Maria uit Ecuador roept op tot gezamenlijke actie voor klimaat

De negentienjarige Maria Esparanza is klimaatactivist en gelooft dat het klimaatprobleem alleen opgelost kan worden als iedereen meedoet. Als lid van het youth leadership programma van Plan International in Ecuador heeft ze deelgenomen aan talloze evenementen in binnen- en buitenland, om actie te voeren voor een betere wereld.

Maria’s toewijding en enthousiasme voor klimaatactie inspireert iedereen die ze tegenkomt. Vol overtuiging verspreidt ze haar boodschap dat echte verandering alleen waargemaakt kan worden met samenwerking en collectieve actie. “Er moet niet één leider zijn, iedereen kan ideeën delen en uitvoeren. Collectief werken is dé manier om ons te redden!”

klimaatactiviste Maria lachend

De jonge klimaatactiviste

Tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2019 vertegenwoordigde Maria het geluid van Latijns Amerika en de Cariben: “Als we niet samenwerken, jongeren en volwassenen, dan zullen we niks bereiken. Latijns Amerika maakt een enorme maatschappelijke verandering door. Maar als we ons niet realiseren dat het klimaat ook meespeelt, als we denken dat alleen de economie de grondslag is voor onze ontwikkeling, dan kunnen we niet voor onze planeet zorgen.” Haar boodschap is duidelijk: we komen er alleen door samen te werken.

Maria heeft ook deelgenomen is het uitwisselingsprogramma Friends with the Americas, een samenwerking van Plan International en de Amerikaanse ambassade. Samen met jongeren uit de Verenigde Staten zocht Maria manieren om straatafval te verminderen. Ze lobbyden bijvoorbeeld bij gemeentes voor meer vuilnisbakken op straat.

Lees hier over de gevolgen van klimaatverandering voor meisjes

klimaatactiviste Maria zit

Collectieve actie, internationaal en lokaal

Maria is lid van het Concausa jongerennetwerk en ze heeft met andere jongeren uit Zuid-Amerika en de Cariben samengewerkt aan de campagne 1000 Actions for Change. Dit project, geleid door de jongeren zelf, spoort de jeugd aan om actie te ondernemen voor het klimaat. De groep wil dat jongeren een leidende rol gaan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Er zijn al 860 acties in 20 landen gestart om de impact van de klimaatcrisis te beperken.

Collectief werken is dé manier om ons te redden!

Thuis neemt Maria haar rol als klimaatactiviste net zo serieus. Ze spoort haar familie en vrienden dagelijks aan om minder plastic te gebruiken, minder vlees te eten en hun afval te scheiden. Ook organiseert ze groepsactiviteiten in haar gemeenschap, zoals het planten van bomen en het opruimen van de stranden. Haar moeder spreekt vol bewondering over Maria: “Ik ben heel trots op haar prestaties, maar wat mij het meest verrast is hoe verantwoordelijk ze omgaat met klimaatproblemen. In onze gemeenschap leert ze bijvoorbeeld de mensen om geen afval meer op de grond te gooien.”

Wil je meer weten over jongerenactivisten en Plan International? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

klimaatactiviste Maria met Plan International boekje en shirt

Plan International steunt klimaatactivisme

Plan International ondersteunt jonge actievoerders in de landen waar we werken. We helpen ze om wereldwijde klimaatconferenties bij te wonen en hun stem te laten horen, ook op politiek niveau. Jongeren doen steeds vaker beroep op wereldleiders om in actie te komen voor een betere toekomst. Het is belangrijk om de ideeën van deze jongeren op de juiste plaatsen te laten landen.

Samen steunen we meisjes en verheffen we hun stem

Doe jij mee?

Ja, ik doe mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.