Menstruatie stopt niet voor noodsituaties

De extreme droogte in Somalië brengt voor meisjes en vrouwen grote risico’s met zich mee. Schoon water vinden wordt met de dag lastiger, waardoor ze zich tijdens hun menstruatie moeilijk kunnen verschonen. Naast alle andere gevolgen van droogte kampen meisjes en vrouwen hierdoor ook met een verhoogd risico op infecties. Door het taboe op menstruatie en gebrek aan gezondheidszorg kunnen ze nergens terecht met vragen over hun menstruatie.

De historische droogte in de Hoorn van Afrika, verergerd door klimaatverandering, maakt overleven in Somalië bijna onmogelijk. Al duizenden mensen raakten hun inkomsten kwijt en verhuisden uit wanhoop naar een kamp voor ontheemden in Somaliland. Op zoek naar eten, water en andere basisbehoeften. De 26-jarige Mulki werkt als vrijwilliger voor Plan International in de Togdheer regio in Somaliland. Ze helpt meisjes en jonge vrouwen om te gaan met de impact van klimaatverandering op hun gezondheid en hygiëne. De nood is hoog, maakt Mulki duidelijk. Menstruatiebehoeftes verdwijnen niet in tijden van crisis, en daarom is het van groot belang dat ontwikkelingsorganisaties hier een prioriteit van maken.

Een zwarte vrouw met een zwarte hoofddoek en een witte jas kijkt in de camera
Mulki deelt menstruatiekits uit aan meisjes en jonge vrouwen op de vlucht – Foto: ©Plan International / Armstrong Too

Droogte beïnvloedt het hele leven

“De droogte heeft een enorme impact op de hygiëne,” vertelt Mulki. “Heel veel mensen zijn nu op de vlucht en missen broodnodige voorzieningen. Mensen die vee hielden hebben het moeilijk vanwege het gebrek aan water. De graslanden zijn uitgedroogd, waardoor het vee sterft. Mensen hebben niks meer. Als er geen eten of water is, heeft dat een ingrijpend effect op hun hele leven.”

Lees ook: Hawi: “De grootste vijand van meisjes is de droogte”

Meisjes en vrouwen harder geraakt

Meisjes en vrouwen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatcrisis. “Als er geen schoon water is, kunnen ze zich niet goed verzorgen tijdens hun menstruatie. We delen wel herbruikbare menstruatiekits uit, maar als er geen water is worden deze alsnog weggegooid. Dat heeft direct een effect op de gezondheid van meisjes, want de kans op infecties is hierdoor veel groter,” legt Mulki uit.

Om te zorgen dat meisjes ook in crisissituaties op een veilige en hygiënische manier kunnen menstrueren, werkt Plan International met partners aan het beschikbaar maken van schoon en veilig drinkwater. Zo kunnen meisjes en vrouwen de ontvangen menstruatiekits op de juiste manier gebruiken. Op lange termijn wordt er gewerkt aan manieren om ervoor te zorgen dat de bodem water beter vasthoudt, waardoor er minder snel een gebrek aan water ontstaat.

Twee zwarte vrouwen in witte jassen delen een menstruatiekit uit aan een vrouw met een blauwe hoofddoek
Mulki en haar collega leggen uit hoe de menstruatiekits werken – Foto: ©Plan International / Armstrong Too

Taboe

Daarnaast ligt er ook een taboe op menstruatie, waardoor er niet over gesproken wordt. “Ik probeer daarom te zorgen voor meer bewustzijn onder jongeren in deze regio. Ik zorg dat met name meisjes en jonge vrouwen de juiste informatie krijgen over hun menstruatie.”

“We trainen ook moeders en vertellen hen hoe belangrijk het is dat ze met hun dochters praten”, vertelt Mulki. Door het taboe op menstruatie en de bijbehorende schaamte durven meisjes hier niet over te praten. Vaak durven ze als gevolg hiervan ook niet naar school te gaan, omdat ze bijvoorbeeld niet de juiste menstruatieproducten hebben en bang zijn om door te lekken. “Moeders kunnen meisjes helpen om voor zichzelf te zorgen en hen voorbereiden, zodat ze niet met school hoeven te stoppen.”

Als een meisje een infectie oploopt, is er zelfs een kans dat ze deze ook doorgeeft als ze kinderen krijgt

“Dit is enorm belangrijk, want ieder meisje krijgt hiermee te maken. Als een meisje niet weet wat er met haar lichaam aan de hand is, kan ze daardoor in de war raken of schrikken. Meisjes moeten dit weten, zodat ze ook in noodsituaties weten wat ze nodig hebben.”

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Een zwarte vrouw met een witte jas die ook haar hoofd bedekt. In haar handen heeft ze twee blauwe tasjes met menstruatiekits.
Foto: ©Plan International / Armstrong Too

Desastreuze gevolgen voor de gezondheid

Als een meisje op jonge leeftijd een infectie oploopt als gevolg van slechte hygiëne, kan dit namelijk haar hele leven beïnvloeden. “Er is zelfs een kans dat haar kinderen met dezelfde infecties geboren worden. Soms zien we meisjes naar het ziekenhuis gaan, maar vaak hebben ze hier het geld niet voor en weten ze niet hoe ze hun probleem aan de dokter uit moeten leggen. Daardoor krijgen ze niet de juiste behandeling.”

Ik wil iedereen die iets kan doen vragen om mensen in de community’s die door droogte getroffen zijn te steunen

“Veel mensen realiseren zich niet hoe ernstig de situatie is”

Daarom wil Mulki dat meer mensen op de hoogte zijn van de langdurige droogte in Somaliland. In tijden van nood worden de behoeftes van meisjes en vrouwen vaak over het hoofd gezien. Maar menstruatie stopt niet voor noodsituaties. “Veel mensen realiseren zich niet hoe ernstig de situatie is. Ik wil iedereen die iets kan doen vragen om mensen in de community’s die door droogte getroffen zijn te steunen. We moeten in meisjes blijven investeren, zodat ze zich ook tijdens de klimaatcrisis kunnen blijven ontwikkelen.”

Ook in noodsituaties moeten meisjes veilig kunnen menstrueren

Help jij mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.