SUFASEC: bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting

Miljoenen kinderen wereldwijd worden seksueel uitgebuit, zowel online als offline. En dit aantal blijft groeien. Onze missie met de Down to Zero-alliantie is om ervoor te zorgen dat kinderen beter beschermd worden tegen seksuele uitbuiting. In twaalf landen in Azië en Latijns-Amerika zetten we ons hiervoor in. Dat doen we samen met jongeren en ouders, bedrijven en overheden, en iedereen die een verschil kan maken, in het programma Step Up the Fight Against Sexual Exploitation of Children (SUFASEC).

SUFASEC is een driejarig programma (2023 – 2026) van Plan International, Terre des Hommes, Child Rights Coalition Asia (CRC), Conexión, Defence for Children-ECPAT en Free A Girl, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren het programma uit in de Filipijnen, Thailand, Laos, Indonesië, Bangladesh, Nepal, India, Brazilië, Bolivia, Colombia, Guatemala en de Dominicaanse Republiek.

Jongeren verzamelen zich op het schoolplein in Nepal.
Leerlingen tijdens een interactieve sessie over het voorkomen van seksuele uitbuiting op school in Nepal. © Plan International

Kinderen en jongeren staan centraal

Kinderen en jongeren zelf weten als geen ander wat voor hen belangrijk is. Daarom hebben zij een hoofdrol in het programma en worden ze getraind om voor hun rechten op te komen. Samen met leeftijdsgenoten maken zij de beladen werkelijkheid van seksuele uitbuiting gaandeweg makkelijker om te bespreken. Als youth leaders verheffen deze jongeren hun stem en nemen ze hun gemeenschappen mee in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

We werken met jongeren samen om sociale normen en schadelijke praktijken aan de kaak te stellen. Want die hebben een grote rol in het in stand houden van seksuele uitbuiting. Ook vragen jongeren in dit programma hun overheid en autoriteiten om beter beleid, wetgeving en handhaving, en sterkere systemen die hen moeten beschermen. Ze worden hierin ondersteund door, en werken samen met, maatschappelijke organisaties.

De focus van het programma ligt op kinderen in al hun diversiteit. Zij moeten beter beschermd worden tegen seksuele uitbuiting, ongeacht hun geslacht, afkomst, huidskleur, genderidentiteit, geloof, lichamelijke en geestelijke capaciteit.

portret van youth leader Carlos
Carlos (26) is een youth leader en rolmodel in zijn gemeenschap. “Ik wil dat kinderen hun rechten kennen, dat ze weten dat niemand ze ongewenst mag aanraken of mishandelen.” © Plan International

Bescherming en preventie

De omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien moet veilig zijn. Ook de online omgeving waarin kinderen en jongeren zich bevinden moet hen beschermen tegen seksuele uitbuiting. Met bewustwording, trainingen en intensieve lobby-activiteiten richt het SUFASEC-programma zich op ouders en verzorgers, scholen, zorgverleners, relevante overheidsinstanties en het formele en informele bedrijfsleven. Zij moeten het kader scheppen waarbinnen de risico’s op seksuele uitbuiting zo klein mogelijk zijn en kinderen en jongeren zich in alle veiligheid optimaal kunnen ontplooien.

Down to Zero

De Down to Zero-alliantie bestaat uit Terre des Hommes, Child Rights Coalition Asia, Conexión, Defence for Children-ECPAT, Free A Girl en Plan International, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De alliantie werkt sinds 2016 aan het voorkomen en stoppen van seksuele uitbuiting van kinderen. Lees hier meer over Down to Zero.

Dit is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.