Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties, waaronder Plan International. De alliantie is in 2015 opgericht door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken biedt de Dutch Relief Alliance snelle noodhulp aan slachtoffers van crises wereldwijd. Het stijgend aantal humanitaire rampen was reden voor de Nederlandse overheid om een coalitie van organisaties op te richten die hier zo goed en zo snel mogelijk op kunnen reageren. Wereldwijd hebben 134 miljoen mensen noodhulp nodig om te kunnen overleven.

De Nederlandse overheid heeft tussen 2015 en 2017 € 202 miljoen beschikbaar gesteld voor o.a. hulp aan Jemen, Irak, Zuid-Sudan, Syrië en Bangladesh. Voor de periode 2018 – 2021 is er € 240 miljoen beschikbaar gesteld. De beleidsnota voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van minister Kaag, de verantwoordelijke minister, onderstreept het belang van noodhulp en het belangrijke werk van de Dutch Relief Alliance.

Lees meer over de beleidsnota voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van minister Schreinemacher

Hoe werkt de Dutch Relief Alliance?

Bij elke crisis of ramp die in aanmerking komt voor hulp uit Nederland, kijken de leden van de DRA samen met het ministerie welke hulp het hardst nodig is. Ook wordt bekeken of er Nederlandse organisaties ter plekke zijn die hulp kunnen bieden. Vervolgens stellen de hulporganisaties een gezamenlijk plan van aanpak op, dat wordt ingediend bij het ministerie. Per crisis treedt één van de leden op als penvoerder en stelt een gezamenlijk programma op met een selectie van de leden. De verschillende organisaties stemmen hun hulp op elkaar af. De ene organisatie heeft bijvoorbeeld meer ervaring met de logistiek van voedselhulp, een andere met het opzetten van sanitaire voorzieningen of het bieden van bescherming aan kinderen, zoals bijvoorbeeld geldt voor Plan International. Zodra het Ministerie van Buitenlandse Zaken een voorstel voor een gezamenlijke noodhulpactie goedkeurt, begint binnen 72 uur de interventie, ofwel de joint response, in het crisisgebied.

Plan International is onderdeel van gezamenlijke DRA-acties in Sudan, Zuid-Sudan, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Burkina Faso  en werkte eerder als lid van de DRA in Zimbabwe, Guinee (ebola respons) en  Ethiopië.

dutch relief alliance

Plan International’s toegevoegde waarde

Binnen de DRA richt Plan International zich voornamelijk op de bescherming van kinderen, voedselzekerheid en voeding. Gender speelt in alle programma’s een belangrijke rol, evenals zogenaamde cash transfers; het verstrekken van geld in noodhulpsituaties.

Veertien Nederlandse hulporganisaties verenigd

De Dutch Relief Alliance bestaat uit de volgende organisaties: Plan International, CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Tearfund NL, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, World Vision en ZOA.

Lees hier meer over de Dutch Relief Alliance

Brochure DRA 2017 (Engelstalig)

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.