Giro555 voor Oekraïne: dit doet Plan International

  • 31 mei 2022

Oekraïne en buurlanden verkeren in een grootschalige humanitaire crisis. Oekraïense steden zijn verwoest, met enorm veel menselijk leed tot gevolg. Het conflict dwingt gezinnen te vluchten uit steden die onder vuur liggen. Meer dan 6 miljoen mensen zijn de grens overgestoken, waarvan 75.000 onbegeleide en van hun familie gescheiden kinderen. Bijna twee op de drie Oekraïense kinderen is ontheemd. Dankzij Giro555 kan Plan International bescherming en psychosociale hulp bieden aan specifiek kinderen, meisjes en vrouwen en slachtoffers van misbruik of gendergerelateerd geweld.

Plan International bouwde de afgelopen decennia een grote deskundigheid op in crisissituaties overal ter wereld. Die kennis en ervaring gebruiken we nu om te voorzien in basisbehoeften en om kinderen, vooral meisjes, in Oekraïne en grenslanden te beschermen. Om hen snel te bereiken en kwalitatief goede hulp te bieden, werken wij samen met lokale organisaties in Oekraïne en Polen. Onze ervaring in crises leert dat vrouwen en meisjes in dergelijke situaties bijzonder kwetsbaar zijn en een verhoogd risico lopen op misbruik en gendergerelateerd geweld.

In Oekraïne

De situatie in Oekraïne verandert met de dag en maakt hulpverlening uitdagend. Vanuit mobiele klinieken, (kinder)ziekenhuizen, opvangcentra, weeshuizen en kraamklinieken verlenen we:

  • Psychosociale hulp aan getraumatiseerde kinderen, vrouwen en ontheemden;
  • Hulpverlening na seksueel of gendergerelateerd geweld, naast voorlichting en informatievoorziening gericht op preventie;
  • Training en voorlichting van hulpverleners over mensenhandel, uitbuiting en misbruik en het herkennen van slachtoffers;
  • Opvang van kinderen en kwetsbare families op veilige plekken, de zogeheten ‘shelters’ en Child Friendly Spaces;
  • Acute noodhulp in de vorm van voedsel, medicijnen, hygiënekits, contant geld en vouchers.

Hulpverleners hebben speciale aandacht voor kwetsbare groepen, zoals meisjes, kinderen met een handicap, weeskinderen en alleenstaande moeders met jonge kinderen. Plan International werkt in Oekraïne samen met International Medical Corps en kinderrechtenorganisaties AUFCR en Defence for Children. De organisaties bieden sinds 2014 hulp in het land.

Lees ook: Sport- en speltherapie voor gevluchte kinderen in Moldavië

In Polen

Oekraïners die gevlucht zijn, moeten zo snel mogelijk hun leven kunnen oppakken. Eerste hulp bij verwerking van traumatische gebeurtenissen is hierbij cruciaal. Plan International steunt kinderen, meisjes en ouders in Polen met:

  • Psychosociale zorg, groepstherapie en doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg. Dankzij online therapie kunnen hulpverleners meer mensen bereiken.
  • (Mobiele) hulpcentra met alle ondersteuning op één plek. Denk aan juridische hulp, taalondersteuning, arbeidsmarktoriëntatie en hulp bij schoolinschrijving of digitaal onderwijs.
  • Financiële ondersteuning voor het huren van een woning, medicatie, ziekenhuiszorg, kinderopvang en ook onderwijs, zodat kinderen snel naar school kunnen.
  • Voorlichting en informatieverspreiding over risico’s op uitbuiting, mensenhandel, misbruik en gendergerelateerd geweld.

Plan International werkt in Polen samen met hulporganisatie HumanDOC. Naast hulpverlening biedt het programma in Polen werkgelegenheid voor gevluchte Oekraïners, door Oekraïense psychologen en andere professionals in te zetten.

Je steun is hard nodig!

Help kinderen uit Oekraïne zich weer even kind te voelen

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.