Badra: “Ik ga niet meer naar school, want ik moet water halen”

De 16-jarige Badra uit Somaliland moest stoppen met school nu de droogte in de Hoorn van Afrika zijn hoogtepunt heeft bereikt. “Nu haal ik water voor mijn familie. Ik ben al acht maanden niet naar school geweest.”

Badra woont op het platteland in de regio Maroodi-Jeeh in Somaliland. Het heeft er al elf maanden niet geregend. Het is het vierde jaar op rij dat de regenval tegenvalt. “Vroeger hadden we genoeg water om de droge periode door te komen, omdat de watertanks volliepen door de regen,” vertelt Badra’s moeder Sainab (35). “Als de regen laat kwam, konden we water kopen en werd dit met vrachtwagens gebracht. Maar nu is het droger dan ooit.”

 

Vrouw en meisje met hoofddoeken zitten voor een huis met jerrycans en potten om zich heen
Badra (rechts) met haar moeder Sainab voor hun huis

Verwoestend effect

Oost-Afrika’s ergste droogte in tientallen jaren heeft een verwoestend effect op deze kleine community en hun vee. De voedselprijzen stijgen hard. In het hele land zijn mensen op de vlucht, op zoek naar water en voer voor hun verzwakte dieren. “De hele economie is gekrompen,” zegt Sainab. “En de droogte gaat door.”

Geen vee

De gemeenschap is afhankelijk van veehouderij om geld te verdienen, maar het dorre landschap biedt nu weinig voedsel aan hun dieren. Waar ze normaal gesproken buiten vrij konden grazen, wordt het vee nu binnen hekken gehouden. “We houden de dieren hier vastgebonden,” legt Sainab uit. “Er is niks te grazen op de grond. We moeten ze nu zelf eten geven.”

Lees ook: Ik kan mijn kinderen geen voedzame maaltijd geven

Lang lopen voor water

Waterputten die normaal gesproken nu vol zouden staan, klaar voor de droge zomermaanden, zijn nu leeg. De meest dichtstbijzijnde waterplek is achttien kilometer verderop en het duurt lopend vier uur om de plek te bereiken. Soms moeten ze de afstand meerdere keren per dag afleggen. “De plek waar we water halen is ver weg,” vertelt Sainab. “We vertrekken hier rond acht uur ’s ochtends en komen er pas om twaalf uur aan.”

Een meisje met een hoofddoek zit met haar benen bungelend in een lege watercontainer
Badra bij een lege watercontainer in haar dorp

“De ezels blijven hier,” vertelt Badra. “Dus we hebben niks om het water te dragen. Of we nemen één ezel mee en laten hem een grote lading dragen, tot wel tien jerrycans. We hebben nog nooit zo’n erg watertekort meegemaakt als dit jaar.”

We hebben nog nooit zo’n erg watertekort meegemaakt

Maaltijden overslaan

Sainab en Badra moeten vaak een maaltijd overslaan. “Sommige dagen eten we helemaal niet. We hebben dan geen energie om iets te doen en blijven de hele dag hier zitten,” vertelt Sainab. Badra: “Je krijgt honger als je niet eet. “Na het ontbijt of avondeten gaan we vaak slapen of water halen, dan merk je minder dat je de lunch overslaat.”

Sommige dagen eten we helemaal niet

Vooral meisjes krijgen weinig te eten. “De jongens krijgen eerst te eten,” legt Badra uit. “Als meisjes dan minder eten, wordt dat als normaal beschouwd.”

“Ik wil graag mensen in nood helpen”

Badra mist naar school gaan. “Onderwijs is belangrijk. Ik wil graag leraar worden, of werken voor een organisatie die scholen bouwt. Ik wil graag mensen in nood helpen, in community’s waar ze geen school of moskee hebben. Maar door de droogte zit ik nu hier. Ik haal water voor mijn familie, anders doet niemand het.”

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een meisje giet voor haar huis water uit een jerrycan in een pan
Met jerrycans haalt Badra en de andere meisjes uit haar dorp water bij het waterpunt kilometers verderop

Dit doet Plan International

Plan International heeft de noodhulp in de Hoorn van Afrika opgeschaald. We zorgen voor schoon water en sanitaire voorzieningen, we zetten ons in voor de bescherming van kinderen en zorgen voor maaltijden op scholen. Aan kleine kinderen die ernstig ondervoed zijn en moeders die zwanger zijn of borstvoeding geven, delen we speciale pasta rijk aan voedingsstoffen uit. Bovendien geven we geld en tegoedbonnen aan families, zodat zij zelf eerste levensbehoeften zoals voedsel, zeep en medicijnen kunnen kopen.

Samen komen we in actie tegen hongersnood

Help jij mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.