Sofiana: “Omdat we geen geld hebben, kan ik geen maandverband kopen”
Stel: er breekt een groot conflict uit waar je woont. Het geweld zorgt ervoor dat er de toevoer van goederen nagenoeg stil komt te liggen. Hierdoor stijgen de voedselprijzen en wordt het steeds moeilijker om aan eten te komen. Steeds vaker komt er ’s avonds geen eten op tafel en ook schoon drinkwater en andere voorzieningen worden steeds schaarser. En dan word je ook nog eens ongesteld.
Voor veel meisjes in Haïti, een van de armste landen ter wereld (World Bank, 2023), is dit maandelijks de realiteit. “Omdat we niet genoeg geld hebben kan ik soms geen maandverband kopen”, vertelt de dertienjarige Sofiana, die bij haar nicht in het Zuidoosten van Haïti woont en soms moet kiezen of ze eten of menstruatieproducten koopt. “Dan gebruik ik lappen stof van oude kleren, maar comfortabel is dat zeker niet.”
Stoppen met school
Door de crisis in Haïti kunnen steeds meer meisjes zich geen menstruatieproducten meer veroorloven. Ook de gezondheidscentra in het land staan onder grote druk en onderwijs over menstruatie valt steeds vaker weg. Omdat meisjes niet goed weten wat ze moeten doen tijdens hun menstruatie en niet de juiste middelen hebben, schamen ze zich als ze ongesteld zijn. Soms stoppen meisjes zelfs met school, uit schaamte of omdat ze zich op school niet kunnen verschonen tijdens hun menstruatie.
Als ik menstrueer gebruik ik soms lappen stof van oude kleren, maar comfortabel is dat zeker niet
Gezondheidsproblemen
Maar dat is niet het enige probleem. Omdat er ook een groot gebrek is aan schoon water, kunnen meisjes zich tijdens hun menstruatie ook niet goed verschonen. En dat kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid. Als meisjes hun maandverband te lang inhouden of zich niet kunnen wassen, kan dat onder andere leiden tot infecties waar ze hun hele leven lang nog last van kunnen blijven houden.
Lees ook: Menstruatie stopt niet voor noodsituaties“De dichtstbijzijnde beek is ver weg”, vertelt Sofiana. “Je moet een uur lopen voordat je er bent.” Ook is de weg ernaartoe meestal niet veilig. Onderweg lopen meisjes het risico slachtoffer te worden van (seksueel) geweld. En omdat ze zo lang onderweg zijn, missen ze vaak lessen of kunnen ze helemaal niet meer naar school gaan.
Meisjes worden het hardst getroffen
“Meisjes hebben meer last van de crisis dan jongens”, zegt Sofiana. “Om te overleven gaan ze relaties aan met jongens. Soms worden ze dan ook zwanger.” Ook hebben sommige meisjes seks in ruil voor water, eten, geld of menstruatieproducten.
Meer lezen over onze noodhulpprogramma's? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!“Soms eten we alleen ‘s ochtends”
Sofiana ziet de situatie somber in. Omdat haar moeder naar de Dominicaanse Republiek is getrokken om werk te vinden, woont ze nu bij haar nicht Eumanite en haar familie. Zij verbouwen groenten en verdienen hun inkomen met het verkopen daarvan. “Maar de tuinen zijn compleet verwoest”, vertelt Eumanite. “We kunnen nu nog eten, maar het komt wel eens voor dat we alleen ‘s ochtends kunnen eten en de rest van de dag niet.”
We kunnen nu nog eten, maar soms is er alleen genoeg voor het ontbijt.
Dit doet Plan International
Plan International werkt al vijftig jaar in Haïti, maar heeft haar noodhulpverlening in het land de afgelopen tijd opgeschaald. We delen geld en vouchers uit aan gezinnen die dat het hardst nodig hebben en bieden training op het gebied van voeding, gender en bescherming.
Ook zetten we ons in voor betere seksuele en reproductieve gezondheid van meisjes en jonge vrouwen. Hierbij komt ook menstruatie in noodsituaties aan bod. Sofiana volgde zo’n training, en kreeg na afloop een kit met wasbaar maandverband, toiletpapier en zeep. Ook kreeg ze een rugzak en notitieblokken voor school.