Onze Menstrual Health & Hygiene-aanpak

Meisjes en vrouwen* moeten zelf kunnen beslissen over hun seksuele en reproductieve gezondheid. Hun welzijn en ontwikkeling zouden niet beperkt moeten worden omdat ze ongesteld worden. Daarom willen we ervoor zorgen dat meisjes en vrouwen op een gezonde en waardige manier om kunnen gaan met hun menstruatie. Ook worden mensen in hun omgeving beter voorgelicht over wat menstruatie betekent. Hoe doen wij dat?

Menstrual Health and Hygiene (MHH) maakt deel uit van ons water-, sanitatie- en hygiëneprogramma (WASH)

Onze aanpak bestaat uit vijf kernactiviteiten:

  • Verbeteren van kennis over menstruatie. Veel meisjes zijn bang, niet geïnformeerd, niet voorbereid en krijgen geen steun als ze voor de eerste keer ongesteld worden. Daarom werken we samen met scholen en leraren om alle kinderen op school les te geven over wat menstruatie is en hoe je ermee om kunt gaan.
  • Aanpakken van discriminerende normen, taboes en fabels. We werken samen met toneelgroepen om informatie over kennis over menstruatie te delen via theatervoorstellingen. Ook gebruiken we radioprogramma’s en reclameborden om informatie over menstruatie te verspreiden en het onderwerp te normaliseren.
  • Betaalbare, hygiënische menstruatieproducten beschikbaar maken. Het is voor veel huishoudens geen prioriteit om geld uit te geven aan maandverband of tampons. Daarom worden bijvoorbeeld kranten, oude lappen stof of zelfs bananenbladeren gebruikt. We trainen leraren en zorgmedewerkers om meisjes te leren hoe ze herbruikbaar maandverband kunnen maken van materiaal dat ze thuis hebben liggen. Samen met overheden trainen we ondernemers om de beschikbaarheid van maandverband te vergroten op moeilijk te bereiken plekken. Ook informeren we ouders over het belang om wel te investeren in menstruatieproducten voor de ontwikkeling van hun dochters.
  • Zorgen voor vrouwvriendelijke toiletten en watertoevoer op scholen. Als een meisje geen maandverband kan betalen en er geen aparte toiletten op school zijn, is er een groot risico dat ze niet naar school zal gaan of zelfs helemaal met onderwijs zal stoppen. Samen met de schoolleiding bouwen wij vrouwvriendelijke toiletten. Zo is er een aparte ruimte waar meisjes hun maandverband kunnen verwisselen en zichzelf kunnen wassen.
  • Menstruatie en hygiëne een prioriteit maken in beleid en budgetten. Dit doen we door samen te werken met nationale en lokale overheden. Samen met andere organisaties lobbyen wij ervoor om voorlichting over menstruatie een vast onderdeel van het onderwijs te maken.

Op deze manier willen we ervoor zorgen dat meisjes en vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken en zich volledig kunnen ontwikkelen. Met steun van hun omgeving!

*Ook non-binaire personen en trans mannen kunnen ongesteld worden.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.