Hawi: “De grootste vijand van meisjes is de droogte”

De dertienjarige Hawi uit Ethiopië komt op voor de rechten van meisjes en vrouwen in haar community. Dit is meer nodig dan ooit: de hongercrisis in Ethiopië zet de rechten van meisjes en vrouwen ernstig onder druk. De droogte die door het oosten en zuiden van het land woedt, maakt haar hopeloos: “Ik zie mijn toekomst somber in.”

Als lid van een studentenclub, opgezet door Plan International op haar school in de regio Oromia, leerde Hawi over gelijke rechten voor jongens en meisjes. Wat ze had geleerd, gaf ze door aan haar familie. Ze inspireerde vooral haar moeder Halima, die een groep voor vrouwen in het dorp opzette.

Dertienjarig meisje met een oranje hoofddoek en een wit shirt met roze bloemen kijkt de camera in.
Hawi (13)

Een wanhopige situatie

“Voordat de droogte kwam, ging ik vaak praten met families en ouderen in de community als meisjes stopten met school,” vertelt Hawi. “Maar ik ben nu zelfs gestopt met vechten voor mijn eigen rechten, laat staan die van hen.”

Door de droogte ben ik gestopt met vechten voor mijn rechten

Vrouwen staan er alleen voor

“Doordat mijn dochter zich inzette voor de rechten van meisjes, werd ik geïnspireerd om de vrouwen uit mijn dorp bij elkaar te brengen,” vertelt Hawi’s moeder Halima. “Ik begon een klein vrouwengroepje om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Sinds de droogte zijn veel vrouwen nog kwetsbaarder geworden. Omdat hun echtgenoten het dorp hebben verlaten, moeten ze in hun eentje voor hun gezin zorgen. Ze kunnen hun kinderen geen eten geven, omdat er geen eten is. Ze voelen zich hopeloos.”

Lees ook: Badra: “Ik ga niet meer naar school, want ik moet water halen”

“Droogte is de grootste vijand van meisjes”

Hawi zegt dat haar school is gesloten en dat het onderwijs voor haar en haar klasgenoten is stopgezet. “Er is geen hoop voor kinderen, vooral voor meisjes. Veel meisjes zijn door de droogte naar de steden getrokken in de hoop werk te vinden. Ze werken nu bijvoorbeeld in hotels. Ik heb nog nooit droogte meegemaakt, maar ik begrijp nu dat dit de grootste vijand is van meisjes. Droogte maakt meisjes dakloos en leidt tot geweld en misbruik.”

Halima, een vrouw van dertig, staat naast een van haar dochters. Op de achtergrond zie je twee hutjes, een kind, een koe en geit en een man.
Halima (30) zette een groep op voor vrouwen uit haar dorp

Kilometers lopen om water te halen

Halima legt uit dat vrouwen en meisjes zichzelf in gevaar moeten brengen. “Veel waterplekken zijn opgedroogd, dus vrouwen en meisjes moeten naar verre plekken lopen op zoek naar water. We moeten gemiddeld tien kilometer lopen. Veel vrouwen gaan ’s nachts omdat ze denken dat er dan minder mensen bij de waterplekken zijn. Ze worden dan vaak misbruikt of aangevallen door wilde dieren.”

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kinderen lopen weg van huis

Vee is de grootste bron van inkomen en voedsel voor de mensen in deze herdersgemeenschap. Maar door droogte sterven de koeien en kalfjes in rap tempo. Door de stijgende honger verlaten duizenden kinderen hun huis om water, weilanden of hulp te zoeken. Het maakt de kinderen kwetsbaar voor geweld of uitbuiting. Ook Hawi’s broer overweegt om binnenkort het dorp te verlaten, vertelt Hawi: “Ik heb hem geadviseerd om dit niet te doen. Maar als de situatie zo blijft, zal hij ons verlaten.”

Halima, een vrouw van dertig, staat met een kalfje aan een touw voor een hut
Halima met een van de overgebleven kalfjes

Menstruatie

Een bijkomend probleem van het gebrek aan water is dat vrouwen en meisjes niet goed kunnen zorgen voor hun menstruele gezondheid, vertelt Halima. “Onze kinderen zijn altijd ziek omdat het water niet schoon is. We hebben geen water om onszelf te wassen. Het gebrek aan water heeft grote gevolgen voor de gezondheid en hygiëne van meisjes.”

Het gebrek aan water heeft grote gevolgen voor de gezondheid en hygiëne van meisjes

“De droogte heeft mijn rechten afgepakt”

Een van de kalfjes van de familie leeft nog en wordt verzorgd door Hawi: “De droogte heeft mijn rechten afgepakt. Er is geen voedsel, geen water en geen manier om mijn lichaam gezond te houden. Ik besteed mijn tijd door voor dit kalfje te zorgen, het is alles wat ik nog heb. Ik deel zelfs mijn eten met hem, zoveel houd ik van hem.”

Dit doet Plan International

In Ethiopië worden minstens 8,1 miljoen mensen geraakt door de droogte (UNOCHA). De droogte heeft gevolgen voor water en levensonderhoud, maar ook voeding, gezondheid, bescherming en onderwijs. Plan International zorgt voor schoon water en sanitaire voorzieningen, zet zich in voor de bescherming van kinderen en zorgt voor maaltijden op scholen. Aan kleine kinderen die ernstig ondervoed zijn en moeders die zwanger zijn of borstvoeding geven, delen we speciale pasta rijk aan voedingsstoffen uit. Bovendien geven we geld en tegoedbonnen aan families, zodat zij zelf eerste levensbehoeften zoals voedsel, zeep en medicijnen kunnen kopen.

Samen komen we in actie tegen hongersnood

Help jij mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.