Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

Elk kind heeft recht op onderwijs. Maar wereldwijd gaan bijna 130 miljoen meisjes nog steeds niet naar school (Unesco, 2019). Ze moeten werken of trouwen als ze nog heel jong zijn. Terwijl het zo belangrijk is dat meisjes naar school gaan.

Als meisjes toegang krijgen tot onderwijs dan…

1. …leven er minder mensen in armoede

Door onderwijs kan een meisje zich ontwikkelen en heeft ze later meer kans op een eigen inkomen. Dit inkomen kan ze gebruiken voor haar dagelijkse levensbehoeften, goede gezondheidszorg en een fijne leefomgeving. Goed onderwijs leidt dus tot minder armoede.

Lees meer over investeren in onderwijs voor meisjes.

Mariam uit Burkina Faso naar school
Mariam (10) uit Burkina Faso zit op de lagere school. Ze wil later verpleegster worden, zodat ze zelf mensen gezond kan maken.

2. …zijn er minder kindhuwelijken en tienerzwangerschappen

Onderwijs biedt meisjes de beste bescherming tegen een gedwongen huwelijk en tienerzwangerschappen. Geschoolde meisjes kennen namelijk hun rechten en zijn hierdoor mondiger en weerbaarder. Bovendien zijn ze later minder afhankelijk, omdat ze grotere kans hebben op werk, waarmee ze voor hun toekomstige kinderen kunnen zorgen. Een voltooide schoolopleiding is dus het beste wapen tegen de wereldwijde achterstelling van meisjes.

Zwangerschapsvoorlichting Laos
Vanissa (12) uit Laos leert meisjes en jonge vrouwen uit haar omgeving in een gespreksgroep over zwangerschap en het effect daarvan op het vrouwelijk lichaam.

3. …sterven er minder kinderen

Goede voorlichting zorgt voor minder gezondheidsproblemen. Meisjes en vrouwen die kunnen lezen en schrijven weten bovendien beter hoe ze zich moeten beschermen tegen bepaalde ziektes en wat herkenbare symptomen zijn. Een onderzoek van Unesco laat zien dat een jaar langer naar school gaan in Zimbabwe heeft geleid tot een stijging van vrouwen die buitenshuis werken en een daling van de kindersterfte van wel 21 procent (Global Education Monitoring Report, 2020). Het is dus erg belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in onderwijs voor meisjes en vrouwen.

Gezondheid en onderwijs in Sierra Leone
In Sierra Leone hebben vrouwen samen met Plan International het Feeding Programme opgezet, zodat kinderen elke schooldag gezonde voeding krijgen. Hierdoor gaan de schoolresultaten vooruit en worden minder kinderen ziek.

4. …krijgen meisjes en vrouwen een stem

Door onderwijs krijgen meisjes en vrouwen de kans om economisch onafhankelijk te worden. Doordat ze werken en geld verdienen, krijgen ze een stem. Ook worden ze zelfstandiger en krijgen ze meer controle over hun eigen leven. Meisjes leren om creatief en kritisch te denken en kunnen zo de hele gemeenschap vooruit helpen. Zo strijdt de Indiase Nilofer voor zelfstandigheid door ouders in haar omgeving te overtuigen van de kracht van onderwijs voor meisjes. Ze maakt deel uit van een groeiend netwerk van meiden die de positie van jonge vrouwen willen verbeteren door kindhuwelijken en kinderhandel aan te pakken en onderwijs toegankelijker te maken.

5. …wordt de economische groei bevorderd

Door meer en beter onderwijs krijgen meisjes en vrouwen meer zelfvertrouwen en wordt er meer van hen verwacht binnen de gemeenschap. Als mannen én vrouwen werken, wordt de economie in het land versterkt. Goed onderwijs creëert ook banen, die zowel voor mannen als vrouwen geschikt zijn. De volgende generaties profiteren daarvan, want opgeleide moeders laten hun dochters vaker en langer naar school gaan. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken!

AEP project in Nigeria voor onderwijs
Met het Accelerated Education Programme (AEP) van Plan International kunnen meisjes en jonge vrouwen (10-18 jaar), die door oorlog en geweld schooljaren hebben gemist, versneld onderwijs volgen.

Plan International en onderwijs

Plan International zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Door voorlichting voor ouders, het trainen van leerkrachten en schoolbesturen, betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes probeert Plan International de toegang tot onderwijs te verbeteren. Ook neemt Plan International obstakels weg voor meisjes en jonge vrouwen, zoals kindhuwelijken, armoede, slechte gezondheid en tienerzwangerschappen. Meisjes kunnen zo hun opleiding afmaken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Onderwijs voor meisjes in Mozambique
Amina (11) uit Mozambique kan weer naar school, dankzij haar schoolkit van Plan International.
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.