Alles over onderwijs

Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat staat zo in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Toch zijn er wereldwijd nog 262 miljoen kinderen die niet naar school gaan. Onderwijs is belangrijk voor ieder kind, maar voor meisjes in het bijzonder. Een laag opleidingsniveau bij meisjes heeft namelijk niet alleen negatieve gevolgen voor henzelf, maar ook voor hun kinderen, de familie, de gemeenschap en de maatschappij. Onderwijs leidt niet alleen tot hogere inkomsten, maar staat ook in relatie tot vermindering van problemen als kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Bron: UNESCO, 2018.

De school op wielen

Als kinderen niet naar school kunnen, komt de school naar de kinderen. Elke dag stopt de schoolbus met daarin een klaslokaal op vier plekken aan de rand van de sloppenwijken in het Indiase Mumbai. Daar zitten vrijwillige leerkrachten klaar om de kinderen les te geven. Ook overtuigen ze ouders om hun kinderen een paar uur per dag naar de schoolbus te laten komen.

Feiten & cijfers

Hoeveel meisjes gaan er wereldwijd eigenlijk niet naar school?

 • Wereldwijd volgen 64 miljoen kinderen geen basisonderwijs. De helft hiervan komt uit de regio Sub-Sahara Afrika (UNESCO, 2018)
 • 198 miljoen kinderen volgen geen middelbaar onderwijs (UNESCO, 2018)
 • Onderwijs heeft pas substantieel effect vanaf de middelbare school (secondary school) (The World Bank, 2018)
 • Wereldwijd rondt drie op de vier meisjes de lower secondary school (12-14 jaar) af. In lage-inkomenslanden is dit één op de drie meisjes (High Cost of Not Educating Girls, 2018)
 • Als een meisje in West en Centraal Afrika niet op school zit voordat ze tien jaar oud is, is de kans groot dat ze ook nooit meer naar school gaat. Dit is het geval voor ruim 90% van de meisjes die niet naar school gaan in Mali en Niger (UNESCO, 2018)

Wil je je meer verdiepen in feiten en cijfers rondom onderwijs?  Lees hier meer!

schoolkinderen in lokaal

Dit doet Plan International

Hoe krijgen we meisjes terug op school?

Plan International zet zich ervoor in om zoveel mogelijk meisjes en jongens de kans te geven naar school te gaan en hun opleiding af te maken. De nadruk ligt daarbij op voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen; daar zijn de problemen het grootst. Plan geeft voorlichting aan ouders, traint leerkrachten en schoolbesturen, verbetert de kwaliteit van het onderwijs en zorgt voor betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes.

Plan International doet er alles aan om de barrières voor adolescente meisjes op te heffen, zodat zij hun opleiding kunnen afmaken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Plan werkt daarbij nauw samen met lokale gemeenschappen, lokale en nationale overheden, onderwijsinstanties en corporate partners.

Lees ook: vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert.

Meisje uit Tanzania

Plan International zet zich in voor meisjes zoals Sylvia.

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Verhalen over onderwijs

Plan International geeft zoveel mogelijk meisjes de kans naar school te gaan en hun opleiding af te maken.

 • Meisjesverhalen

  Faith was ooit sponsorkind en werkt nu zelf voor Plan International

  Faith (44) uit Kenia werd op 7-jarige leeftijd ingeschreven als sponsorkind bij Plan International, toen nog Foster Parents Plan genaamd. Nu, 37 jaar later, werkt ze met veel plezier als projectmedewerker bij Plan International…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Voormalig sponsorkind Tort maakt haar dromen waar

  Op een steenworp afstand van de school waar de Cambodjaanse Tort (25) lesgeeft, doemen de wereldberoemde torens van de tempel van Angkor Wat op uit het regenwoud. Maar de schoolkinderen laten zich niet afleiden…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  “Mijn dochters hoeven later niet mee te maken wat ik heb meegemaakt”

  Toen Safiya* (22) uit Uganda jong was, had haar vader niet genoeg geld om al zijn zeven kinderen naar school te laten gaan. Alleen Safiya’s oudste zus mocht naar school, de rest van de…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Jemimah strijdt voor gelijke kansen voor meisjes

  Jemimah (22) uit Ghana ziet het als haar levensdoel om meisjes en jonge vrouwen weer terug naar school te krijgen. “Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat alle meisjes gelijke kansen krijgen en dat niemand achtergesteld wordt.”

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Sa-eedatu helpt jonge vrouwen terug naar school

  In Ghana heerst nog altijd een grote ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. De ambitieuze Sa-eedatu (22) probeert hier verandering in te brengen.

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  De gevolgen van klimaatverandering voor meisjes

  Vooral meisjes en vrouwen hebben het zwaar tijdens een ramp. Zij worden achtergesteld, kunnen zich niet verder ontwikkelen en zijn niet veilig. We zetten de belangrijkste gevaren op een rijtje.

  Lees meer
 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.