Indonesische powervrouwen in actie voor gezond dorp

Op het platteland in Oost-Nusa Tenggara, de meest zuidelijke provincie van Indonesië, hebben de meeste mensen maar weinig kennis over hygiëne. Water, zeep en goede toiletten zijn er vaak niet en het is er heel normaal om in de openlucht te poepen en te plassen. Maar een paar powervrouwen proberen daar verandering in te brengen.

Het zijn vooral boeren die in de dorpen op het platteland wonen. Door gebrek aan water en zeep wassen maar weinigen hun handen nadat ze op het land hebben gewerkt. Vooral vrouwen en meisjes zijn verantwoordelijk voor zaken als water halen en de gezondheid van kinderen, maar zij worden niet betrokken bij belangrijke beslissingen over hygiëne en gezondheid. Powervrouwen Mama Nata, Emi en Mama Fina besloten in actie te komen!

Emi en Mama Nata vullen formulieren in
Emi en Mama Nata.

Diarree

De dood van twee baby’s een paar jaar geleden achtervolgt het dorp van Mama Nata en Emi nog steeds. “Mensen in dit dorp dachten niet echt aan hygiëne, totdat de baby’s overleden aan diarree”, vertelt Emi. Er waren te weinig toiletten in het dorp en veel mensen deden daarom hun behoeften in de buitenlucht. Door het gebrek aan hygiëne zijn toen veel mensen ziek geworden.

Mensen in dit dorp dachten niet echt aan hygiëne

Ook wisten maar weinig van de inwoners van het dorp dat het belangrijk is om van schoon water te drinken. “De mensen hier zijn niet gewend om hun water eerst te koken voordat ze het drinken. Ze hebben geen idee hoe gevaarlijk dat kan zijn,” legt Mama Nata uit.

Niet meer wildpoepen

Mama Nata, Emi en een aantal andere vrouwen uit het dorp vonden dat het genoeg was geweest! Het kon zo niet langer met de slechte hygiëne in hun dorp. Ze volgden trainingen van Plan International en leerden zo alles over veilig drinkwater, het belang van toiletten en het verbeteren van de hygiëne in het dorp. Ze leerden ook om hun kennis weer door te geven aan de anderen in de het dorp. Met hulp van Plan zamelden ze bovendien geld in om toiletten en septische putten te bouwen in het dorp.

Lees hier meer over wat Plan International doet op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne

“Nadat Plan International ons leerde hoe we hygiënischer konden leven, hebben we met het dorp eigen toiletten gebouwd. Onze dorpsgenoten doen hun behoeften niet meer in de buitenlucht. Mensen maken nu zelfs hun eigen handenwaspunten van jerrycan”, vertelt Emi trots.

124 toiletten

Ook in het dorp van Mama Fina was slechte hygiëne een groot probleem. Nadat ze deelnam aan een workshop van Plan International, waarbij ze leerde hoe je zelf een toilet kunt bouwen, zette ze een eigen onderneming op in het maken van toiletten. Hierbij betrok ze ook andere vrouwen uit haar dorp. De vrouwen hebben tot dusver 124 toiletten gemaakt die niet alleen worden verkocht in hun eigen dorp, maar ook in dorpen uit de buurt.

Mama Fina zit achter haar zelfgemaakte toiletten.
Mama Fina (links) maakt zelf toiletten voor haar dorp.

Groot enthousiasme

“Ik nodigde de vrouwen in mijn dorp uit om samen te komen en een onderneming in sanitair op te zetten. Hoewel er nog steeds veel werk verzet moet worden als het gaat om hygiëne, zie ik dit als een fantastische kans voor mijn dorp,” legt Mama Fina uit. Het hele dorp is erg enthousiast over haar initiatief. Vooral nu ze in de trainingen van Mama Fina en haar vrijwilligers hebben geleerd hoe belangrijk het is om een toilet te gebruiken.

Ik zie dit als een fantastische kans voor mijn dorp

Betere sanitaire voorzieningen

Plan International werkt samen met dorpsleiders en de provinciale overheid van Oost-Nusa Tenggara om de watervoorzieningen en toiletfaciliteiten in de dorpen te verbeteren. Plan organiseert activiteiten om de mensen in de dorpen te informeren over het belang van goede sanitaire voorzieningen, handen wassen met zeep en het drinken van veilig drinkwater. Het doel van dit onderdeel van het programma is dat wildpoepen niet meer voor komt in de dorpen.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!

Vrouwen nemen de leiding

Hoewel vrouwen vaak het beste weten wat hun dorp nodig heeft op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, worden zij vaak niet betrokken worden bij beslissingen hierover. Daarom hanteert Plan International een gender transformative aanpak. Dit betekent dat Plan vrouwen aanmoedigt om de leiding te nemen bij het oplossen van problemen op dit vlak. Zo wordt niet alleen de hygiëne verbeterd, maar verbetert ook de positie van vrouwen in de dorpen. Mama Fina heeft inmiddels de leiding genomen over de volledige toiletproductie van haar dorp en dorpen in de omgeving. “Ik wil alle vrouwen in mijn omgeving inspireren om sanitair entrepreneur te worden.”

Plan en het WASH-consortium

Dit project wordt uitgevoerd door Plan International als onderdeel van het WASH SDG Consortium. WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne. Hier valt bijvoorbeeld schoon drinkwater, (toegang tot) wc’s en hygiëne (ook tijdens menstruatie) onder. Het WASH SDG Consortium is opgericht in 2017 met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken en bestaat uit SNV, WASH Alliance International* (WAI) en Plan International. Plan werkt binnen dit consortium in Indonesië, Ethiopië, Nepal, Uganda en Zambia aan gender transformative WASH; door middel van WASH activiteiten genderongelijkheid aanpakken.

Samen helpen we powervrouwen zoals Mama Fina om hun dorp gezond te krijgen.

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.