Zes uitdagingen bij het bieden van noodhulp

Bij een ramp of conflict doet Plan International er alles aan om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te ondersteunen. Maar soms is het behoorlijk ingewikkeld om in noodsituaties hulp te bieden. We zetten zes uitdagingen op een rij.

1. Slechte bereikbaarheid

De landen waar Plan International zich inzet zijn uitgestrekt en hebben slechte, soms onbegaanbare wegen. Dat kan door een natuurramp verergerd worden, waardoor gebieden door bijvoorbeeld aardverschuivingen en overstromingen zijn afgesloten van de rest van de wereld. Ook zijn gebieden soms te gevaarlijk om naar toe te reizen. We hebben projectgebieden die alleen veilig te bereiken zijn met het vliegtuig, omdat er op de toegangswegen gevechten of roadblocks zijn.

Overstroming in Paraguay
Overstroming in Paraguay

2. Weinig personeel

Bij een ramp moet vaak direct nieuw personeel worden gezocht om de noodhulp te kunnen starten. Maar in veel landen zijn die mensen er niet. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan technisch personeel of artsen. Plan international moet na een ramp vaak op zoek naar specialisten op het gebied van bijvoorbeeld voeding of watervoorzieningen. Dit kan veel tijd kosten. Zonder het juiste personeel kunnen we niet garanderen dat we de meest kwetsbare mensen van de juiste hulp kunnen voorzien.

3. Ingestorte economie

In veel landen waar Plan International hulp biedt is de economie ingestort. Dat zorgt voor hoge prijzen van goederen en diensten, waardoor hulpverlening duurder wordt. In sommige gebieden zijn er te weinig voorraden van bepaalde middelen, waardoor we deze moeten importeren uit omringende landen. Dat is duur en levert veel vertraging op door al het papierwerk.

4. Veel mensen op de vlucht

Als grote groepen mensen vluchten voor droogte of geweld, is het moeilijk om te voorspellen waar ze naartoe gaan. Mensen trekken van plaats naar plaats, op zoek naar voedsel, water en veiligheid. Community Volunteers houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen in de gemeenschappen. Op die manier kunnen we op de juiste plaats de juiste projecten uitrollen. Andersom geven deze vrijwilligers de mensen uit de gemeenschappen informatie over waar Plan International werkt en ondersteuning kan bieden.

Opvanglocatie in Malawi voor mensen die op de vlucht zijn voor natuurgeweld.

5. Onveiligheid

Gebieden waar noodhulp nodig is, zijn soms onveilig door oorlog of conflicten. Plan International moet in zo’n situatie zorgen dat de timing van de activiteiten onvoorspelbaar is, zodat terreurorganisaties zoals Boko Haram niet weten waar en wanneer er hulp geboden wordt. Lokaal veiligheidspersoneel monitort in zo’n gebied de situatie meerdere malen per dag. Als die onveilig dreigt te worden, staken we direct onze activiteiten. Alleen als het veilig genoeg is voor zowel de mensen die we ondersteunen als ons personeel kunnen we ons werk doen.

6. Logistieke uitdagingen

Naast de uitdagingen voor het verkrijgen en vervoeren van hulpgoederen, zijn er logistieke uitdagingen op de eindlocatie. Zonder organisatie op locatie is er door conflicten en corruptie het risico dat de hulp niet terechtkomt bij de meest kwetsbare mensen. Plan International brengt vooraf met lokale leiders en organisaties in kaart welke hulp nodig is en waar.

Draag bij aan het noodfonds, om mensen in nood te helpen

Miljoenen mensen hebben noodhulp nodig

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.