“We zijn een kostenpost voor onze families”

Maria* (14) uit Mozambique werd gedwongen om te trouwen toen ze pas twaalf was. Ze wist haar huwelijk te ontvluchten en keerde terug naar de schoolbanken. Maar door het coronavirus veranderde alles. “Nu de scholen gesloten zijn, vertellen mensen me dat het een slechte beslissing was om mijn man te verlaten.”

“Ik was zo blij dat ik weer terug naar school kon gaan”, vertelt Maria. “Toen ik trouwde, had ik nooit durven dromen dat ik op een dag weer student zou zijn. Maar niet iedereen steunde me bij mijn keuze om te scheiden van mijn man en weer naar school te gaan. Sommige mensen in mijn dorp geloven nog steeds dat het enige doel voor meisjes is: trouwen en kinderen krijgen.”

Maria leest in haar werkboekje.

Sluiting van de scholen

De regering van Mozambique besloot vanaf 23 maart de scholen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maria heeft sindsdien geen onderwijs meer gevolgd, net zoals veel andere meisjes en jongens in Mozambique. Vooral met de miljoenen meisjes die thuis zitten, zijn er grote zorgen dat het aantal kindhuwelijken in het land in korte tijd snel zal toenemen.

Trouwen in je pubertijd

Nampula, de provincie waar Maria woont, heeft het hoogste percentage kindhuwelijken in Mozambique. Veel meisjes trouwen er al aan het begin van hun pubertijd. Ook Maria is bang dat de uitbraak van het coronavirus zal leiden tot meer kindhuwelijken. “Mensen in mijn dorp adviseren jonge meisjes om jong te trouwen omdat ze denken dat de scholen niet meer open zullen gaan dit jaar”, legt ze uit. “Door thuis te blijven zijn we een extra kostenpost voor onze arme families.”

Mensen in mijn dorp adviseren jonge meisjes om jong te trouwen

Geen schoolspullen

Maria zelf moest twee jaar geleden ook trouwen om de financiële druk op het gezin te verlichten. “Mijn ouders hebben zeven kinderen en hadden geen geld om schoolmaterialen voor ons allemaal te betalen”, vertelt ze. “Ze moedigden me aan om jong te trouwen, zodat ze voor mij geen spullen zoals een uniform en boeken meer hoefden te betalen. Mijn ex-man beloofde mijn familie dat hij mij deze schoolspullen zou geven als ik met hem trouwde. Dit bleek een leugen te zijn. Ik heb tijdens mijn huwelijk twee jaar school gemist.”

Lees ook: Gendergelijkheid is essentieel in de strijd tegen het coronavirus

Een leven in armoede

Mozambique heeft een van de hoogste percentages kindhuwelijken in de wereld: bijna de helft van de meisjes trouwt er voordat ze 18 zijn. Kindhuwelijken zorgen ervoor dat meisjes stoppen met school en een leven in armoede tegemoet gaan. Ze zijn kwetsbaar voor fysiek en seksueel geweld en tienerzwangerschappen.

Vanwege het coronavirus wordt het risico op een kindhuwelijk voor meisjes nog groter. “Veel mensen in mijn dorp zijn hun baan verloren. Zij kunnen hun kinderen ook niet meer terug naar school sturen nadat de scholen weer begonnen zijn. Ze hebben extra kosten omdat ze hun kinderen die thuiszitten nu meer eten moeten geven, iets wat ze anders op school zouden krijgen. Mijn twee vijftienjarige nichtjes denken er ook over na om een man te vinden die voor hen kan zorgen in deze moeilijke tijd. Veel oudere mannen doen hen die belofte”, zegt Maria.

Mijn nichtjes denken er ook over na om een man te vinden

Betere kansen

Plan International hielp Maria om uit het huwelijk te stappen en terug naar school te gaan. Ook zorgen we ervoor dat ze tijdens de pandemie thuis onderwijs kan volgen. “Ik krijg werkboeken zodat ik mijn schoolwerk bij kan houden nu de scholen gesloten zijn”, vertelt Maria enthousiast.

“Ik hoop dat meer meisjes dezelfde kansen krijg als ik nu heb”, voegt ze toe. “Toen ik uit mijn huwelijk stapte en terug naar school ging, realiseerde ik me hoe erg ik van leren houd. Trouwen op zo’n jonge leeftijd was een slechte beslissing, maar veel meer meisjes zullen hier slachtoffer van worden als ze niet dezelfde steun krijgen als ik.”

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Wat doet Plan?

Plan International strijdt in Mozambique tegen kindhuwelijken en steunt meisjes zoals Maria die terug naar school willen gaan. We leren hen bijvoorbeeld wat hun rechten zijn, iets waarvan maar weinig meisjes op de hoogte zijn. In samenwerking met het Mozambikaanse ministerie van onderwijs maken we onderwijs op afstand mogelijk voor kinderen in moeilijk bereikbare gebieden.

Door het coronavirus zal het aantal kindhuwelijken wereldwijd alleen maar toenemen. Je dochter uithuwelijken betekent voor veel arme gezinnen immers een mond minder om te voeden. Om dit tegen te gaan geeft Plan International voorlichting via radio en social media om jongeren zelf, maar ook ouders bewust te maken van de risico’s van kindhuwelijken. Ook bieden we ouders financiële steun zodat ze hun familie kunnen onderhouden. Daarnaast zorgen we voor hulplijnen en schuilplaatsen waar kwetsbare vrouwen en meisjes terecht kunnen. Zo proberen we meisjes zo goed mogelijk te beschermen.

Samen proberen we de impact van het coronavirus in te dammen.

Help jij ons mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.