Zes uitdagingen bij het bieden van noodhulp

Met de ruim 2 miljoen euro die Plan ontvangt vanuit de Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ bieden we noodhulp in Nigeria, Zuid-Sudan en Ethiopië. Uiteraard zijn we zo snel mogelijk van start gegaan met onze hulp en doen we er alles aan om zo veel mogelijk mensen te helpen. Maar soms kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om in dit soort landen hulp te bieden. We zetten de uitdagingen voor je op een rij.

Nigeria

1. Slechte bereikbaarheid

De landen waar Plan zich nu inzet, zijn uitgestrekt en kennen slechte, soms onbegaanbare wegen. Naast de allesverwoestende droogte is in gebieden in Noordoost-Nigeria en Zuid-Sudan het regenseizoen begonnen. Door heftige regenval zijn wegen onbegaanbaar. Ook zijn sommige gebieden te gevaarlijk om te komen. In Zuid-Sudan zijn bijvoorbeeld drie projectgebieden (Nimule, Melijo en Mugali) waar Plan werkt, die alleen te bereiken zijn met het vliegtuig. Op de wegen er naar toe zijn vaak gevechten tussen het overheidsleger en de rebellen, waarbij ook ‘onschuldige voorbijgangers’ gevaar lopen.

2. Weinig gekwalificeerd personeel

Bij een ramp moet vaak direct nieuw personeel worden gezocht om de noodhulp te kunnen starten. Maar in veel ontwikkelingslanden is er een chronisch gebrek aan goed personeel; van technisch personeel tot artsen. Sabrina Gehrlein, medewerker noodhulp Plan Nederland: “Plan is na een ramp vaak op zoek naar nieuwe collega’s die gespecialiseerd zijn in voeding of watervoorzieningen en dit kan veel tijd kosten. Wij gaan niet eerder aan de slag dan wanneer we het juiste personeel hebben gevonden, anders kunnen we niet garanderen dat we de meest kwetsbare mensen van de juiste hulp kunnen voorzien.”

3. Ingestorte economie

In de landen waar Plan nu hulp biedt is – naast honger – vaak sprake van een ingestorte economie. Dat zorgt voor extreem hoge prijzen van goederen en diensten, waardoor de hulp duurder wordt. In sommige gebieden zijn weinig voorraden of is het te onveilig, waardoor alles moet worden geïmporteerd uit omringende landen. In Zuid-Sudan bijvoorbeeld is het te gevaarlijk om goederen via bepaalde routes te vervoeren. De goederen moeten daarom in Uganda worden gekocht, wat duur is en veel vertraging veroorzaakt door papierwerk.

4. Veel ontheemden en vluchtelingen

Grote aantallen ontheemden en vluchtelingen zijn op de vlucht voor droogte en geweld. Mensen trekken van plaats naar plaats op zoek naar voedsel, water en veiligheid. Deze verplaatsingen zijn moeilijk te voorspellen, waardoor het lastig is om hulp te plannen. Daarom worden Community Volunteers ingeschakeld, die Plan op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de gemeenschappen. Andersom laten deze vrijwilligers de mensen uit de gemeenschappen weten wanneer en waar Plan hulp biedt.

Noodhulp

5. Veiligheid

Gebieden waar honger heerst zijn vaak onveilig door oorlog of conflicten. Plan moet er voor zorgen dat de hulpactiviteiten onvoorspelbaar zijn, zodat organisaties als Boko Haram in Nigeria niet weten waar en wanneer er hulp geboden wordt. Dit maakt Plan namelijk een makkelijke prooi voor plundering of erger. Sabrina: “Lokaal veiligheidspersoneel monitort de situatie in onze werkgebieden meerdere malen per dag. Bij een veiligheidsdreiging staken we direct de activiteiten, totdat de situatie weer veilig genoeg is voor zowel onze collega’s als voor de mensen die we helpen.”

6. Logistiek

Naast het aanschaffen en transporteren van goederen, moet ook de ontvangst en de verdeling ervan geregeld worden. Zonder organisatie op locatie zou door conflicten en corruptie de hulp niet terecht komen bij de meest kwetsbare mensen. Plan brengt vooraf met lokale leiders en organisaties in kaart welke hulp nodig is en waar.

Miljoenen mensen hebben nog steeds voedselhulp nodig. Doneer ook voor Oost-Afrika.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.