Moses zet zich in voor zijn gemeenschap om de verspreiding van corona te voorkomen

Handenwassen blijkt tijdens de coronapandemie belangrijker dan ooit. Met het WASH First-programma strijden we tegen de verspreiding van corona door bewustzijn over water en hygiëne te vergroten en te zorgen voor betere faciliteiten op het gebied van schoon water, toiletten en wasgelegenheden. We willen de mensen die zich hiervoor inzetten in deze onzekere tijden, de zogenoemde Movers and Shakers, in de schijnwerpers zetten. Moses uit Kenia is een van deze Movers and Shakers die het verschil maken. Hij deelt zijn verhaal: van schoenenhandelaar naar vastberaden vrijwilliger.

Moses Mutugi woont in Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi. Voor de coronapandemie was hij een zelfstandige ondernemer en verkocht schoenen op de markt. De dagelijkse drukte, het zaken doen en mensen ontmoeten; het zit hem in het bloed. Toen hij tijdens de lockdown in Kenia zijn werk niet meer kon doen, sprong hij als vrijwilliger in samenwerking met Plan International in actie en hielp mee tegen de verspreiding van corona in zijn gemeenschap.

Lees hier meer over WASH First

“Het werd tijd om iets terug te doen”

Toen Nairobi in lockdown moest, werd Kibera hard geraakt. Leveringen van goederen gingen niet door en de handel nam af, tot er geen werk meer was voor Moses. Veel banen gingen verloren en sociaal contact werd afgekapt. Buurtbewoners zaten in isolatie, families konden niet samenkomen en kinderen konden niet meer naar school; iedereen was bang.

“Ik kon niet werken want de handel was gestopt en ik wilde niet zomaar niks doen. Mijn gemeenschap heeft me groot gemaakt. Het werd tijd om iets terug te doen”, vertelt Moses. Het viel hem op dat, ondanks de informatie over hygiënemaatregelen die werd verspreid, de inwoners van Kibera toch risico’s namen en de regels niet altijd volgden. Nieuwe handenwaspunten werden niet gebruikt. Moses wist precies wat hij nodig had om actie te ondernemen: een megafoon. Voor iets meer dan twee euro per dag kon hij er een lenen van een vriend.

Moses smiles
Moses Mutugi

In actie met megafoon

Gewapend met een megafoon kon Moses het gesprek met zijn omgeving aangaan. Hij sprak met vrienden en bekende en onbekende buurtgenoten tijdens voetbalwedstrijden, op treinstations en in speeltuinen. Zijn megafoon trok de aandacht van iedereen die langsliep, waardoor Moses gemotiveerd werd om door te zetten.

Hij vertelde over de hygiënemaatregelen en waarom het belangrijk was ze te volgen. En de boodschap begon door te dringen. “Kinderen die buiten hebben gespeeld komen terug om hun handen te wassen. Zelfs mensen die haast hebben, stoppen om hun handen te wassen. Daar ben ik apetrots op”, vertelt Moses.

Schoon water en betere hygiëne

Informatie verspreiden is niet het enige dat Moses deed. Met grote inspanning hielp hij met het vervoeren van water, bemande de handenwaspunten en hielp met het reinigen van openbare ruimtes. Schoonwater en betere hygiëne in de gemeenschap zijn essentieel in het tegengaan van de verspreiding van corona.

Er moet schoon water worden geleverd in de sloppenwijken om de handenwaspunten te laten werken. Vrijwilligers zoals Moses begonnen met het vervoeren van 60 liter water, en toen er steeds meer mensen hun handen regelmatig begonnen te wassen verdubbelde dat naar 120 liter. Daarnaast bemannen de vrijwilligers de handenwaspunten acht uur per dag. Ze zorgen ervoor dat er altijd zeep en water beschikbaar is. Dit heeft geholpen om de verspreiding van corona in te perken, met name in de overvolle sloppenwijken van Nairobi waar het lastig is om de aangeraden anderhalve meter afstand te bewaren.

Meisjes gebruikt nieuw waterpunt in KeniaOver WASH First

Het WASH First-programma is in 2020 opgezet door het WASH SDG consortium en loopt eind december 2021 af. Het algemene doel van het programma is de bevordering van betere hygiëne om verdere verspreiding van COVID-19 in risicolanden te voorkomen. Dit doen we door bewustwording te vergroten en toegang tot WASH-diensten te verbeteren. We willen met het project bijna 5,5 miljoen mensen bereiken. WASH First draagt bij aan doel 6 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals): schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Het WASH SDG Consortium is opgericht in 2017 en bestaat uit SNV, WASH Alliance International (WAI) en Plan International, met het ministerie van Buitenlandse Zaken als strategisch partner.

Wil je nog meer verhalen van Movers and Shakers lezen? Ga dan naar www.movers-and-shakers.org

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.