Alles over onderwijs

Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat staat zo in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Toch zijn er wereldwijd nog 263 miljoen kinderen en jongeren die niet naar school gaan (UNESCO, 2018). Onderwijs is belangrijk voor ieder kind, maar voor meisjes in het bijzonder. Een laag opleidingsniveau bij meisjes heeft namelijk niet alleen negatieve gevolgen voor henzelf, maar ook voor hun kinderen, de familie, de gemeenschap en de maatschappij. Onderwijs leidt niet alleen tot hogere inkomsten, maar staat ook in relatie tot vermindering van problemen als kindhuwelijken en tienerzwangerschappen (WHO, 2020).

De school op wielen

Als kinderen niet naar school kunnen, komt de school naar de kinderen. Elke dag stopt de schoolbus met daarin een klaslokaal op vier plekken aan de rand van de sloppenwijken in het Indiase Mumbai. Daar zitten vrijwillige leerkrachten klaar om de kinderen les te geven. Ook overtuigen ze ouders om hun kinderen een paar uur per dag naar de schoolbus te laten komen.

Feiten & cijfers

Hoeveel kinderen gaan er wereldwijd eigenlijk niet naar school?

 • Wereldwijd volgen 64 miljoen kinderen geen basisonderwijs. Meer dan de helft hiervan komt uit de regio Sub-Sahara Afrika (UNESCO, 2018)
 • 199 miljoen kinderen volgen geen middelbaar onderwijs (UNESCO, 2018)
 • Onderwijs heeft pas substantieel effect vanaf de middelbare school (The World Bank, 2018)
 • Wereldwijd rondt drie op de vier meisjes de lower secondary school (12-14 jaar) af. In lage-inkomenslanden is dit één op de drie meisjes (High Cost of Not Educating Girls, 2018)
 • Als een meisje in West en Centraal Afrika niet op school zit voordat ze tien jaar oud is, is de kans groot dat ze ook nooit meer naar school gaat. Dit is het geval voor ruim 90% van de meisjes die niet naar school gaan in Mali en Niger (UNESCO, 2018)

Wil je je meer verdiepen in feiten en cijfers rondom onderwijs?  Lees hier meer!

schoolkinderen in lokaal

Dit doet Plan International

Hoe krijgen we meisjes terug op school?

Elk jaar gaan er miljoenen kinderen niet naar school, waarvan meer dan de helft uit meisjes bestaat. Er zit in het percentage kinderen dat onderwijs mist een duidelijke kloof tussen welvarende landen en ontwikkelingslanden. Dit moet stoppen! Plan International zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. De nadruk ligt daarbij op voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen; daar zijn de problemen het grootst.

Er zijn verschillende manieren waarop Plan bijdraagt aan beter onderwijs voor kinderen. Plan zorgt bijvoorbeeld voor voorlichting aan ouders en het trainen van leerkrachten en schoolbesturen. Maar we bouwen ook betere onderwijsfaciliteiten en geven docenten toegang aan kindvriendelijke lesmethodes. Ook verspreiden we informatie over hygiëne in de community’s waar we werken, om het risico dat kinderen ziek worden en daardoor school missen te verminderen. Op sommige scholen hebben we voedselprogramma’s opgezet en krijgen de kinderen een lunch, vaak hun enige voedzame maaltijd op een dag.

Daarnaast neemt Plan barrières weg die ervoor zorgen dat meisjes niet naar school gaan. Zo zorgen we ervoor dat er goede toiletten aanwezig zijn op scholen zodat meisjes ook naar school kunnen gaan als ze ongesteld zijn. Ook bestrijden we andere factoren waardoor meisjes school missen, zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Zo kunnen zij hun opleiding afmaken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Plan werkt daarbij nauw samen met lokale gemeenschappen, lokale en nationale overheden, onderwijsinstanties en corporate partners.

Lees ook: vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert.

Meisje uit Tanzania

Plan International zet zich in voor meisjes zoals Sylvia.

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Verhalen over onderwijs

Plan International geeft zoveel mogelijk meisjes de kans naar school te gaan en hun opleiding af te maken.

 • coronacrisis school solar radio Meisjesverhalen

  Drie manieren waarop meisjes onderwijs kunnen volgen tijdens corona

  Op het dieptepunt van de coronacrisis gingen zo’n 1,7 miljard kinderen niet naar school. Volgens schattingen zullen bijna 24 miljoen kinderen en jongeren niet meer terug naar school kunnen komend jaar. Plan International biedt…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Veel meisjes in Mozambique nooit meer terug naar school

  De COVID-19-pandemie heeft een verwoestende impact op het leven van meisjes in Mozambique. Het land besloot als een van de eerste om de scholen te sluiten. Meisjes moeten sindsdien thuisblijven, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor kindhuwelijken en tienerzwangerschappen – iets wat al een groot probleem vormt in Mozambique.

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  “Toegang tot internet voor meisjes heeft prioriteit”

  Door het coronavirus kunnen veel programma’s van Plan International niet doorgaan zoals we gewend zijn. Dus moeten we nieuwe manieren bedenken om meisjes en jonge vrouwen te kunnen blijven steunen. In Ecuador zet een…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Kinderen in Uganda enthousiast over thuisonderwijspakketten

  Door de coronapandemie kunnen kinderen in de vluchtelingenkampen in de West-Nijl-regio van Uganda niet naar school. Nu alle scholen in de kampen gesloten zijn, moeten meisjes steeds meer helpen met huishoudelijke taken. Plan stimuleert…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Helpen in het huishouden in plaats van naar school

  Na een piek in coronabesmettingen heeft de regering in Liberia een noodtoestand van 60 dagen aangekondigd. Het land verkeert in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen zijn al meer…

  Lees meer
 • Georgina poseert met een eindig kindhuwelijken bord. Meisjesverhalen

  Meer geweld tegen meisjes in Kenia door coronavirus

  De levens van de Kenianen in de sloppenwijken van Nairobi zijn door het coronavirus op zijn kop gezet. Scholen zijn gesloten waardoor kinderen thuiszitten en producten zoals zeep en maandverband zijn moeilijk te verkrijgen.

  Lees meer
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.