Stoere Sanita stopte haar eigen kindhuwelijk

Uitgehuwelijkt op haar dertiende? Echt niet! Sanita uit Indonesië overtuigde haar ouders dat ze beter naar school kon blijven gaan. Ze groeide uit tot een strijder voor meisjesrechten.

Sanita (22) groeide op in een afgelegen dorp op Java. “Mijn vader was timmerman en mijn moeder verkocht etenswaren. We hadden weinig geld, geen boeken en al helemaal geen computer. Toen ik dertien was wilden mijn ouders mij uithuwelijken omdat ze te arm waren om voor me te zorgen.”

Hoeveel ben ik waard?

Zo jong als ze was, besloot Sanita hier een stokje voor te steken. “Ik vroeg mijn ouders: ‘Hoeveel ben ik waard? Als jullie dit huwelijk stoppen en mij naar school laten gaan, dan zal ik later alles wat jullie aan mij hebben uitgegeven terugbetalen. Als jullie mij dwingen om te trouwen, komt er niets van me terecht’.” Uiteindelijk gaven haar ouders toe. “Ik hoefde niet te trouwen en mocht op school blijven.”

Pleidooi

Nu, tien jaar later, is Sanita een voorvechtster voor meisjesrechten. Ze vertegenwoordigde Indonesië op het Asian Youth Forum in Japan. Daar hield ze een bevlogen pleidooi om schendingen van meisjesrechten in Azië en de Pacific tegen te gaan. “Ik zag hoe andere meisjes wel werden uitgehuwelijkt. Daarom besloot ik iets te doen.”

Dossier kindhuwelijken

De juiste beslissing

De ouders van Sanita kunnen nauwelijks geloven hoe ver hun dochter op eigen kracht is gekomen. Ze betaalde haar studie zelf. “Door wat ik heb bereikt zien ze nu echt in dat ze toen de juiste beslissing hebben genomen. Als mensen vragen waarom ik nog niet ben getrouwd, zeggen ze dat ik daarvoor te waardevol ben.”

Lichtend voorbeeld

Sanita is vastbesloten om andere meisjes te helpen om ook alles uit het leven te halen. Ze wordt binnen haar gemeenschap gezien als een heldin. “Als ik naar mijn dorp ga, zeggen andere ouders tegen hun kinderen dat ze een voorbeeld aan mij moeten nemen.” Sanita is moedig, slim en ze heeft de universiteit gedaan.

Cultuuromslag

Om kindhuwelijken te stoppen is een cultuuromslag nodig. “Religie en cultuur vormen de pilaren van de gemeenschap. Onze leiders moeten anders leren denken. We moeten meisjes en vrouwen kracht geven, vooral door middel van scholing, want meisjes zonder opleiding denken dat het huwelijk hun enige optie is.”

Trouwleeftijd

Sanita is vicepresident van een jeugdcoalitie voor meisjes die met hulp van Plan werd opgezet. Samen met 80 leden van twintig jeugdgroeperingen lobbyt ze bij wetgevers om de minimum trouwleeftijd te verhogen van 16 naar 18. Ook pleit ze ervoor om jongeren te betrekken bij beleid. “In Indonesië vormt de jeugd dertig procent van de bevolking, de regering moet rekening met ons houden.” Gelukkig helpt de actie. “Door onze inspanningen betrekt het Ministerie van Jeugd ons nu al bij het ontwikkelen van een nationale strategie voor kinderbescherming.”

Betere toekomst

De strijd van de stoere activiste is nog lang niet klaar. “Geen meisje moet van school gaan en op haar dertiende trouwen. Dat is het leven waar ik ternauwernood aan ontsnapte omdat ik voor mijn rechten opstond en een betere toekomst eiste. Ik roep alle meisjes op om moedig te zijn en nee te zeggen tegen het huwelijk.”

Lees hier wat Plan doet tegen kindhuwelijken.

 

Sms KINDHUWELIJK naar 4333 en doneer eenmalig € 3. Zo help je Plan in de strijd tegen kindhuwelijken.

Stop kindhuwelijken

Sms KINDHUWELIJK naar 4333

Bekijk de voorwaarden van de sms-actie.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.