Verstoppen op een begraafplaats om te overleven

Cabo Delgado wordt sinds 2017 geteisterd door een gewapend conflict. Het eindeloze geweld in de noordelijkste provincie van Mozambique heeft ernstige gevolgen voor de bevolking. Laura (37) vertelt hoe ze met haar kinderen moest vluchten toen haar dorp werd aangevallen en geplunderd.

Laura is lerares en woonde met haar vijf kinderen in een dorp in Cabo Delgado. Dat werd in maart 2020 aangevallen, waardoor ze noodgedwongen haar huis moest ontvluchten. “In de vroege ochtend hoorde ik geweerschoten. Ik verstopte me met mijn kinderen bij een begraafplaats in de buurt, we konden daar schuilen tussen de doornstruiken. Daar waren we veilig, terwijl onze huizen in brand werden gestoken”, vertelt Laura.

Lees hier over de noodhulp die Plan International biedt in Cabo Delgado

kinderen bij waterkraan van Plan International

Alles kwijt

Net als andere mensen uit het dorp verloor Laura al haar bezittingen in het vuur. “Het gebeurde allemaal heel snel. Ik had niet eens tijd om me goed aan te kleden voordat ik met mijn kinderen vluchtte. We hadden geen eten of water bij ons en moesten aan familie vragen om onze reis te betalen. Onderweg naar de stad Pemba kregen we van kennissen wat kleding.”

Plan International werkt samen met andere hulporganisaties via de Dutch Relief Alliance om noodhulp te bieden in Cabo Delgado. Dat doen we onder meer door hygiënepakketten uit te delen aan meisjes en vrouwen, met daarin herbruikbaar maandverband, zeep, ondergoed, zaklampen op zonne-energie en schoenen. Ook Laura ontving zo’n pakket: “Dat is de eerste keer dat ik hulp kreeg sinds we zijn gevlucht. Het is erg zwaar en ik heb het nog niet kunnen verwerken. Mijn zoontje van acht jaar is getraumatiseerd door wat hij heeft gezien. Hij is bang voor harde geluiden omdat hij denkt dat het geweerschoten zijn. Er is nog veel nodig om alles te helen”, vertelt ze.

Laura naast hygiënepakket van Plan International
Laura (37) met haar hygiënepakket van Plan International.

Noodhulp

Meer dan 700.000 mensen zijn inmiddels gevlucht voor het geweld in Cabo Delgado, waarvan meer dan de helft kinderen. De afgelopen vier jaar zijn steden en dorpen aangevallen, mensen op brute wijze vermoord en huizen geplunderd of in brand gestoken. Eind 2020 escaleerde de situatie verder en ook dit jaar zijn er aanvallen geweest. Het aantal ontheemde mensen neemt daardoor nog altijd toe.

Plan International, Oxfam Novib, SOS Kinderdorpen, Cordaid, Tearfund en Care bieden de komende zes maanden met de Dutch Relief Alliance noodhulp. De focus ligt op het bieden van eerste levensbehoeften als schoon drinkwater, onderdak en bescherming van kinderen. De samenwerking wordt gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wil je geïnformeerd blijven over onze projecten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Plan International bereidt hygiënepakketten voor om uit te delen
Plan International deelt hygiënekits uit aan de ontheemde bevolking.

Samen steunen we kinderen in nood

Doe jij mee?

Ja, ik doe mee!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.