Waarom laten moeders hun dochter besnijden?

Ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn al verminkt door besnijdenis. Ze leven dagelijks met de gevolgen, zoals chronische pijn en ontstekingen. Moeilijk voor te stellen, maar velen van deze vrouwen kiezen er toch voor om hun eigen dochter hetzelfde te laten ondergaan. Maar waarom eigenlijk?

Girls FGM

Reden 1: ik laat mijn dochter vanuit mijn religie besnijden

Veel ouders zijn ervan overtuigd dat hun religie hen voorschrijft om hun dochter op een bepaalde leeftijd te laten besnijden. Maar dit is in geen enkel religieus boek terug te vinden (WHO, 2020).

Lees hoe imam Nega zijn dorp ervan overtuigt te stoppen met meisjesbesnijdenis

Reden 2: een onbesneden vrouw maakt de man impotent

Er bestaan veel fabels over besnijden. Zo zouden mannen, wanneer ze met een onbesneden vrouw seks hebben, impotent raken. Ook bestaat de hardnekkige overtuiging dat onbesneden meisjes losbandig en onhandelbaar zouden zijn en geen zonen kunnen krijgen. Het is door deze fabels voor een onbesneden vrouw moeilijk om een huwelijkspartner te vinden; een grote angst voor veel ouders.

Reden 3: ik help mijn dochter vrouw te worden

Vrouwen in landen als Ethiopië en Kenia hebben altijd geleerd dat besnijdenis hoort bij de groei naar volwassenheid. Sommige vrouwen zien ‘onder het mes gaan’ als deel van hun cultuur en accepteren dat. Sterker nog: zij zijn er trots op en willen het later ook voor hun dochters…

Lees hoe de club van onbesneden meisjes in Ethiopië hier een eind aan wil maken.

Reden 4: een onbesneden vrouw is vies

Door het verwijderen van haar genitaliën zou een vrouw worden gereinigd en klaargemaakt voor het moederschap. Een onbesneden vrouw zou te vies zijn om eten te maken voor een echtgenoot. Zo’n vrouw vindt nooit een man en wordt niet geaccepteerd in het dorp.

Reden 5: het ‘moet’ volgens de besnijdsters van het dorp

Bijna alle besnijdenissen worden door vrouwen uitgevoerd. Deze vrouwen bekleden een belangrijke maatschappelijke functie en ze genieten veel aanzien in het dorp. Als zij zeggen dat het moet, dan volgen veel ouders dat gebod.

Lees het verhaal van voormalig besnijdster Jacqueline uit Guinee.

FGM protest

Wat doet Plan?

Plan International zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis, want kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld en uitbuiting. De projecten zijn onder andere opgezet in Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia.

In de strijd tegen meisjesbesnijdenis geeft Plan International voorlichting over medische risico’s. Met publiekscampagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes ontkracht. Plan gaat ook vaak in gesprek met lokale chiefs en religieuze leiders die binnen de community’s een voorbeeldfunctie hebben. De traditionele vroedvrouwen – die de besnijdenis meestal uitvoeren – krijgen voorlichting, maar ook een andere bron van inkomsten.

Lees meer in ons Dossier Meisjesbesnijdenis.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan

 

 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.