Giro555

Giro555 bestaat uit elf organisaties die bij uitzonderlijke rampen hun krachten bundelen en gezamenlijk geld werven om levensreddende hulp te bieden aan slachtoffers. Tijdens een Nationale Actie werkt Giro555 samen met omroepen, zenders, bedrijven, scholen, sportverenigingen etc. in heel Nederland om bij het Nederlandse publiek geld in te zamelen. Tijdens een Nationale Actie wordt één actiecentrum opgericht door de samenwerkende hulporganisaties. Tijdens en na een actie houdt Giro555 het Nederlandse publiek op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het gedoneerde geld.

De afgelopen jaren is Giro555 in actie gekomen voor de slachtoffers van de hongersnood in o.a. Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen (2017 ), na de aardebeving in Nepal (2014), tijdens de ebola-uitbraak in Sierra Leone, Guinee en Liberia (2014) en na de allesverwoestende orkaan Haiyan op de Filipijnen (2013).

Hoe is Giro555-geld besteed?

Elf noodhulporganisaties slaan handen ineen bij een ramp

De organisaties achter Giro555 zijn: Plan Nederland, CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, World Vision en. Plan is sinds februari 2015 lid van Giro 555. Eerder was Plan Nederland als gastorganisatie betrokken bij de Giro555-actie voor noodhulp na de tsunami in Zuidoost-Azië (2004) en de aardbeving in Haïti (2010).

Naar de website van Giro555

Plan Nederland en noodhulp

Als een ramp of crises één van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan direct noodhulp en een bijdrage aan de wederopbouw. Het zijn de medewerkers van de lokale Plan-kantoren die de hulp bieden, zowel vlak na de ramp als daarna. Deze hulp richt zich vooral op kwetsbare kinderen en hun families. Projecten die Plan uitvoert zijn gericht op onderwijs, het tegengaan van ondervoeding van kinderen en de bescherming van kinderen. Bijvoorbeeld door het oprichten van kindvriendelijke ruimtes. In deze ruimten kunnen kinderen veilig spelen en hun verhaal kwijt en kan psychosociale hulp worden geboden. Plan probeert er alles aan te doen om het onderwijs weer snel op te starten. Het is voor de kinderen erg belangrijk om snel na een ramp weer een dagelijkse routine te krijgen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.