Lia strijdt tegen klimaatverandering met herbruikbare luiers

Lia Ratna was de wegwerpluiers van haar baby meer dan zat. Ze waren duur, van ruwe stof en zorgden alleen maar voor meer afval. In de zoektocht naar een goedkoop en duurzaam alternatief kwam Lia op het idee om zelf iets te maken. Met de vaardigheden opgedaan tijdens een training van Plan International maakt ze nu herbruikbare luiers. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee!

Het begon toen de wegwerpluiers op waren. Lia Ratna (30) uit Mataram City in Indonesië was de milieuvervuilende luiers zat en de ruwe stof was vaak niet geschikt voor de gevoelige huid van haar baby. Daarom begon Lia online naar een herbruikbaar alternatief te zoeken. Ze ontdekte dat ze herbruikbare luiers ook zelf kon maken. Geïnspireerd ging ze aan de slag.

Lia met herbruikbare luier
Lia Ratna maakt herbruikbare, betaalbare luiers voor baby’s. Foto: Doc/Plan Indonesië.

Zelf herbruikbare luiers maken

“Gesterkt door de kennis die ik heb opgedaan tijdens een training in het maken van herbruikbaar maandverband van Plan International, kon ik mijn eigen ideeën werkelijkheid maken. Ik werd geïnspireerd door wat ik online en op social media zag. Ik dacht, waarom maak ik niet gewoon zelf herbruikbare luiers voor mijn baby?” vertelt Lia.

Ik dacht, waarom maak ik niet gewoon zelf herbruikbare luiers voor mijn baby?

Recyclen van handdoeken en kleding

De zoektocht naar het juiste materiaal voor de luiers was nog best lastig. Maar Lia wist creatief om te gaan met wat haar ter beschikking stond. Ze verzamelde handdoeken en kleding die haar familie niet gebruikte. Hiermee kon ze herbruikbare luiers maken in allerlei kleurrijke patronen.

Haar creaties trokken de aandacht van vrienden en buren met kinderen. Ze werden verliefd op het unieke ontwerp van de luiers waar Lia’s kindje in rondhuppelde. Ook boden Lia’s herbruikbare luiers een goedkopere oplossing, aangezien ze veel langer meegaan dan de standaard wegwerpluiers.

Mama Lia

“Ik kan nu op één dag tot wel vijftig luiers maken. Meestal werk ik samen met vrienden die ook de training van Plan International hebben gevolgd en verdelen we de taken”, licht Lia toe. De goed betaalbare luiers onder het merk ‘Mama Lia’ zijn steeds meer gewild.

Lees ook over de klimaatactiviste Maria uit Ecuador

Plan International en WASH

De training die Lia heeft gevolgd om herbruikbaar maandverband te maken is onderdeel van het WINNER-project van Plan International Indonesië. Dit project valt onder de activiteiten die we uitvoeren binnen het WASH SDG Consortium, een samenwerking van Plan International, SNV en WAI* (WASH Alliance International), gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit project richt zich op water, sanitatie en hygiëne (WASH), met een focus op de inclusie van vrouwen en mensen met een beperking. Als extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door klimaatverandering, het drinkwater besmetten en toiletten niet bruikbaar maken, dan worden kwetsbare groepen in de samenleving extra hard geraakt.

*Simavi, WaSte, Amref, Akvo, RAIN, Wetlands International, IRC, Practica en Ruaf.

Samen strijden we voor een duurzamere toekomst

Voor iedereen!

Geef herbruikbaar maandverband cadeau
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.