Verbeterd WASH-beleid:

Plan International werkt samen met gemeentes en overheden om het WASH-beleid te verbeteren. Ook stimuleren we dat vrouwen betrokken worden bij besluitvorming over WASH.

Gender transformative WASH:

In veel landen ligt de verantwoordelijkheid voor taken in het huishouden voornamelijk bij meisjes en vrouwen. Zij worden dan ook het hardst geraakt als er geen goede WASH-voorzieningen zijn. De kern van gender transformative WASH is dat ook schadelijke onderliggende gendernormen en stereotypen aangepakt worden, zodat iedereen gelijkwaardig van betere WASH-voorzieningen gebruik kan maken.

Lia met herbruikbaar maandverband

Gender & WASH Monitoring Tool

Plan International heeft een Gender en WASH monitoring tool ontwikkeld. Gender en WASH zijn met elkaar verbonden: meisjes en vrouwen zijn vaker verantwoordelijk voor huishoudelijke taken, maar worden buitengesloten van besluitvorming over WASH in hun omgeving. Op de plekken waar WASH-projecten worden uitgevoerd, maken we de onderliggende genderongelijkheid bespreekbaar. Met de Monitoring Tool kunnen we meten in hoeverre de verhoudingen tussen mannen en vrouwen veranderen tijdens de uitvoering van onze WASH-projecten. Zo leren we steeds meer over de rol die WASH kan spelen in de bevordering van gendergelijkheid.

WASH en klimaat

Klimaatverandering is het grootste wereldwijde gender- en sociale onrecht van onze tijd. Droogte, overstromingen, mislukte oogsten en de afname van natuurlijke hulpbronnen: de klimaatcrisis is ook een watercrisis. Dit thema is dan ook in alle programma’s van Plan International verweven. Wij passen onze WASH-projecten aan zodat weerbaarheid tegen klimaatverandering voorop staat. Zo werkt Plan International aan effectieve, inclusieve en duurzame verandering.

Plan International zet zich in voor betere hygiëne

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer verhalen over WASH

Achter de nuchtere cijfers, percentages en feiten over WASH gaan de persoonlijke ervaringen schuil van vele meisjes. Dit zijn hun verhalen.

 • Meisjesverhalen

  Martha strijdt voor water en hygiëne in de sloppenwijken van Nairobi

  Tijdens de uitbraak van de coronapandemie bleek handenwassen belangrijker dan ooit. Met het WASH First-programma willen we het bewustzijn over water en hygiëne vergroten en zorgen voor betere faciliteiten op het gebied van schoon…

  Lees meer

  Lees meer
 • Droogte in Kenia Meisjesverhalen

  Droogte brengt het leven van Jenitor in gevaar

  In heel Afrika zijn meer dan 220 miljoen kinderen en hun families slachtoffer van de gevolgen van watertekorten. Jenitor (19) uit Kenia moet dagelijks op zoek naar water en eten en kan hierdoor niet normaal naar school.

  Lees meer

  Lees meer
 • kinderen bij waterkraan van Plan International Meisjesverhalen

  Verstoppen op een begraafplaats om te overleven

  Cabo Delgado wordt sinds 2017 geteisterd door een gewapend conflict. Het eindeloze geweld in de noordelijkste provincie van Mozambique heeft ernstige gevolgen voor de bevolking. Laura (37) vertelt hoe ze met haar kinderen moest…

  Lees meer

  Lees meer
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.