Noodhulp bij (natuur)rampen
Plan International verleent humanitaire hulp wanneer (natuur)rampen, droogte, hongersnood, epidemieën of gewapende conflicten het leven en de toekomst van grote groepen mensen bedreigen. Plan biedt in de gebieden waar de organisatie werkt noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw. Plan kent de gemeenschappen en de lokale en nationale structuren en kan snel in actie komen.
De aanpak van Plan International
Om de schade van een ramp tot een minimum te beperken, maakt Plan gemeenschappen weerbaarder tegen een ramp. Zo kunnen modderlawines en aardverschuivingen worden voorkomen door erosiebestrijding. Ook worden mensen getraind in wat ze moeten doen als er een ramp is: Plan bereidt draaiboeken en alarmeringssystemen voor en kinderen oefenen op school wat ze moeten doen tijdens een ramp.
Acute hulp (0 – 3 maanden)
Wanneer er een ramp is, is Plan International zo snel mogelijk ter plaatse om hulp te bieden met onderdak, voedsel, veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. We beschermen kinderen tegen geweld en misbruik onder andere door het opzetten van kindvriendelijke ruimtes.
Herstelfase (2 – 12 maanden)
Het puin wordt geruimd en Plan overlegt met gezinnen en vooral met kinderen welke programma’s moeten worden uitgevoerd om de samenleving weer op te bouwen. Plan zorgt ervoor dat kinderen terecht kunnen in de kindvriendelijke ruimtes waar ze kunnen spelen, sporten en kunnen praten met begeleiders. Ook richt de organisatie tijdelijke schoolklassen in, zodat kinderen zo snel mogelijk weer naar school kunnen.
Wederopbouw (9 – 36 maanden, of langer)
Plan kijkt samen met de lokale bevolking welke programma’s moeten worden uitgevoerd om de samenleving weer op te bouwen. Het puin wordt geruimd, huizen en scholen worden hersteld of nieuw opgebouwd, akkers worden opnieuw ingezaaid en families krijgen steun bij het voorzien in hun levensonderhoud. Er wordt niet herbouwd zoals het was, maar er wordt herbouwd zodat de impact van een volgende ramp minder groot is. Het vergroten van de weerbaarheid van de lokale bevolking staat hierbij centraal.
Plan International voerde onder meer grote noodhulp- en wederopbouwprogramma’s uit na de aardbevingen in Pakistan (2005), de orkaan Haiyan in de Filipijnen (2014) en aan de vluchtelingen van het conflict in Zuid-Sudan. Ook voert Plan programma’s uit in verband met de ebola-uitbraak in West-Afrika.
Uitdagingen
Uiteraard gaat Plan in het geval van een ramp zo snel mogelijk van start met het bieden van hulp. Plan doet er alles aan om zo veel mogelijk mensen te helpen. Maar soms kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om in dit soort landen hulp te bieden. In Zes uitdagingen bij het bieden van noodhulp zetten we deze moeilijkheden voor je op een rij.
Giro555
Sinds februari 2015 maakt Plan International Nederland deel uit van Giro555: 11 organisaties bundelen bij uitzonderlijke rampen de krachten en werven gezamenlijk om levensreddende hulp te bieden aan de slachtoffers. Giro555 werkt samen met omroepen en zenders en roept tijdens nationale acties heel Nederland op om te doneren. Zo was Plan International Nederland actief betrokken bij de Giro555-actie voor slachtoffers van de explosie in Beiroet (2020), bij de noodhulpactie na de aardbeving en tsunami in Sulawesi (2018) en na de aardbeving in Nepal (2015).
Dutch Relief Alliance
Plan International Nederland is sinds 2015 lid van de Dutch Relief Alliance (DRA). Binnen de DRA werken 14 organisaties samen om in één groot programma humanitaire hulp te verlenen. De programma’s (zogenaamde ‘Joint Responses’) worden gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken biedt de Dutch Relief Alliance snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van crises wereldwijd. De alliantie bestaat uit de volgende organisaties: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, Tear, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, War Trauma Foundation, World Vision en ZOA.