Seks in ruil voor water: meisjes betalen een hoge prijs voor de Keniaanse droogte

In mei benoemde de Keniaanse overheid de droogte die verschillende delen van het land teistert officieel tot nationale ramp, met de Kilifi regio als een van de zwaarst getroffen gebieden. Door de droogte is er geen grasland meer om het vee te voeden. De dieren, die vaak een belangrijke bron van inkomsten en voedsel zijn, sterven daardoor. Zo’n 2,1 miljoen Kenianen hebben nu te maken met honger en waterschaarste, problemen die vrouwen vaak extra hard raken.

Wij strijden tegen seksueel geweld

Doe je mee?

Doneer nu

“Ik kan mijn handen maar één keer per week wassen, omdat we geen water hebben. Dat is slecht voor mijn gezondheid en hygiëne,” vertelt de vijftienjarige Halima die samen met haar vader en moeder in een plattelandsdorpje in Kilifi woont.

Families vallen uit elkaar

Halima heeft al veel ellende voorbij zien komen, van huiselijk geweld tot armoede, maar zegt dat het dit jaar zwaarder is dan ooit. “Veel families zijn uit elkaar gevallen. Ouders worden door het gebrek aan eten gedwongen bij elkaar weg te blijven. Ze zien de ander als een last en geven elkaar de schuld van de slechte omstandigheden.”

Ik kan mijn handen maar één keer per week wassen, omdat we geen water hebben

De crisis in Kenia is verder verslechterd door COVID-19 en de tegenvallende regenseizoenen in de afgelopen jaren. De National Drought Management Authority (NDMA) voorspelt dat de situatie de komende maanden alleen maar moeilijker gaat worden. Verwacht wordt dat de regenval van oktober tot en met december wederom tegen zal vallen.

Lees ook: Hawi: “De grootste vijand van meisjes is de droogte”

Je lichaam verkopen voor geld of eten

Om te overleven nemen sommige meisjes en vrouwen extreme beslissingen. Zo verkopen ze bijvoorbeeld hun lichaam voor eten of geld. “Dit jaar is het moeilijkste jaar ooit voor meisjes. Het gebrek aan water en eten drijft sommige meisjes tot het uiterste. Ze hebben seks in ruil voor maandverband, eten en schoon water,” legt Halima uit.

Meisjes die soms nog maar elf of twaalf jaar oud zijn, worden uitgebuit door oudere mannen in ruil voor eten, water of geld. Boda boda (een type motortaxi) bestuurders azen op kwetsbare, jonge meisjes en bieden hen geld aan in ruil voor seks. Vooral tienermeisjes lopen een groot risico, omdat ze niet weten hoe ze zichzelf moeten beschermen. Hierdoor kunnen ze ongewenst zwanger raken en is er een grote kans dat ze ziekten of infecties oplopen.
Op de hoogte blijven van onze strijd tegen seksueel geweld? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Halima en haar klasgenoten

Meisjes stoppen met school

“Meisjes gaan niet meer naar school omdat ze geld moeten verdienen voor eten voor hun familie. Sommige ouders zetten hun dochters in om te zoeken naar eten en schoon water. Er zijn al veel meisjes gestopt met school en de meisjes die er wel zijn, kunnen hun aandacht er niet bij houden. Deze ramp zorgt ervoor dat ze slecht presteren op school,” legt de directeur van Halima’s school uit.

Dit jaar is het moeilijkste jaar ooit voor meisjes

Voedselhulp

Plan International is actief in de vijf hardst geraakte regio’s. De organisatie deelt voedselpakketten uit en ondersteunt voedselprogramma’s op scholen zodat kinderen tenminste één voedzame maaltijd per dag krijgen. Ook zorgt dit dat kinderen naar school blijven gaan, waar ze veilig zijn en hun opleiding kunnen voortzetten.

Ondanks de vele uitdagingen is Halima optimistisch over de toekomst. “Als ik klaar ben met school wil ik dokter worden. Zodat ik mensen in mijn dorp kan helpen en zieken beter kan maken,” zegt ze.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.