Klimaatverandering en de impact op meisjes

Klimaatverandering is het grootste wereldwijde gender- en sociale onrecht van onze tijd. Droogte, overstromingen, mislukte oogsten en de afname van natuurlijke hulpbronnen leiden tot meer armoede, ongelijkheid en geweld.

Vooral meisjes worden hard geraakt. Als er te weinig eten is gaan de jongens vaak voor. Meisjes moeten steeds langere afstanden afleggen om water of brandhout te halen, waardoor ze groter risico lopen op seksueel geweld. Bovendien halen ouders vaak hun dochters van school en huwelijken hen uit. Dit betekent namelijk een mond minder om te voeden en de bruidsschat zorgt voor financiële verlichting in zware tijden.

Hoe lopen meisjes meer gevaar door klimaatverandering?

Meisjes en vrouwen maken het verschil!

Meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt door klimaatverandering, maar zij worden meestal niet betrokken bij de aanpak ervan. Terwijl juist zij een belangrijke rol hierin kunnen spelen. Vrouwen krijgen meestal de taak toegedeeld om schoon water te halen, waterbronnen te beheren en eten op tafel te zetten. Daardoor hebben ze unieke ervaring en kennis over het beheer van natuurlijke hulpbronnen. Ze weten wat er nodig is. Het is daarom essentieel dat ze worden betrokken bij besluitvorming op het gebied van waterbeheer en natuurbehoud. En dat meisjes en vrouwen gebruik kunnen maken van financiering die hiervoor wordt vrijgemaakt.

Het is dus niet alleen belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken, maar ook de ongelijkheid die hieraan ten grondslag ligt. Zowel mannen als vrouwen moeten worden betrokken bij besluitvormingsprocessen over klimaat. Alleen zo kunnen we zorgen voor effectieve en rechtvaardige klimaatactie.

Dit doet Plan International

Plan International wil ervoor zorgen dat de aanpak van klimaatverandering zo effectief mogelijk is en dat ook de behoeften van meisjes en vrouwen hierin meegenomen worden. Daarom werken we samen met overheden en gemeenschappen om ongelijkheid tegen te gaan en de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

We geven training in hoe landbouw klimaatbestendig kan worden gemaakt en hoe waterbronnen tegen extreme weersomstandigheden kunnen worden beschermd. Het is hierbij belangrijk dat vrouwen bij de besluitvorming worden betrokken, omdat zij vaak weten wat er nodig is. De kennis van plaatselijke gemeenschappen staat centraal. Bovendien bieden we noodhulp op de plaatsen waar dat het hardst nodig is.

Doneer aan het Noodfonds van Plan International!

Steun jonge vrouwen in de klimaatcrisis

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.