Oekraïense kinderen bouwen een nieuw leven op in Polen

Het integratiecentrum voor vluchtelingen in Warschau is een levendige plek, vol kleurrijk speelgoed en vrouwen en kinderen die in het Oekraïens met elkaar praten. Het is een van de vluchtelingencentra in Polen die is opgezet door Plan International en de HumanDoc Foundation.

“Elke maand komen er zo’n tweehonderd mensen langs,” vertelt Inna Kokhanova, casemanager bij het centrum. Zelf is ze ook gevlucht, samen met zo’n 1,4 miljoen andere Oekraïense vluchtelingen die zich sinds het uitbreken van de oorlog hebben aangemeld in Polen. “Het centrum is een veilige plek waar gevluchte kinderen en hun families steun kunnen vinden bij hun integratie.”

Een vrouw met een bril zit in een gele stoel. Ze kijkt uit het raam. Naast haar staat een plant.
Inna werkt bij het integratiecentrum in Warschau – Foto: Plan International / Arete / Kasia Strek

Van juridisch advies tot Poolse les

Het centrum ondersteunt vluchtelingen op verschillende manieren: van clubs voor moeders tot Poolse taallessen en psychosociale steun. “We kijken naar hun situatie en bieden passende hulp.”

Professionals die gespecialiseerd zijn in posttraumatische stressstoornissen geven er therapie aan kinderen en hun ouders. De meeste therapeuten zijn Oekraïens, waardoor het voor hen makkelijker is om met de moeders en kinderen in het centrum te praten. Ook veel volwassenen hebben mentaal last van de oorlog. Kinderen merken dit op: de zorgen van de ouders veroorzaken stress bij het kind. Daardoor kunnen ze zich minder goed ontwikkelen en voelen ze zich onveilig. Om te zorgen dat deze impact minimaal is, is het belangrijk dat ouders en kinderen de juiste steun krijgen.

Lees ook: Oekraïense meisjes delen foto’s van thuis
Een blonde vrouw zit aan tafel met een jongetje met donker haar en een grijze trui. Achter hen zit nog een vrouw, de moeder van het jongetje.
Pavel krijgt logopedie van een Oekraïens sprekende therapeute – Foto: Plan International / Arete / Kasia Strek

“Het normale leven verdween”

Natalia bezoekt het centrum regelmatig. Ze is lerares Engels en vertaler en komt uit het zuidoosten van Oekraïne. In maart 2022 vluchtte ze met haar moeder en drie kinderen naar Polen. Ze bezoekt het centrum vooral voor haar vijfjarige zoon Pavel, die een beperking heeft.

“Pavel begon pas met praten toen hij al vier jaar oud was,” vertelt Natalia. “Hij ging in Oekraïne naar een logopedist, maar toen de oorlog begon, stopte dat. Het normale leven verdween.”

Toen de oorlog begon, verdween het normale leven

Extra moeilijkheden

In plaats daarvan moesten Natalia en Pavel vluchten. Ze maakten een traumatische en angstaanjagende tocht. Voor veel kinderen met een beperking brengt de oorlog extra moeilijkheden met zich mee.

Bij het integratiecentrum kon Pavel zijn logopedie-programma weer oppakken, met de hulp van Oekraïense therapeuten en psychologen. “Het programma bestaat uit elf sessies,” vertelt Natalia. “Hij heeft er pas één gehad, maar hij gaat nu al vooruit.”

Twee vrouwen omhelzen elkaar. Ze lachen.
Daryna ontvluchtte Oekraïne samen met haar moeder Iryna, nu geven ze les bij een Spynka centrum – Foto: Plan International / Arete / Kasia Strek

Ruggengraat en verbinding

Daryna ontvluchtte Oekraïne samen met haar moeder Iryna. Nu werken ze in Lódz, twee uur van Warschau, in een van de negen Spynka centra die ondersteund worden door Plan International.

Deze centra zetten in op het ondersteunen van onderwijs van Oekraïense en Poolse kinderen in heel Polen. In het Oekraïens betekent ‘spynka’ ruggengraat of ruggensteun, in het Pools iets dat dingen met elkaar verbindt. Passende betekenissen voor de families die de centra bezoeken.

Lees ook: Eén jaar conflict in Oekraïne: zo helpt Plan International

Lesgeven

Bij Spynka konden Daryna en Iryna zich laten omscholen, waardoor ze nu les mogen geven op Poolse kinderopvangcentra. “We leerden bijvoorbeeld over voeding en hygiëne, maar natuurlijk ook over werken met kinderen,” vertelt Daryna, die nu ook Pools leert. “We dansen, zingen en tekenen met ze en zorgen voor routine. Het past perfect bij me. Ik heb weer stabiliteit in mijn leven en ik verdien een geld met een leuke baan.”

Ik heb weer stabiliteit in mijn leven en ik verdien een geld met een leuke baan

Nikita knuffelt zijn moeder Maryna. Nikita draagt een rood t-shirt. Maryna lacht, draagt een blauw shirt en een zwarte pet.
Maryna en haar zoontje Nikita – Foto: Plan International / Arete / Kasia Strek

Trots

Ook Maryna’s leven is door Spynka compleet veranderd. In Oekraïne werkte ze al vijftien jaar lang bij een bank. “Het was een goede baan en ik kon er goed van leven.” Maar toen begon de oorlog en moest ze vluchten.

Maryna kwam samen met haar zoontjes naar Polen. Door Spynka heeft ze nu weer een inkomen. “Het was fantastisch om mijn eerste salaris te krijgen,” zegt ze. “Het eerste wat ik kocht was lippenstift voor mezelf, speelgoed voor mijn jongste en een koptelefoon voor mijn oudste, Nikir. Ik was zo trots: ik kan mezelf redden in het buitenland!”

Meer weten over onze programma's in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ondersteuning

Plan International is sinds maart 2022 actief in Polen om te ondersteunen bij de toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Dit wordt onder andere gedaan met middelen uit de Giro555-actie voor Oekraïne. We richten ons hierbij op onderwerpen waar we met onze expertise op aansluiten, zoals kindbescherming, psychosociale steun, onderwijs en het tegengaan van seksuele uitbuiting en seksueel geweld. Plan International focust hierbij extra op meisjes, omdat zij vaak het hardst geraakt worden door een crisis of conflict.

Kinderen mogen nooit de dupe worden van geweld

Steun het noodfonds van Plan International

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.