Oorzaken & gevolgen van het niet volgen van onderwijs

Elk kind heeft recht op onderwijs. Toch gaan wereldwijd meer dan 129 miljoen meisjes niet naar school. De redenen hebben vaak te maken met armoede en discriminatie. Altijd in de schaduw van hun broertjes krijgen ze zelden de kans hun vleugels uit te slaan. Ze moeten werken of trouwen als ze nog heel jong zijn. Veel meisjes die wél naar school gaan, moeten ervoor vechten om er te kunnen blijven.
Bron: UNESCO, 2019

8 oorzaken waardoor meisjes wegblijven van school

Verschillende factoren maken het voor meisjes ontzettend moeilijk of zelfs onmogelijk om naar school te gaan. Lees hieronder de 8 oorzaken waardoor meisjes school missen:

 1. Armoede 
  Armoede staat vaak centraal bij de keuze van ouders om hun dochter niet naar school te laten gaan. Veel ouders die in armoede leven kunnen de kosten voor school niet betalen. Daarnaast moeten kinderen die niet naar school gaan vaak werken, omdat de inkomsten die ze daarmee verdienen nodig zijn om het gezin te onderhouden.
 2. Kindhuwelijken 
  Meisjes worden vaak van school gehaald omdat ze op jonge leeftijd moeten trouwen. Als dochters worden uitgehuwelijkt krijgen de ouders soms namelijk een bruidsschat en is er een mond minder om te voeden. Andersom werkt het ook zo dat meisjes die geen onderwijs volgen eerder worden uitgehuwelijkt.
  Lees meer in het dossier over Kindhuwelijken.
 3. Ondervoeding en slechte gezondheid
  Door armoede is er niet genoeg geld om eten te kopen, waardoor kinderen vaak maaltijden moeten overslaan. Ook is er in veel landen een gebrek aan goede hygiëne, waardoor kinderen sneller ziek worden. Het gevolg is dat kinderen te zwak zijn door de honger of ziekte om naar school te gaan.
 4. Huishoudelijke taken 
  Vooral meisjes worden thuis gehouden, omdat ze huishoudelijk werk moeten doen. Ze moeten bijvoorbeeld water halen, het huishouden doen of voor hun broertjes en zusjes moeten zorgen.
 5. Tienerzwangerschappen 
  Door het ontbreken van goede seksuele voorlichting in veel landen  lopen veel meisjes risico om op jonge leeftijd zwanger te raken. Dit betekent vrijwel altijd dat ze moeten stoppen met school.
  Lees meer in het dossier Tienerzwangerschappen
 6. Geweld op school 
  Meisjes voelen zich vaak onveilig op school en zijn bang om mishandeld te worden of seksueel misbruikt. Door deze angst blijven meisjes thuis.
 7. Toegang tot school
  Soms is een school fysiek niet goed bereikbaar. De school is dan veel te ver weg of de route er naar toe is voor meisjes te gevaarlijk.
 8. Gebrek aan meisjestoiletten op school 
  Meisjes blijven vooral tijdens hun menstruatie weg van school als er op school geen aparte toiletten zijn voor meisjes, of zelfs helemaal geen goede toiletten. Er is dan geen aparte ruimte voor hen waar ze zich kunnen wassen en verschonen.
  Lees meer in het dossier WASH

Betere toekomst door school

Als gevolg van gebrek aan onderwijs hebben meisjes bijna geen kans op betaald werk en blijven ze hun hele leven afhankelijk. Een opleiding geeft een betere garantie op een baan, voldoende inkomsten en zelfstandigheid. Daarom geeft Plan zoveel mogelijk meisjes de kans naar school te gaan en hun opleiding af te maken.

Juist meisjes kunnen het verschil maken als ze de kans krijgen naar school te gaan. Want met een jaar extra onderwijs verdienen zij later 11 procent meer. Daarnaast wordt de kans dat een meisje op jonge leeftijd trouwt of kinderen krijgt kleiner. Hoe langer een meisje onderwijs volgt, hoe gezonder haar kinderen later zijn en hoe kleiner de kans is dat haar kind overlijdt. Investeren in meisjes is investeren in een betere toekomst voor iedereen.
Bron: The World Bank, 2018

Lees ook: Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

onderwijs

Terug naar dossier 'Onderwijs'

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.