Giro555 voor Oekraïne: dit doet Plan International

 • 28 september 2022

Oekraïne en buurlanden verkeren in een grootschalige humanitaire crisis. Het conflict houdt inmiddels al langer dan zes maanden aan. Meer dan 7 miljoen mensen zijn de grens overgestoken, waarvan het overgrote merendeel vrouw of kind is. De lengte van het conflict eist zijn tol eist op de mentale gezondheid van kinderen en hun ouders en het risico op seksuele uitbuiting, misbruik en gendergerelateerd geweld blijft hoog. Dankzij Giro555 biedt Plan International bescherming en psychosociale hulp aan kinderen, meisjes en vrouwen en slachtoffers van misbruik of gendergerelateerd geweld.

Plan International bouwde de afgelopen decennia een grote deskundigheid op in crisissituaties overal ter wereld. Die kennis en ervaring gebruiken we nu om te voorzien in basisbehoeften en om kinderen, vooral meisjes, in Oekraïne en grenslanden te beschermen. Om hen snel te bereiken en kwalitatief goede hulp te bieden, werken wij samen met lokale organisaties in Oekraïne en Polen. Onze ervaring in crises leert dat vrouwen en meisjes in dergelijke situaties bijzonder kwetsbaar zijn en een verhoogd risico lopen op misbruik en gendergerelateerd geweld.

Oekraïense kinderen krijgen kamperend in de bossen een stukje zomer terug
Tijdens zomerkampen krijgen Oekraïense kinderen uit conflictgebieden de kans weer even kind te zijn (fotograaf: Katya Moskalyuk)

In Oekraïne

De situatie in Oekraïne verandert met de dag. Dit maakt hulpverlening uitdagend. Vanuit mobiele klinieken, (kinder)ziekenhuizen, opvangcentra, weeshuizen en kraamklinieken verlenen we:

 • Psychosociale hulp aan getraumatiseerde kinderen, vrouwen en ontheemden, onder meer in de vorm van zomerkampen en groepstherapie;
 • Hulpverlening na seksueel of gendergerelateerd geweld, naast voorlichting en informatievoorziening gericht op preventie;
 • Training en voorlichting van hulpverleners over mensenhandel, uitbuiting en misbruik en het herkennen van slachtoffers;
 • Opvang van kinderen en kwetsbare families op veilige plekken, de zogeheten ‘shelters’ en kindvriendelijke plekken;
 • Acute noodhulp in de vorm van voedsel, medicijnen en hygiënekits;
 • Cash en vouchers aan kwetsbare vluchtelingen waaronder alleenreizende moeders, wat zij kunnen gebruiken voor veilig onderdak, transport, voedsel of gezondheidszorg. Ook vermindert dit het risico op (seksuele) uitbuiting of misbruik.

Hulpverleners hebben speciale aandacht voor kwetsbare groepen, zoals meisjes, kinderen met een handicap, weeskinderen en alleenstaande moeders met jonge kinderen. Sinds de start van het conflict heeft Plan International in Oekraïne samengewerkt met International Medical Corps. Ook werken we samen met kinderrechtenorganisaties AUFCR en Defence for Children. De organisaties bieden sinds 2014 hulp in het land.

Lees ook: Oekraïense meisjes delen foto's van thuis

In Polen

Oekraïners die gevlucht zijn, moeten zo snel mogelijk hun leven kunnen oppakken. Eerste hulp bij verwerking van traumatische gebeurtenissen is hierbij cruciaal. 90 procent van Oekraïense vluchtelingen in Polen is vrouw of kind. Plan International ondersteunt hen met:

 • Psychosociale zorg, groepstherapie en doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg. Dankzij online therapie kunnen hulpverleners meer mensen bereiken;
 • (Mobiele) hulpcentra met alle ondersteuning op één plek. Denk aan juridische hulp, taalondersteuning, arbeidsmarktoriëntatie en hulp bij schoolinschrijving of digitaal onderwijs;
 • Financiële ondersteuning voor het huren van een woning, medicatie, ziekenhuiszorg, kinderopvang en ook onderwijs, zodat kinderen snel naar school kunnen. Bovendien helpt financiële ondersteuning (seksuele) uitbuiting of misbruik tegen te gaan;
 • Voorlichting en informatieverspreiding over risico’s op uitbuiting, mensenhandel, misbruik en gendergerelateerd geweld.

Plan International werkt in Polen samen met hulporganisatie HumanDOC. Naast hulpverlening biedt het programma in Polen werkgelegenheid voor gevluchte Oekraïners, door Oekraïense psychologen en andere professionals in te zetten.

Je steun is hard nodig!

Help kinderen uit Oekraïne zich weer even kind te voelen

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.