Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties, waaronder Plan International. De alliantie is in 2015 opgericht en wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken biedt de Dutch Relief Alliance snelle noodhulp aan slachtoffers van crises wereldwijd. Het stijgend aantal humanitaire rampen was reden voor de Nederlandse overheid om een coalitie van organisaties op te richten die hier zo goed en zo snel mogelijk op kunnen reageren. Wereldwijd hebben 360 miljoen mensen noodhulp nodig om te kunnen overleven.

Plan International is onderdeel van gezamenlijke DRA-acties in Sudan, Zuid-Sudan, Ethiopië, Mozambique en Myanmar, Ethiopië. Eerder werkten we als lid van de DRA in Zimbabwe, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Burkina Faso.

Hoe werkt de Dutch Relief Alliance?

Bij elke crisis of ramp die in aanmerking komt voor hulp uit Nederland, kijken de leden van de DRA samen met het ministerie welke hulp het hardst nodig is. Ook wordt bekeken of er Nederlandse organisaties ter plekke zijn die hulp kunnen bieden. Vervolgens stellen de hulporganisaties een gezamenlijk plan van aanpak op, dat wordt ingediend bij het ministerie. Per crisis treedt één van de leden op als penvoerder en stelt een gezamenlijk programma op met een selectie van de leden. De verschillende organisaties stemmen hun hulp op elkaar af. De ene organisatie heeft bijvoorbeeld meer ervaring met de logistiek van voedselhulp, een andere met het opzetten van sanitaire voorzieningen of het bieden van bescherming aan meisjes en jonge vrouwen, zoals bijvoorbeeld geldt voor Plan International. Binnen 72 uur begint de interventie, ofwel de joint response, in het crisisgebied.

 

dutch relief alliance

Plan International’s toegevoegde waarde

Binnen de DRA richt Plan International zich in het bijzonder op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen, voedselzekerheid en voeding. Gender speelt in alle programma’s een belangrijke rol, evenals zogenaamde cash transfers; het verstrekken van geld in noodhulpsituaties.

Veertien Nederlandse hulporganisaties verenigd

De Dutch Relief Alliance bestaat uit de volgende organisaties: Plan International, CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Tearfund NL, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, World Vision en ZOA.

Lees hier meer over de Dutch Relief Alliance

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.