“Ik kan mijn kinderen geen voedzame maaltijd geven”

Ouders in de Hoorn van Afrika zijn de wanhoop nabij. Door extreme droogte is er in het gebied een gebrek aan water en mislukken oogsten. Hierdoor kampen miljoenen families met een tekort aan voedsel en drinkwater. Zo ook Safina en Aisha uit Kenia: hun baby’s bevinden zich door ondervoeding in kritieke toestand.

Naar verwachting zullen in de Hoorn van Afrika bijna 5,7 miljoen kinderen acuut ondervoed raken in 2022 (UNICEF). De 30-jarige Aisha vertelt hoe moeilijk het is om haar zes kinderen te onderhouden. Haar elf maanden oude zoontje is ernstig ondervoed: “Ik kan mijn kinderen geen voedzame maaltijd geven, daardoor zijn ze nu ondervoed.”

Aisha en haar baby
Aisha (30) kan haar elf maanden oude baby niet voldoende eten geven

Ziek en ondervoed

Ook Safina’s dochter van achttien maanden is vaak ziek door ondervoeding. “Vanaf dat ze drie maanden oud was, is mijn dochter regelmatig ziek,” vertelt Safina. “Ze had de griep en uitdrogingsverschijnselen. Het ziekenhuis gaf haar water en sindsdien wordt ze door het ondervoedingsprogramma gevolgd.”

Lees ook: Kulagalgalo verloor bijna al haar vee door de droogte

Zes hongerige monden

In het ziekenhuis benadrukten de artsen het belang van het geven van voedzame pasta aan haar dochter om haar dieet aan te vullen. De pindakaasachtige pasta is rijk aan proteïne en vitamines en kan het verschil tussen leven en dood betekenen voor duizenden kinderen in de regio.

Een zakje met voedzame pasta dat aan ernstig ondervoede kinderen wordt gegeven
Zakjes voedzame pasta kunnen het verschil tussen leven en dood betekenen voor jonge ondervoede kinderen

Maar haar vijf andere hongerige kinderen eten soms de pasta op die eigenlijk bedoeld is voor de zieke baby. Daardoor blijft haar baby in een kritieke toestand. “Ik probeer de pasta altijd te verstoppen, maar de andere kinderen vinden het toch. Zij hebben ook honger,” legt Safina uit.

Mijn andere kinderen hebben ook honger

“Veel families hebben geen eten in huis”

De kinderen van Safina zijn niet de enigen die de voedzame pasta voor baby’s stiekem zelf eten. “We krijgen vele berichten van kinderen wiens toestand niet verbetert, ondanks dat hun ouders de voedzame pasta van ons hebben ontvangen. Dit komt doordat de pasta wordt gedeeld met het hele gezin. Ze weten dat het een medicijn is voor hun baby, maar ze hebben geen ander eten thuis. Ze hebben geen keuze,” legt gezondheidswerker Eva Thathacha uit.

Safina met vier van haar zes kinderen
Safina met vier van haar zes kinderen

Oogsten mislukken

De gevolgen van de COVID-19 pandemie, gecombineerd met klimaatrampen en conflict, leiden tot een nijpende situatie voor kinderen en families. Voedselonzekerheid in de Hoorn van Afrika zal met de maanden verergeren, omdat drie opeenvolgende droge seizoenen hebben geleid tot ongekende droogte en een tekort aan water. Hierdoor mislukken oogsten en gaat vee dood. Miljoenen mensen hebben niet genoeg eten om hun familie te onderhouden. Door de ramp zijn veel mensen ontheemd geraakt, gevlucht naar andere gebieden waar ze hopen wel voedsel te vinden.

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Dit doet Plan International

Urgente actie is nodig om een ramp in de Hoorn van Afrika te voorkomen. Plan International deelt levensreddend voedsel en water uit aan de families in nood. Aan kleine kinderen die ernstig ondervoed zijn en moeders die zwanger zijn of borstvoeding geven, delen we speciale pasta rijk aan voedingsstoffen uit. Bovendien geven we geld en tegoedbonnen aan families, zodat zij zelf eerste levensbehoeften zoals voedsel, zeep en medicijnen kunnen kopen.

Samen komen we in actie tegen hongersnood

Doe jij mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.