Waarom we mensen in nood contant geld geven

Een van de manieren waarop Plan noodhulp biedt aan de slachtoffers van de hongersnood, is door middel van cash transfers. Dit is hulp in de vorm van contant geld, waardebonnen of een bijdrage op een mobiele rekening.

Steeds meer studies laten de vele voordelen zien van deze aanpak. Zo stimuleren cash transfers lokale markten. Ook geeft het slachtoffers meer waardigheid, omdat ze zelf kunnen bepalen hoe ze het geld uitgeven en waaraan hun gezin de grootste behoefte heeft. Tenslotte is deze vorm van hulp ook nog eens goedkoper, want opslagloodsen en transport voor de goederen zijn niet meer nodig.

Het Overseas Development Institute zette in een animatiefilmpje alle voordelen van cash transfers duidelijk op een rijtje:

 

Gevlucht en niet meer zelfvoorzienend

Sabrina Gehrlein, medewerker noodhulp, bezocht in mei 2017 de regio Mafa in Borno State in Nigeria. “Ik was op plekken waar acute hongersnood heerst. Doordat duizenden mensen naar Mafa zijn gevlucht vanwege Boko Haram, wonen er nu veel te veel mensen die allemaal Oost-Afrika cash transferdezelfde grond uitputten om hun voedsel te verbouwen. Als je daar rondloopt, zie je hoe honger de realiteit van de dag is: ik sprak mensen die totaal uitgeput zijn en zag kinderen die vreselijk ondervoed zijn, afschuwelijk. Bijzonder genoeg zijn er nog wel markten waar voedsel verkocht wordt. De cash transfers zijn essentieel in een plek als Mafa. Het heeft een cash-based economie met nog steeds werkende markten, terwijl de gevluchte gezinnen uit een economie komen waar ze van de landbouw leefden en compleet zelfvoorzienend waren. Door de cash transfers draaien de vrouwen mee in de lokale economie en onderhouden zij hun familie.”

Oost-Afrika cash transferFatima uit Nigeria krijgt contant geld

Fatima (42) staat aan het hoofd van haar gezin met zes kinderen. Ze vluchtte met haar gezin toen Boko Haram haar geboortedorp bestormde. Ze moest zonder haar man vluchten, die ze later weer tegen kwam in Kaleri, waar ze nu woont. Een slangenbeet tijdens zijn vlucht werd Fatima´s man echter fataal en drie dagen na aankomst in Kaleri overleed hij. Fatima staat er dus alleen voor. Sinds drie jaar heeft Fatima een eigen onderneming in het maken en verkopen van traditioneel eten. Met hulp van Plan heeft ze haar onderneming kunnen opschalen en kan ze haar huur en eten betalen. Naar eigen zeggen zorgt deze hulp voor haar meest urgente levensbehoeften, omdat ze zelf kan kiezen waaraan ze het besteedt.

Miljoenen mensen hebben nog steeds voedselhulp nodig. Doneer ook voor Oost-Afrika.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.