Menstrual Health & Hygiene: de aanpak van Plan International

Maak menstruatie bespreekbaar!

Wereldwijd worden maandelijks twee miljard meisjes en vrouwen* ongesteld. Dagelijks zijn er meer dan 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een heel natuurlijk en gezond iets. Maar stel je eens een jonge vrouw voor in Nepal die naar de schuur wordt verbannen wanneer ze ongesteld is omdat haar familie haar ‘onrein’ vindt. Dit klinkt als een extreem voorbeeld, maar het is een gevolg van mythes die nog steeds bestaan over menstruatie.

Een van de gevaarlijkste mythes is het idee dat als een meisje voor het eerst ongesteld wordt, ze klaar is om te trouwen en kinderen kan krijgen. Dit heeft als gevolg dat meisjes op een jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt en zwanger raken. Hun rechten worden hiermee geschonden en ze ervaren er levenslang de gevolgen van.

Ook gaan veel meisjes niet naar school als ze ongesteld zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen aparte toiletten zijn. Of omdat ze geen maandverband of tampons kunnen betalen en bang zijn om door te lekken. Dit kan ertoe leiden dat meisjes helemaal met school stoppen. En dat heeft een enorme impact op hun toekomst!

Hoe natuurlijk menstruatie ook is, in veel landen zijn er helaas nog een hoop obstakels die het voor meisjes en vrouwen lastig of zelfs onmogelijk maken om zich te ontwikkelen. En dat is een bloedserieuze zaak. Plan International maakt het onderwerp menstruatie daarom bespreekbaar in de gebieden waar we werken. Menstrual Health and Hygiene (MHH) is een vast onderdeel van ons water-, sanitatie- en hygiëneprogramma’s (WASH).

 *Ook non-binaire personen en trans mannen kunnen ongesteld worden.

Jimmy lachend
Menstrual Health and Hygiene (MHH) maakt deel uit van ons water-, sanitatie- en hygiëneprogramma (WASH)

Maak menstruatie bespreekbaar

Meisjes mogen niet beperkt worden door hun menstruatie. Bekijk in deze video hoe Plan International mythes en taboes over menstruatie doorbreekt en ervoor zorgt dat meisjes ook tijdens hun ongesteldheid naar school blijven gaan.

Onze aanpak

Meisjes en vrouwen moeten zelf kunnen beslissen over hun seksuele en reproductieve gezondheid. Hun welzijn en ontwikkeling zouden niet beperkt moeten worden omdat ze ongesteld worden. Daarom willen we ervoor zorgen dat meisjes en vrouwen op een gezonde en waardige manier om kunnen gaan met hun menstruatie. Ook worden mensen in hun omgeving beter voorgelicht over wat menstruatie betekent.

Hoe doen wij dat?

menstruatie in Uganda

Zo doorbreken we menstruatietaboes:

  • we maken het onderwerp menstruatie bespreekbaar en geven meisjes, jongens, leraren en ouders voorlichting over menstruatie;
  • we geven training in het maken van herbruikbaar maandverband;
  • we lobbyen om gezondheid en menstruatie onderdeel van het lesprogramma op scholen te maken.

Help jij het menstruatietaboe doorbreken?

Nog altijd zorgen hevige schaamtegevoelens, gepest worden, gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen ervoor dat meisjes niet naar school gaan. Doneer nu en doorbreek samen met ons het menstruatietaboe.

Betalen via iDEAL

Betalen via machtiging

Met het versturen van dit formulier geef je ons toestemming om de incasso uit te voeren.

Je gegevens

Je ontvangt een bevestigingsmail.

Als je je telefoonnummer invult, kunnen we je bellen over vragen omtrent je donateurschap of om steun te vragen voor ons werk.

Verhalen over ongesteldheid

Maandelijks worden 2 miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Een enorm aantal en een doodnormale zaak, toch? Dus niet, want voor veel van hen veroorzaakt hun menstruatie problemen. Ongesteld zijn wordt nog steeds gezien als iets wat smerig en beschamend is, terwijl het heel natuurlijk is. Meisjes blijven thuis en missen schooldagen, maar waarom? Lees hieronder bloedserieuze verhalen van meisjes.

  • Een zwarte vrouw met een zwarte hoofddoek en een witte jas kijkt in de camera Meisjesverhalen

    Menstruatie stopt niet voor noodsituaties

    De extreme droogte in Somalië brengt voor meisjes en vrouwen grote risico’s met zich mee. Schoon water vinden wordt met de dag lastiger, waardoor ze zich tijdens hun menstruatie moeilijk kunnen verschonen. Naast alle…

    Lees meer

    Lees meer
  • Meisjesverhalen

    Aanpak menstruatietaboe kan niet zonder seksuele voorlichting

    Geen veilige en schone wc’s hebben om je maandverband te verwisselen. Vooral níet praten over je menstruatie, want dit is iets beschamends. Niet weten dat als je menstruatie uitblijft, dit een teken kan zijn…

    Lees meer

    Lees meer
  • Jimmy lachend Meisjesverhalen

    Menstruatie is vies en een vrouwenzaak

    Dit artikel verscheen op 28 mei 2022 in het NRC en de Volkskrant De zestienjarige Jimmy uit het Kamuli district in Uganda sprak vroeger nooit over menstruatie, dat was taboe. “Ik had alleen mijn…

    Lees meer

    Lees meer
Faridah doorbreekt taboes rondom ongesteldheid

Faridah doorbreekt taboes rondom ongesteldheid

"Als ik terug in de tijd zou kunnen en mijn 10 jaar oude zelf zou spreken, zou ik tegen mezelf zeggen dat menstruatie iets natuurlijks is en niet iets om te verstoppen. Mijn moeder vertelde me dat als iemand mijn bloedvlekken zou zien, zij, mijn vader en mijn broertjes en zusjes dood zouden kunnen gaan. We worden op een negatieve manier opgevoed over iets wat heel natuurlijk is."

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.