Down to Zero alliantie

Vijf kinderrechtenorganisaties gaan seksuele uitbuiting elimineren. De Down to Zero-alliantie strijdt tegen verschillende vormen van de seksuele uitbuiting, en heeft als doel om seksuele uitbuiting van kinderen terug te brengen naar nul. Het samenwerkingsverband bestaat uit Terre des Hommes, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl , ICCO (part of Cordaid) en Plan International. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner. De alliantie concentreert zich op twaalf landen in Azië en Latijns Amerika.

Twee miljoen kinderen slachtoffer

Wereldwijd zijn zo’n twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. In veel gevallen gaat het om meisjes en jonge vrouwen. Vooral in toeristische oorden en grensgebieden zijn zij uiterst kwetsbaar voor seksuele uitbuiting in eigen land of net over de grens. Daarnaast wordt het probleem online ook steeds groter, doordat steeds meer mensen toegang hebben tot internet. Volgens de FBI zijn op elk moment van de dag zelfs 750.000 mannen online op zoek naar seks met minderjarigen.
Down to Zero

Kind, gemeenschap, overheid en bedrijfsleven

De alliantie pakt het probleem van verschillende kanten aan. Zo stellen de organisaties kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen. Ook helpen ze gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen en zich uit te spreken tegen commerciële seksuele uitbuiting. De alliantie beïnvloedt beleid, wet- en regelgeving en de handhaving daarvan. Ook werken de kinderrechtenorganisaties samen met het bedrijfsleven om bijvoorbeeld in de toeristische sector en ICT-sector, seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen en te bestrijden.

Samenwerking tussen internationale organisaties en het ministerie

Door de samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de internationale samenwerkingsorganisaties, hoopt het ministerie overheden in landen makkelijker te bereiken. Internationale samenwerkingsorganisaties hebben vaak meer speelruimte om bijvoorbeeld discriminatie aan de kaak te stellen. Bovendien spelen ze meestal een cruciale rol bij het bereiken van achtergestelde groepen. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) spreekt van een pragmatische aanpak die veel waardering krijgt: “Onze partners hebben bewezen een belangrijke rol te kunnen spelen bij het aankaarten van taboeonderwerpen.”

Vijf organisaties in twaalf landen

Het Down to Zero-programma loopt tot 2020. Samen met plaatselijke partners voert de alliantie het programma uit in Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Bolivia, Colombia, Nicaragua, Peru, Bangladesh, India, Indonesië, Filipijnen en Thailand. De alliantie en haar partners werken daarnaast samen met plaatselijke netwerken, autoriteiten en ondernemers. Ook de Nederlandse ambassades in de betreffende landen zijn betrokken. In 2021 gaat de Down to Zero-alliantie verder met het Building Back Better programma. Het samenwerkingsverband bestaat uit Terre des Hommes, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl , ICCO (part of Cordaid) en Plan International.

Dit is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.