10 manieren waarop Plan International strijdt tegen tienerzwangerschappen

Nog geen 15 jaar oud en dan al moeder. Elk jaar overkomt het miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden. Stoppen met school en trouwen is vaak de enige optie: weg is hun jeugd én toekomst! Ontdek de tien manieren waarop Plan International tegen tienerzwangerschappen strijdt.

1. Strijd tegen armoede

Veel tienermeisjes zien trouwen en moeder worden als de enige manier om aan armoede en geweld thuis te ontsnappen. Helaas blijkt het hun ontwikkeling juist te remmen en hun kansen om aan armoede en geweld te ontsnappen worden er alleen maar kleiner door. Plan helpt meisjes vooruit met opleidingsprogramma’s en spaargroepen. Zo kreeg tienermoeder Pussacha uit Thailand haar toekomst terug.
Lees meer over Pussacha

2. Seksuele voorlichting

Veel tienerzwangerschappen komen voort uit onwetendheid. Doris uit Zambia wist niet dat je op jonge leeftijd zwanger kunt raken. Plan helpt jongeren met trainingen en voorlichtingscampagnes. Zo leren ze om goed onderbouwde beslissingen te nemen over hun lichaam en hun toekomst.
Lees meer over Doris

tienerzwangerschappen

3. Informeren over de gevolgen

Een kind krijgen als je zelf nog kind bent is niet zonder gevaar. Asmaou kreeg door haar bevalling ernstige complicaties. Haar kindje stierf en zij werd incontinent. Met bewustwordingscampagnes wijst Plan meisjes op de gevolgen van tienerzwangerschappen.
Lees meer over Asmaou

4. Gewoonten doorbreken

In veel culturen hebben meisjes maar weinig te zeggen over hun eigen seksualiteit. Zo worden veel meisjes besneden, waarna zij klaar zouden zijn voor het huwelijk en voor een zwangerschap. Plan strijdt met het Yes I Do-programma tegen de tradities van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis.
Lees meer over de Yes I Do-alliantie

5. Zelfvertrouwen en bewustwording

Jong moeder worden remt meisjes in hun ontwikkeling. Door meisjes meer zelfvertrouwen te geven en bewust te maken van hun rechten, zijn tienerzwangerschappen te voorkomen. Een mooi voorbeeld van hoe Plan dat doet is het La League programma, waarin seksuele voorlichting wordt gekoppeld aan voetbaltrainingen.
Lees meer over La League

La League6. 24/7 gratis hulp

In verschillende landen introduceerde Plan International de kindertelefoon. Bij dit telefonisch luistercentrum kunnen kinderen en tieners dag en nacht terecht, ook met vragen over seks, voorbehoedsmiddelen of een ongewenste zwangerschap.

7. Lobbyen voor verandering

Plan International lobbyt bij politici en beleidsmakers om tienerzwangerschappen hoog op de politieke agenda te krijgen en roept overheden op om seksuele voorlichting beschikbaar te maken. Het is een van de strijdpunten in het Yes I Do-programma.
Lees meer over de Yes I Do-alliantie

8. Taboes doorbreken

Voorbehoedsmiddelen zijn in veel landen lastig te verkrijgen en worden bovendien gezien als een mannenzaak. Erover praten? Dat doet een meisje niet. Plan helpt taboes te doorbreken met seksuele voorlichting. In Bangkok werden hiervoor de finalisten van een populaire missverkiezing ingezet.
Lees meer over de miss-verkiezing

Naast het voorkomen van tienerzwangerschappen, zet Plan zich ook in om tienermoeders en hun kind een goede toekomst te geven.

9. Opvang en zorg

Alleenstaande tienermoeder Ana had geen idee hoe ze voor haar kindje moest zorgen. Dankzij speciale Plan-bijeenkomsten waar jonge moeders leren over geboortebeperking, gezondheid en goed moederschap, kreeg zij haar leven weer op de rit.
Lees meer over Ana

10. Meisjes kracht geven

Tienerzwangerschappen remmen meisjes in hun ontwikkeling. Hoe pak je een opleiding op als je wordt opgeslokt door het moederschap? Plan International helpt met (beroeps)opleidingen. Kevinne uit Benin werd veel te jong moeder. Dankzij Plan International volgt ze een kappersopleiding en deelt ze haar ervaringen met andere tienermoeders.
Lees meer over Kevinne

Terug naar het dossier 'Tienerzwangerschappen'

Steun Plan International in de strijd tegen tienerzwangerschappen

Help ons meisjes te beschermen!

Doneer eenmalig
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.