Isha werd verstoten door haar familie omdat ze weigerde te trouwen

Isha* (16) uit Sierra Leone werd op 12-jarige leeftijd gedwongen tot meisjesbesnijdenis (FGM). Kort daarna kreeg ze te horen van haar ouders dat ze moest trouwen. Toen ze weigerde om te trouwen, werd ze uit huis gezet.

“Ik was 12 toen ik besneden werd,” vertelt Isha*. “Mijn ouders hadden me niet gewaarschuwd. Ik was achter ons huis aan het spelen met mijn vrienden toen mijn moeder me belde dat ik naar binnen moest komen om water te halen. Zodra ik naar binnen ging werd ik geblinddoekt, zodat ik niks kon zien. Toen gebeurde het.”

‘Moet ik trouwen of mag ik naar school?’

“School was geen prioriteit voor mijn ouders. Soms haalden ze mij uit de klas omdat ze mijn schoolgeld niet konden betalen. Dan bleef ik thuis en moest ik helpen met koken en schoonmaken. Ze beloofden me dat ze mijn school zouden betalen zodra ze meer geld hadden.”

Lees ook: Mayabi werd uitgehuwelijkt, verkracht en geslagen

“Na mijn besnijdenis dwongen mijn ouders mij om te trouwen. Ik vroeg me af: ‘Moet ik trouwen of mag ik naar school?’. Het was een moeilijke strijd tussen mij en mijn ouders,” vertelt Isha.

Ouders zijn het probleem

“Ik realiseerde me dat ik anders was dan zij. Hoewel ik weet dat er mensen in Sierra Leone zijn die kindhuwelijken proberen te stoppen, weet ik ook dat het onze ouders zijn die het probleem veroorzaken omdat ze alleen maar aan geld denken.”

Ik besefte dat ze mijn clitoris hebben verwijderd. Ik ben hierdoor een deel van mijn lichaam kwijtgeraakt dat ik nooit meer terugkrijg.

“Mijn ouders hadden niet de financiële middelen om mij te onderhouden. Het enige wat ze wilden was dat ik zou trouwen. Toen ik zei dat ik het niet wilde doen, vertelden ze me dat ik uit huis moest. Het was moeilijk om dat mee te maken. En ondanks dat ook anderen mijn ouders ervan probeerden te overtuigen het niet te doen, gooiden ze me eruit.”

Girl Power Group

Tegenwoordig is Isha* lid van de Girl Power Group van Plan International. Ze treedt op als mentor in haar school en voorziet meisjes van de kennis die ze nodig hebben om zich te beschermen tegen besnijdenissen. Ze vertelt haar verhaal en waarom het van belang is om de praktijk van meisjesbesnijdenissen uit te roeien.

“Momenteel woon ik op een school die meisjes en jongens, die thuis moeilijkheden hebben ondervonden, ondersteunen. Toen ik hier kwam leerde ik pas wat FGM inhoudt. Ik besefte dat ze mijn clitoris hebben verwijderd. Ik ben daardoor een deel van mijn lichaam kwijtgeraakt dat ik nooit meer terugkrijg.”

Lees ook: Het Girl Power programma tegen kindhuwelijken

“Op mijn school ben ik een mentor voor andere meisjes. Ik maak deel uit van de Girl Power Club die Plan International steunt – wij noemen het de GPG – en ik vertel de andere meisjes over mijn ervaringen. Ik laat ze weten wat ze kunnen doen als ze zich ooit in een soortgelijke situatie bevinden. Dat zelfs als hun ouders hen proberen te dwingen, zij het recht hebben om hulp te krijgen.”

De juiste mentaliteit

“Toen ik voor het eerst op deze school kwam, had ik niet gedacht dat ik ooit een rolmodel zou kunnen zijn. Ik was erg verlegen. Met de hulp van GPG kreeg ik de moed om te praten – eerst in de klas, daarna in vergaderingen en nu ook op verschillende scholen.”

“Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat je de juiste mentaliteit moet hebben. Hiermee kom je vooruit en kun je alles bereiken wat je wilt. Dit zal het gedrag, het denken en de capaciteiten van meisjes veranderen.”

Nu veel meisjes naar school gaan, denk ik dat mensen snappen dat meisjes ook leidinggevende posities moeten krijgen.

“Dit geldt ook voor anderen. Mensen in machtsposities moeten luisteren naar wat meisjes te zeggen hebben, want we hebben hetzelfde recht op onderwijs als mannen. Er is een spreekwoord dat zegt: ‘If you educate a girl, you educate a whole nation.’”

“Mensen met macht willen vaak niet naar ons luisteren. Dit komt deels doordat meisjes een paar jaar geleden nog niet geloofden dat ze gelijk waren aan jongens. Ze dachten niet dat ze op een podium konden staan en iets te zeggen. Nu veel meisjes naar school gaan, denk ik dat mensen snappen dat ze meisjes ook leidinggevende posities moeten krijgen.”

* De naam is veranderd om de identiteit te beschermen.

Samen kunnen we meer meisjes beschermen.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.