Martha strijdt voor water en hygiëne in de sloppenwijken van Nairobi

Tijdens de uitbraak van de coronapandemie bleek handenwassen belangrijker dan ooit. Met het WASH First-programma willen we het bewustzijn over water en hygiëne vergroten en zorgen voor betere faciliteiten op het gebied van schoon water, toiletten en wasgelegenheden. We willen de mensen die zich hiervoor inzetten in deze onzekere tijden, de zogenoemde Movers and Shakers, in de schijnwerpers zetten. Martha uit Kenia is een van deze Movers and Shakers die het verschil maken.

Martha (35) is programmamanager bij de Real Hope Community Youth Organization (RHCYO), een partner van Plan International in Kenia. Ze werkt met kwetsbare groepen in Kawangware, na Kibera de grootste sloppenwijk van Nairobi. Ze is zelf een voormalige sloppenwijkbewoner en is vastberaden om voor verandering te zorgen.

Zorgen om buurtbewoners

Samen met haar jeugdvrienden richtte ze een gemeenschapsorganisatie op om kinderen en jonge moeders in kwetsbare situaties te helpen. Als moeder van twee herkent ze zelf ook veel van de moeilijke situaties. Toen de coronapandemie uitbrak, werden de zorgen nog groter. Thuiswerken om haar gezin te beschermen was helaas geen optie. “Als ik me al zorgen maakte over mezelf, hoe zat het dan met al die andere honderden mensen hier in de buurt?”, vertelt Martha.

Openbare handenwaspunten

Ze kwam in actie en regelde dat er openbare handenwaspunten kwamen die bemenst werden door tienermoeders zonder inkomen. Zij praatten met mensen, verspreidden informatie en hadden op deze manier een belangrijke rol in de gemeenschap. Door hygiënepakketten uit te delen aan meisjes creëerde Martha een band met ze. Het was een goede manier om contact te houden en een oogje in het zeil te houden.

Lees alles over WASH in ons dossier
Martha lacht
Martha (35)

Mentorprogramma voor meisjes

“Het idee was niet alleen om sanitaire- of hygiënepakketten met spullen als maandverband en zeep uit te delen. Het was met name een mentorprogramma om met de meisjes in gesprek te blijven en ze te kunnen ondersteunen”, legt Martha uit. Door het mentorprogramma zijn Martha en haar team erin geslaagd om het aantal tienerzwangerschappen in hun gemeenschap terug te brengen van zestien in 2020 tot slechts twee in 2021.

Muurschilderingen

Het programma dat ze heeft opgezet biedt de meisjes emotionele steun en vergroot hun veerkracht. Maar Martha wilde meer doen. Radio en televisie, of überhaupt elektriciteit, zijn vaak moeilijk te vinden in overvolle sloppenwijken waar mensen weinig tot niets hebben. Hoe bereik je gemeenschappen zonder technologie? Martha bedacht een oplossing: door muurschilderingen op strategische plaatsen op openbare muren aan te brengen. Samen met haar team maakte ze er dertig. Het bleek een geweldige manier om informatie te delen. Er kwamen gesprekken op gang over corona en over de maatregelen om het virus tegen te gaan.

Over WASH First

Het WASH First-programma is in 2020 opgezet door het WASH SDG Consortium en loopt eind december 2021 af. Het algemene doel van het programma is de bevordering van betere hygiëne om verdere verspreiding van COVID-19 in risicolanden te voorkomen. Dit doen we door bewustwording te vergroten en toegang tot WASH-diensten te verbeteren. We willen met het project bijna 5,5 miljoen mensen bereiken. WASH First draagt bij aan doel 6 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals): schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Het WASH SDG Consortium is opgericht in 2017 en bestaat uit SNV, WASH Alliance International (WAI) en Plan International, met het ministerie van Buitenlandse Zaken als strategisch partner.

Wil je nog meer verhalen van Movers and Shakers lezen? Ga dan naar www.movers-and-shakers.org

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.