Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

Elk kind heeft recht op onderwijs. Maar wereldwijd gaan ruim 130 miljoen meisjes nog steeds niet naar school. Ze moeten werken of trouwen als ze nog heel jong zijn. Terwijl het zo belangrijk is dat meisjes naar school gaan. Want als meisjes toegang krijgen tot onderwijs dan…

1. …leven er minder mensen in armoede

Door onderwijs kan een meisje zich ontwikkelen en heeft ze later meer kans op een eigen inkomen. Met een jaar extra onderwijs verdient een meisje later 10 tot 20 procent meer en van dat inkomen besteedt ze maar liefst 90 procent aan haar gezin.

Lees meer over investeren in onderwijs voor meisjes.

Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

2. …zijn er minder kindhuwelijken en tienerzwangerschappen

Onderwijs biedt meisjes de beste bescherming tegen een gedwongen huwelijk en tienerzwangerschappen. Want geschoolde meisjes zijn mondiger, weerbaarder en kennen hun rechten. Bovendien zijn ze later minder afhankelijk, omdat ze grotere kans hebben op werk, waarmee ze meer verdienen en beter voor zichzelf en hun toekomstige kinderen kunnen zorgen. Een voltooide schoolopleiding is dus het beste wapen tegen de wereldwijde achterstelling van meisjes.

3. …sterven er minder kinderen

Door goede voorlichting weten meisjes en vrouwen meer over gezondheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat drie keer zoveel vrouwen die kunnen lezen en schrijven weten dat iemand die gezond lijkt alsnog besmet kan zijn met hiv als vrouwen die analfabeet zijn. Ook weten vier keer zoveel vrouwen die kunnen lezen en schrijven als die dat niet kunnen beter hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen aids. Bovendien is het sterftecijfer onder baby’s lager bij moeders die hun school afmaakten. Daar leren ze over gezondheid en voeding, waardoor ze later beter voor hun baby kunnen zorgen.

Lees meer over het onderzoek van UNESCO.

Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

4. …krijgen meisjes en vrouwen een stem

Door onderwijs krijgen meisjes en vrouwen de kans om economisch productief en onafhankelijk te worden. Doordat ze economisch belangrijker worden, krijgen ze een stem. Ook worden ze zelfstandiger en krijgen ze meer controle over hun eigen leven. Meisjes leren creatief en kritisch te denken en kunnen bijdragen aan de maatschappij.

5. …wordt de economische groei bevorderd

Door meer en beter onderwijs krijgen meisjes en vrouwen meer zelfvertrouwen en wordt er meer van hen verwacht binnen de gemeenschap. Naast de mannen gaan nu ook de vrouwen werken. Zo wordt de economie van heel het land versterkt. Goed onderwijs creëert ook banen, die zowel voor mannen als vrouwen geschikt zijn. Hierdoor gaat het beter met de economie en de gemeenschap. Ook in de volgende generaties, want opgeleide moeders laten hun dochters vaker en langer naar school gaan. Dit dorp in Myanmar besloot bijvoorbeeld jarenlang te sparen voor een kleuterschool. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken!

Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetertPlan en onderwijs

Plan zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Plan zorgt voor voorlichting aan ouders, het trainen van leerkrachten en schoolbesturen, betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes. Ook neemt Plan barrières (zoals kindhuwelijken, armoede slechte gezondheid en tienerzwangerschappen) weg voor adolescente meisjes, zodat zij hun opleiding kunnen afmaken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.