Muluwork trouwde op haar vijfde, maar zet zich nu in om kindhuwelijken te stoppen

De 47-jarige Muluwork uit Ethiopië is een vrouwelijke leider in haar gemeenschap. Toen ze nog maar vijf jaar oud was, werd ze door haar ouders uitgehuwelijkt. Ze was zeven jaar toen haar man bij haar kwam wonen. Ondanks alle barrières bleef Muluwork bij haar man en ze hebben samen vijf kinderen.

Muluwork voert de door Plan International in 2016 opgerichte werkgroep aan die strijdt tegen kindhuwelijken in haar community. Ze zorgt ervoor dat ouders die hun dochters of zonen vroeg willen uithuwelijken worden gemeld bij de autoriteiten en een hoge boete ontvangen.

“Een deel van mij stierf die dag”

“Ik was vijf jaar toen ik uitgehuwelijkt werd. In die tijd wist ik niet echt wat er gebeurde omdat ik zo jong was. Maar als ik er nu aan terugdenk voelde de ceremonie meer als een begrafenis dan als een bruiloft. Ondanks dat ik in het middelpunt van de ceremonie stond, had ik niets te zeggen over wat er gebeurde. Een deel van mij stierf die dag,” vertelt Muluwork.

“In die tijd was het heel normaal dat een kind van die leeftijd ging trouwen. Mijn familie en die van mijn man wilden de banden tussen onze families versterken en ze dachten dat een huwelijk hierbij ging helpen.”

Ongelukkig bestaan

“Ik was zeven jaar toen mijn man bij mij kwam wonen. Hij was op dat moment 27 jaar oud. Zijn familie vond het niet leuk dat ik naar school ging, dus toen ik tien was stopte ik met school. Vanaf dat moment had ik een ongelukkig bestaan – ik moest graan vermalen en alles in het huishouden zelf doen.”

Lees ook: Isha werd verstoten door haar familie omdat ze weigerde te trouwen

“Mijn man was ook niet gelukkig. Hij was ook door zijn familie gedwongen om te trouwen. Maar dat betekende niet dat hij niet verwachtte dat ik met hem naar bed zou gaan. Als ik dit niet deed, zou ik geslagen worden.”

Andere wending

“Toen ik vijftien was, kreeg ik mijn eerste kind. Het was een hele moeilijke bevalling die vier dagen duurde. Ik was zeventien toen ik mijn tweede kind kreeg. Ik vond het heel moeilijk om mijn baby’s te verzorgen en al het huishouden in mijn eentje te doen. Ik huilde heel vaak.”

Wij zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om de huwelijken van bijna veertig kinderen te stoppen

“Ik heb nu vijf kinderen, waarvan drie meisjes. Geen van hen is jong getrouwd. Ik heb ervoor gezorgd dat ze een opleiding kregen en dat ze zich bewust waren van de moeilijkheden die ik als kindbruid tegenkwam. Ik ben er heel gelukkig mee dat hun leven anders is gelopen.”

Strijd tegen kindhuwelijken

“Nu ben ik lid van een werkgroep tegen kindhuwelijken in mijn community. Wij zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om de huwelijken van bijna veertig kinderen te stoppen. Ik leid een groep van dertig mensen die in actie komen als we horen dat er gezinnen zijn die van plan zijn om hun dochters vroeg te laten trouwen. Dat doen we allereerst door ouders uit te leggen waarom een kindhuwelijk niet in het belang is van hun kinderen, zowel dochters als zonen. Deze gezinnen krijgen vervolgens een boete van 5.000 birr (ongeveer € 150) en er wordt een melding gemaakt bij de autoriteiten.”

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

“Mijn team vertelde de vader van een jong meisje dat op het punt stond om uitgehuwelijkt te worden, dat hij niet langer voor de kerk mocht werken als priester en dat hij een boete zou krijgen als hij het huwelijk van zijn dochter niet afzegde.”

“Ik heb mijn ouders nooit vergeven”

“Door hard te werken en in actie te blijven komen kunnen we kindhuwelijken uiteindelijk helemaal uitbannen. Het is mijn droom om dat te realiseren, zodat geen enkel ander meisje zo lijdt als ik.”

Door mijn ouders heb ik mijn opleiding en mijn kans op geluk gemist

“Ondanks onze problemen besloten mijn man en ik om samen te blijven in het belang van onze kinderen. Ik heb mijn ouders nooit vergeven voor wat ze me hebben aangedaan. Door hen heb ik mijn opleiding en mijn kans op geluk gemist. Wie kan dat ooit vergeven?”

Dit doet Plan International

Plan International steunt meisjes en geeft voorlichting aan ouders, meisjes, jongens, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties en vertelt hen over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken, het belang van onderwijs voor meisjes en het respecteren van de rechten van meisjes.

We zetten ons wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en willen ervoor zorgen dat alle kinderen minstens negen jaar naar school gaan. Want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Met signaleringssystemen spoort Plan International meisjes op die ineens wegblijven van school. In Bangladesh bijvoorbeeld, zijn groepen jongeren getraind als wedding busters. Wanneer uithuwelijking van een jong meisje dreigt, komen zij onder begeleiding van Plan International in actie om de ouders ertoe te bewegen van het huwelijk af te zien.

Kom in actie tegen kindhuwelijken!

Help jij mee?

Do something. Word kindsponsor.
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.